Kirazlık Barajı sahasında devam eden yeni yol çalışma alanından geçen su hattında istinat ve dolgu malzemesinin basıncından dolayı meydana gelen su patlağının onarımı için çalışmalara başlandı. Çalışmaları yakından takip eden Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin, basın mensuplarına çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Çetin, Bartın – Abdipaşa güzergâhı üzerinde patlayan su borusu nedeniyle Bartın’ın yüksek yerleşim yerlerine 2-3 gün su verilemeyeceğini ifade etti.
DSİ, Karayolları ve Belediye ortak çalışıyor
Devlet Su İşleri ve Karayolları ekipleriyle birlikte kontrollü bir çalışma yürüttüklerini belirten Çetin, “Dün(26 Ekim) gece sabaha karşı saat 4 civarında depomuza su gelmediğini gördük. Ekiplerimizi çıkarttık, arızayı yeni yapılan Abdipaşa-Bartın yolu güzergâhında tespit ettik. Eski hattımız burada kalmıştı. Burada yol doldurma çalışması esnasında oluşan basınç nedeniyle borumuz patladı. Tabi yol yapılması gerekiyor, problem değil. Esas bizim problemimiz borulara ulaşmak. Şuan Devlet Su İşleri, Karayolları ve Belediye olarak birlikte ortaklaşa çalışıyoruz” dedi.
Tek korkumuz vatandaşımızı mağdur etmek
Çetin; “Bizim tek korkumuz vatandaşımızı mağdur etmek. Bu akşam mı yoksa yarın mı biter bilemiyoruz. Bizim diğer hattımızdan gelen suyumuz, Bartın’ın yüzde 60’ını besliyor. Yurtlarımız var, tüketim fazla… Bartın’ın belki yüzde 40’ına su veremeyeceğim. Yüksek kesimler olmak üzere özellikle Kırtepe, Aladağ, Ağdacı ve Esentepe’ye su vermeyeceğim. Yani vatandaşlarımızdan 3 gün duyarlı olmalarını istiyorum. Son zamanlardaki büyük patlamalar baraj çalışmalarından kaynaklandı. Müttehitlerimiz çalışmak zorunda. Tabi bunu yaparken bizim ekiplerimizde başında. Fakat asbest borular en ufuk temasta kırılıyor. Suçlu aramıyoruz. Biz bu işi yapıp, Bartın’a su vermek istiyoruz. Allah izin verirse 10-15 gün içerisinde çelik borularımız hazır olacak. İnşallah bu kesintiler en aza inecektir” diye konuştu.
Kuraklık Bartın’ı da etkiledi
Bartın’ın memba suyunun azalabileceğine dikkat çeken Çetin, “Şuanda Bartın’ın acayip sıkıntısı var. Memba suyumuz borularımıza anca yetiyor. Tam çaplı olarak gelmiyor. Neden? Çevremizde sıkıntı var. Etrafımızdaki derelerde su kalmadı. Irmağımızda su kalmadı. Kuraklık Bartın’ımızı etkiledi. Ama inşallah niyetimiz borular büyüyecek, 900’lük olacak. Bizim en büyük avantajımız Çayır Köyü hattımız çok güzel çalışıyor. Azalma yok. Allah’tan o suyu bulmuşuz, günde gelen 15 bin ton suyumuz bizim elimiz ayağımız olmuş durumda” şeklinde konuştu.
Topalali bölgesinden yeni bir hat çekeceğiz
Yurtlar için su hattı çekileceğini söyleyen Çetin; “İlimizde yurtlar çoğaldı. Bu anlamda belediye olarak bir proje çalışmamız var. Topalali bölgesinden yeni bir hat çekeceğiz. Deposu olmayan evlere iskân vermiyoruz. Ama şöyle bir sıkıntı oluşuyor. Sular kesildiğinde evlerde bulunan depolarda su boşalıyor. Kesintilerden sonra verilen sular ilk olarak depolara doluyor. Dolayısıyla bir birçok evimiz su alamıyor. Bunun önüne geçebilmek adına vatandaşlarımız su depolarını ilerleyen günlerde açarsa bir problem yaşamayız.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.