Yanık, orman işletmenin faaliyetlerini anlattı
21 Mart Dünya Ormancılık günü münasebetiyle Bartın Valiliği önünde Atatürk Anıtına Çelenk Sunma Töreni düzenlendi. Tören sonrası basın mensuplarına değerlendirme yapan Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, Dünya Ormancılık Günü kapsamında 24 Mart Cuma günü saat 15.00’da Gecen Köyü’nde 15 Temmuz Şehitler Ormanı’nda Fidan Dikim Töreni gerçekleştirileceğini belirterek, aynı günün akşamında saat 18.30’da Bartın Orman İşletme Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde kokteyl yapılacağını ifade etti.
1975 yılından buyana kutlanıyor
Yanık; “Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA); 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. O günden bu yana 21 Mart, “ Dünya Ormancılık Günü”, 21 Mart'ı içerisine alan hafta da “Orman Haftası” olarak kutlanmaktadır. Ülkemiz bu uygulamaya 1975 yılında dahil olmuştur” dedi.
11.466 adet doğal bitki türü bulunuyor
3 bin 649 bitki türünün ülkemizde yaşadığını belirten Yanık: “Ülkemizde 11.466 adet doğal bitki türü bulunduğunu, bunlardan 3.649 ’u sadece ülkemizde yaşamaktadır. Orman sahamız 1972 yılında 20,2 milyon hektar iken, 2015 yılı itibariyle 22,3 milyon hektara ulaşmıştır. Buna paralel olarak ormanlarımızdaki odun servetimiz 1972 yılında 0,9 milyar m3, 2003 yılında 1,2 milyar m3 iken 2015 yılında 1,6 milyar m3’e yükselmiştir. ormanlık alanlar, ülkemizin %28,6’sını kaplamaktadır. Bu alanlara ağaçsız orman alanları dahil edilmemiştir. Ormanlar; içerisinden milyonlarca çeşit canlı-cansız eleman bulundurarak, en önemli yaşam kaynağımız olan oksijeni üretmekte ve dünya karbon döngüsüne katkı sağlamaktadır. Bu sebeple ormancılık ulusal düzeyde değil uluslararası düzeyde önem kazanmaktadır.” diye konuştu.
Sosyal ve kültürel fayda sağlıyor
Ormanların köylülere iş alanı sağladığını söyleyen Yanık: “Tüm dünya ülkeleri kendi üzerine düşen bu elzem görevi yerine getirmeli ve ormanların daha üst düzeyde verimliliğe sahip olması için gereken tüm imkânları seferber etmeliler. Ayrıca ormanlar uluslararası düzeyde fayda sağladığı gibi ulusal, bölgesel ve hatta yöresel alanlarda bile ekonomik, sosyal ve kültürel fayda sağlamaktadır. Ormancılık faaliyetleri kapsamında ormanlarda yapılan çalışmalar, orman köylülerine iş alanı sağlamakta, vatandaşlarımızın maddi gücüne destek olmaktadır. Ormanlarımızda bulunan gelir getirici türler ile Odun Dışı Orman Ürünleri üretimi yapılmakta olup, bu bağlamda orman işletmeleri ve köylüler arasında kuvvetli bir bağ kurulmaktadır. Bu durum ise orman köylülerinin ormanlara sahip çıkması ve ormanlara verilen zararların en alt seviyeye indirilmesi hususunda büyük fayda sağlamaktadır” dedi.
Çocuklarımız bilinçli bir birey olarak yetişecek
Yanık; “Bartın Orman İşletme Müdürlüğü olarak bizler, her yıl ortalama 200 bin adet fidan dikimi yapmakta ve doğal yollardan ise milyonlarca fidan yetiştirilmektedir. Ormanlarımızı korumak ve geliştirmek için tüm gücümüzle çalışmaktayız. İşletmemiz ormancılık faaliyetlerinde itina ile çalışmakta olup hem devlet bütçesine katkı sağlayarak hem de orman köylülerine iş imkanı sunmaktadır. Mesire yerleri ve rekreasyon alanları kurarak, halkın doğayla iç içe zaman geçirmesini ve yeşilin halkla buluşmasını sağlamaktayız. İnsanların doğayla iç içe olması ve yeni nesillerin, evlatlarımızın doğal alanlarda büyümesi, ormanları sevmesi bizler için fazlasıyla önem arz etmektedir. Çocuklarımızla birlikte diktiğimiz fidanlar, onlarla beraber büyüyecek ve çocuklarımız ormanla, ağaçla bütünleşerek doğa konusunda bilinçli bir birey olarak yetişecektir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.