Karayolları 15'inci Kastamonu Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, 2018 yılı İl Koordinasyon Kurulu 1.Toplantısında Karayolları yatırımları ile ilgili bilgiler verdi. 2017 yılında yapılan ve 2018 yılında da yapılacak olan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özendi, konuşmasının sonunda kendisine iletilen soruları da yanıtladı. Yeni çevre yolunun son durumu ile soru soran Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halik Balık; “Yeni çevre yolu geçtiğimiz toplantıda gündeme getirilmemişti. Bugün gündeme gelmesinden memnuniyet duydum. Yeni çevre yolunun yapılması gerekiyor. Gerek kamulaştırma gerekse de diğer yatırımlarla beraber uzun bir süre alacağı gözüküyor. Bize bu konuda hakkında biraz daha bilgi verebilirseniz memnun oluruz. Bu sadece benim değil, üyelerimizin ve Bartın’ın beklediği bir konu” dedi.
Altyapı çalışmalarına başlayabiliriz
TSO Başkanı Balık’ın bu sorusuna Özendi; “Bartın’a yeni çevre yolu ile ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Toplamda 20.58 kilometre olacak. Bu çevre yolumuzun içinde 3 bin 230 metre uzunluğunda 2 tane çift tüplü tünel, bin 200 metre uzunluğunda 10 tane köprü, 5 tane farklı seviyeli ve bir tanede hemzemin kavşak var. İhale edilen firma tarafından uygulama projesi devam ediyor. Kamulaştırma çalışmaları olacak. 450-500 milyon TL’ye mal olacağını düşünüyorum. Ancak projenin ne zaman başlayacağı ile ilgili zaman veremiyorum. Proje çalışmaları bu yıl içerisinde tamamlanacak. Temmuz- Ağustos ayı gibi proje bitirilir. Tabii proje biter bitmez kamulaştırma çalışmalarına başlanacak. Hatta kamulaştırma çalışmaları devam ederken, alt yapı çalışmalarına bu yıl bile başlayabiliriz” diye konuştu.
4 parselden 2’si sonuçlanmadı
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun Kutlubey Kampüsü Köprülü Kavşak İnşaatındaki çalışmaların son durumuyla ilgili bilgi istedi. Özendi, Kavşaktaki çalışmaların 4 parselde devam eden kamulaştırma sıkıntısı nedeniyle durduğunu ve gelinen süreçte 2 parselle ilgili kamulaştırma kararının verildiğini söyledi. Kavşakla ilgili konuşmaktan artık yorulduğunu belirten Özendi; “Kavşaktaki 4 parselden 2’sinin kamulaştırması halen bitmedi. Bu nedenle alttaki bağlantı yolunu yapamıyoruz. 4 parsel mahkemelikti. Bunlardan 2 tanesi çözüme kavuştu. Çözüme kavuştuğu takdirde bizim orada 1-1.5 aylık bir işimiz var. Çünkü her şeyimiz hazır” şeklinde konuştu.
Sezon itibariyle ara vermiş durumdayız
Özendi; “Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Bartın sınırları içerisinde 294 kilometre yol ağı vardır. Bu yol ağının 73 kilometresi bölünmüş yoldur. 33 kilometresi sıcak karışım BSK’dır. 257 kilometresi sathi kaplamadır. 4 kilometresi beton parke kaplamadır. Bartın ilimizde toplam 16 projemiz var. Bu projelerin toplam bedeli 5.016.312.696 liradır. 2017 ödeneğimizi yüzde yüz kullandık. 2018 ödeneğimiz henüz daha belli değil. Kış sezonu olduğu için şuan da sadece tünellerde yoğunlaşabiliyoruz. Diğer işlerimize sezon itibariyle ara vermiş durumdayız. Zonguldak, Amasra, Kurucaşile ve Cide yolu çok yoğun tünel imalatlarımız var. Bu tünellerde 24 saat esasına göre çalışmalarımız devam ediyor. Bu yolumuz toplamda 145 kilometre. Bu yolun Bartın ilindeki uzunluğu 77.5 kilometredir. Bartın ilinde 12 kilometresi bölünmüş yol BSK olarak ve 42 kilometresi de bölünmüş yol sathi kaplama olmak üzere toplamda 54 kilometresi bölünmüş yol olarak planlanmıştır. Kalan 23 kilometrenin 19 kilometresinde çalışmalarımız halen devam etmektedir” dedi.
Proje çalışmaları son aşamaya geldi
Kurucaşile ile Cide arasındaki yaklaşık 28 kilometrelik kesimde proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Özendi; “Hat üzerinde bulunan bin 65 metre uzunluğundaki Amasra tüneli ve 968 metre uzunluğundaki T1 tüneli çift tüplü olmak üzere geçtiğimiz yıllarda tamamlandı. T3,T4 ve T5 tünellerinde delme çalışmalarımız devam ediyor. T2 tüneli bitti sayılır. Burada Kurucaşile’ye kadar ihaleye bağlandı. Yani müteahhidi belli. Kurucaşile ile Cide arasındaki yaklaşık 28 kilometrelik kesimde de proje çalışmaları son aşamaya geldi. Bu yıl içerisinde ihale edilmesi gündemde. 2.5 kilometrelik şehir içi geçişinde de çalışmalar devam ediyor. Çatmaca kavşağı ile Bartın Devlet Hastanesi kavşağı arasında kalan yolda belediyemizle birlikte, içme suyu deprese işini tamamladık. Enerji nakil hatları ile ilgili de çalışma yapıldı. 2-3 noktada kamulaştırma problemi devam ediyor. İnşallah bu kış aylarında kamulaştırma işleri de biterse 2018’in yazında inşallah şehir geçişini tamamlamış oluruz” şeklinde konuştu.
Karabük’te ki ağır sanayi Bartın Limanı ile bağlanacak
Karabük ilinin Bartın iline bağlanacağını söyleyen Özendi; “Bartın Çaycuma, Kozcağız, Karabük ve Yenice’ye inen yolla ilgili de projemiz var. Karabük’teki ağır sanayiye Bartın Limanı’nı bölünmüş yol olarak bağlamayı amaçlıyoruz. Bartın ilini Karabük’e bu hat üzerinden bağlamayı planlamaktayız. Bartın Terminalinden Kozcağız’a kadar olan 14 kilometrelik yolu bölünmüş yol olarak yapıyoruz. İhalesi yapıldı. Alan firmaya yer teslimi yaptık. Çalışma sezonu ile bu hatta da çalışmalara başlanacak. Bu hat üzerinde DSİ’nin Kışla Sel Kapanı inşaatı devam ediyor. Burada bizim 2.2 kilometre bir kesimde bizim yol yapmamız gerekiyor. Maalesef kamulaştırma problemleri nedeniyle bir türlü başlayamadık. Kamulaştırma işlemlerini bitirebilirsek 1-2 ay içerisinde tamamlarız. Geriye kalan Kozcağız’dan Yenice’ye kadar olan kısımda da güzergah tespit ve fizibilite çalışmaları devam ediyor. Zor bir güzergah” dedi.
Dolaşıklar mevkiine tünel planlamaktayız
Özendi; “Bartın Safranbolu yolu projemiz var. 33 kilometresi Bartın ilinde. 41.5 kilometresi de Karabük ilinde. Bartın ile Kirazlıköprü arasındaki 15 kilometre BSK yapılacak. 2018 yılında tamamlayacağız. Kirazlıköprü yolunu açılışa yetiştirdik. 8 kilometrelik kesimi trafiğe açtık. Orada aşınma tabakası ile ilgili sorunumuz var. Bir de aç kapa tünelimizde aydınlatma çalışmaları devam ediyor. Yaz aylarında bu çalışmaları da bitireceğiz. Kirazlıköprü’den Eflani yol ayrımına kadar olan 37 kilometrelik kesimi tek yol olarak yeniden planlıyoruz. Ahmet Usta Geçidini tünelle geçmeyi planlamaktayız. Orada da çalışmalar devam ediyor. Bir diğer hattımız 100.Yıl kavşağına bağlayan Devrek hattıdır. Bu yolumuzun toplam uzunluğu 51 kilometredir. 28 kilometresi Zonguldak’ta ve 23 kilometresi de Bartın ilimizin sınırları içerisinde bulunuyor. Yolun tamamı bölünmüş yol olarak bitirildi. Bu hatla ilgili Dolaşıklar mevkiine tünel planlamaktayız” diye konuştu.
Arıt Aydınlar yolu 2 yıl daha sürecek
Arıt Aydınlar yolunda devam eden çalışmalarla ilgili de bilgi veren Özendi; “Bartın, Arıt Aydınlar yolumuzda çalışmalar devam ediyor. Çöme boğazı mevkiinde kış mevsiminden kaynaklanan ciddi sorunlarımız oluyor. Vatandaşlarımızın da sıkıntısının farkındayız. Çamur sıkıntımız var. Kışı atlatmak amacıyla yola temel malzemesi döktürüyoruz. Bir hafta 10 gün içerisinde kışı atlatacak seviyeye yolumuzu getireceğiz. Bu yoldaki çalışmalarımız 2 yıl daha sürecek. Kozcağız-Kumluca hattımız 22 kilometredir. Bu hatta 5 kilometresi daha önceden yapılmıştı. Baraj altında kalan 7.5 kilometreyi DSİ yapacak. Kalan 25 kilometrelik kısımda da proje çalışması devam ediyor. Ulus, Pınarbaşı ve Azdavay yolunda da proje çalışması devam ediyor. Ulus-Bartın arasında da BSK çalışması yapacağız” dedi.
Köprüye ulaşmadan nasıl restore edelim?
Kemerdere Köprüsü’nün restore edileceğini belirten Özendi, köprüye ulaşımı sağlama adına açılan yolun izinsiz açıldığı gerekçesiyle Amasra Müze Müdürlüğü tarafından haklarında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti. Özendi; “Amasra Kemerdere Köprüsü’nün restore edilecek. Fakat restore edebilmemiz için köprüye ulaşmamız gerekiyor. Ulaşmak için müteahhit yol açmak istedi. Yolda bir sıyırma yaptı. Bununla ilgili büyük bir uyarı aldık. İzinsiz yapıldığı için bu uyarının yapıldığı ifade edildi. Halbuki tüm izinler alındı. Amasra Müzesi tarafından bizimle ilgili suç duyurusunda bulunuldu. 4-5 sene devam eden bir süreç sonunda bu aşlamaya geldik. Ancak Amasra Müzesi’nin bu uyarısıyla çalışmaları durdurmak zorunda kaldık. Köprüye ulaşmazsak restorasyon yapma şansımız yok. Biz bir protokol gönderdik. Bu protokole de herhangi bir cevap gelmedi. Şartlarınız ne ise biz protokol yapıp çalışmak istiyoruz. Köprüyü onarabilmem için köprünün yanına gitmem lazım. Şu anda köprünün yanına gitmeme müsaade edilmiyor. Köprüye ulaşmadan nasıl restore edelim?” diye konuştu.
Konuyla ilgili dönüş yapacağız
Bölge Müdürü Özendi’nin konuşmasının ardından söz alan Amasra Müze Müdürü Baran Aydın ise; “Söz konusu protokol önümüzde ki günlerde yapılacak. Yolla ilgili de yüklenici firma bize herhangi bir haber vermeden bir hatta sonu buraya yol açmış. İhbar üzerine prosedürü uyguladık. Biz de köprünün restore edilmesinden yanayız. Bu köprümüz kullanılan bir köprü değil. 2 bin 100 yıllık bir eser. Arkeolojik bir eser o0lduğu için onun mevzuatına uymak gerekiyor. Bu nedenle size en kısa sürede konuyla ilgili dönüş yapacağız” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.