Türk Dünyasına ve Ortadoğu’ya yönelik çalışmaları ile tanınan Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı ve Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan, ulusal basında ses getiren açıklamalar yaparak bir kez daha gündem oluşturdu. Ülke genelinde yayın yapan Aydınlık Gazetesi Yavuzaslan’ın Kürdistan bayrağı ile ilgili açıklamalarını ‘Olacağı buydu. Ankara astıysa biz niye asmayalım’ başlığıyla 21 Mart tarihli sayısında manşetten verdi.
Amerika’nın maskesini düşürmüştü
Aydınlık Gazetesi 22 Mart tarihli sayısında da ‘Irak’ın Kuzeyi FETÖ’nün üssü’ manşetiyle çıktı. Bu manşette Yavuzaslan’ın açıklamalarına dayanılarak hazırlandı. Kısa bir süre önce Suriye ve Irak’ta Amerikalıların PKK’ya verdiği eğitim desteğinin de Sözcü Gazetesi’nde iki gün üst üste yine manşetten haberleştirilmesini sağlayan Yavuzaslan, Sözcü’den sonra Aydınlık Gazetesinde çıkan haberlerle de gündem yarattı. Gazetelere fotoğraf ve bilgi desteği veren Yavuzaslan’ın ateş çemberindeki bölgeye yönelik çalışmalarına her geçen gün yenilerini ekliyor.
Türkmenler pazarlıklara kurban
Kerkük’ün Sesi Gazetesi Yazıişleri Müdürü olarak da bölgenin nabzını elinde tutan Güngör Yavuzaslan, Aydınlık Gazetesi’ndeki bayrakla ilgili haberde “Dikkat çeken nokta ne dışişleri bakanı ne başbakan ne de cumhurbaşkanı bu krizle ilgili bir açıklama yaptı. Bir anlamda biz Türkmenler Irak’ın kuzeyindeki pazarlıklara kurban ediliyoruz” diye konuştu. ‘Biz diriliş dizisi izlerken Kerkük elden gidiyor’ diyen Yavuzaslan, Barzani’nin de Musul sonrası senaryoya hazırlandığını belirterek, gerilimin Kerkük merkezli petrol kaynakları olacağını belirtti.
Kerkük Türkmenelinin kalbidir
Bölgesel yönetimin bayraklarının bu bağlamda asıldığına dikkat çeken Yavuzaslan, “Kerkük valisinin bu adımları bölgede Süleymaniye’ye bağlı bir alan genişletme mücadelesi. Kısa süre önce petrol şirketlerine KYP’ye bağlı peşmergeler girdi. Şimdi bayrak ve Kürtçe baskısı yapılıyor. Kerkük Türkmenelinin kalbidir. Telafer 3 yıldır DAEŞ’in elinde. Irak kuzeyinde Ezidiler kadar Türkmenlere de katliamlar yapıldı” diye konuştu.
Suya sabuna dokunmuyoruz
Türkiye’nin tavrında sorun olduğunu vurgulayan Yavuzaslan “Hala yüzlerce Türkmen kadını DEAŞ’ın elinde esir. Ankara kapalı kapılar arkasında Türkmenlere ‘Barzani ile anlaşınız’ diyor. Hatta bir dönem Türkmen gençler ‘peşmerge’ olsun denildi. Türkiye Irak Türkmenleri konusunda net tavır alamıyor. Kerkük’teki bayrak ve Kürtçe baskısına karşı yapılan açıklama, suya sabuna dokunmuyoruz anlamında” şeklinde konuştu.
Irak’ın kuzeyindeki FETÖ okulları
Yavuzaslan’ın Aydınlık Gazetesine yaptığı ikinci açıklamada da FETÖ konusunda oldu. Gazete bu açıklamayı da “Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin FETÖ’nün üslerinden biri olarak faaliyetlerine devam ettiği ortaya çıktı. Kamuoyunda çıkan haberlerin aksine 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından örgütün Irak’ın kuzeyinde varlığını korumak için sözde işadamları tarafından okullarının satın alındığı bildirildi. Aydınlık’a konuşan Güngör Yavuzaslan “Erbil’de Barzani bölgesinde bulunan okullar sözde bir işadamı tarafından satın alındı. Ama personel ve FETÖ’cü yapıya dokunulmadı. Bugün Erbil’de eğitim faaliyetlerini Barzani ile olan iyi ilişkilere rağmen devam ettiriyorlar” dedi.
Olan Türkmenlere oluyor
Güngör Yavuzaslan gazeteye yaptığı açıklamada Türkiye’nin açıklamalarının yumuşak tonda kalmasının ardında Başika’daki TSK varlığı ve Sincar bölgesindeki PKK pazarlığı olduğunu dile getirdi. Yavuzaslan “Türkiye Irak Türkmenleri konusunda net tavır alamıyor. Kerkük’teki bayrak ve Kürtçe baskısına karşı yapılan açıklama, suya sabuna dokunmuyoruz anlamında. Bakınız Suriye’de Ayn El Arap ya da sonradan takılan adıyla Kobani’ye Erbil’den peşmerge geçişine Türkiye izin verince Barzani ‘Bunu torunlarıma gururla anlatacam’ dedi. Yine 2016’da Ankara ziyareti sonrası, ‘Artık bizim için bağımsızlık hayal değil Ankara’da resmi kurumlarda Kürdistan bayrağını gördüm’ dedi. Ama aynı Barzani Kerkük’e PKK girerken, bayraklar asılırken sessiz kalıyor ve olan yine biz Türkmenlere oluyor” dedi.
FETÖ’ye Peşmerge kalkanı
Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin FETÖ’nün üslerinden biri olarak faaliyetlerine devam ettiği ortaya çıktı. Güngör Yavuzaslan “Erbil’de Barzani bölgesinde bulunan okullar sözde bir işadamı tarafından satın alındı. Ama personel ve FETÖ’cü yapıya dokunulmadı. Bugün Erbil’de eğitim faaliyetlerini Barzani ile olan iyi ilişkilere rağmen devam ettiriyorlar” dedi. Fetullahçı yapının Irak’ın kuzeyinde ilk adımı 1994 yılında Işık Koleji’ni açarak attığını hatırlatan Yavuzaslan şöyle devam etti: “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmergeler tarafından kontrol edilen Kerkük’te FETÖ’ye bağlı Çağ Koleji de tüm faaliyetlerine devam ediyor. Kerkük Valisi bu okula hiç dokunmadı.
Barzani bu okulları koruyor
FETÖ’nün bölgede 22 yıla yakın süredir yürüttüğü faaliyetlerin rolüne raporlarda yer veriliyor. 1994’te Erbil’de ilk okulunu, Işık Koleji’ni açan FETÖ’nün bugün Irak’ın kuzeyinde toplam 18 okulu bulunuyor. İlk öğrencilerini 2008’de almaya başlayan Işık Üniversitesi’nin haricinde ise Irak’ın güneyinde 12 okul daha var. Barzani, Süleymaniye ve Kerkük’te FETÖ’nün okullarını koruyor. FETÖ okulları Süleymaniye ve Kerkük’te faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor” Ankara ziyaretinde bayrağı göndere çekilen sözde ‘Kürdistan’ bölgesindeki birçok yöneticinin çocuklarını bu okullara yolladıklarını ve kendilerinin de FETÖ’cülerin etkinliklerine katıldığını açıklayan Türkmen yetkili durum karşısındaki şaşkınlıklarını şu ifadelerle dile getirdi: “Irak Türkmenleri T.C. vatandaşı olmadan gönülden Anadolu’ya bağlıdırlar. Türkmenler, Barzani kırmızı halıyla karşılanıp A protoküyle ağırlanırken, Türk bayrağının yanına bölgesel bayrak asılırken derinden yaralandılar. Ama o kadar Türkiye sevgisi var ki bir tek olumsuz söz demezler. Bir Mehmetçik, polisimiz şehit olduğunda Türkmen evlerinde Yasinler okunur. Irak Türkmenleri 15 Temmuz gecesi bölgedeki PKK ve FETÖ’cüler tarafından tehdit edildiler”
Hollanda Başkonsolosu FETÖ’nün okulunda
Kerkük’ün Sesi Gazetesi Yazıişleri Müdürü Güngör Yavuzaslan, 15 Temmuz ertesinde de FETÖ okullarının himaye edildiğini söyledi. Yavuzaslan konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Hollanda’nın Erbil Başkonsolosu Janet Alberda, 20 Şubat 2017 tarihinde Erbil’deki Işık Üniversitesi’nde yuvarlak masa toplantısına katıldı. Başkonsolosu, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özdemir ve Dr. Hüseyin Cakilliköyak karşıladı. Başkonsolos, Işık Üniversitesi’ndeki öğrencilerin AB öğrenci değişim programlarına erişiminin geliştirilmesi için yardımcı olacaklarını açıkladı. Janet Alberda’nın açılış konuşmasının ardından katılımcılar Avrupa’da değişen siyasi manzara, göç, sosyal ve ekonomik zorluklar ve Ortadoğu bağlamındaki güvenlik gibi çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda düşüncelerini paylaştı”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.