Bartın Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü 2021 yılında da çalışmalarına devam etti. Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi’nde sahipsiz hayvanlara yönelik verilen hizmet, “Sokak Hayvanlarını Seviyoruz” projesi kapsamında sokakta yaşayan kedi, köpek, kuş vb. hayvanların beslenme ile bakım ihtiyaçları için uygulama alanları oluşturulması hizmeti, mezbaha hizmeti ve ilaçlama-dezenfekte hizmeti ile pandemi döneminde de önemli çalışmalara imza attı.
Sokak Hayvanlarına Sahip Çıkılıyor
Gelen ihbar ve ekiplerin yaptığı rutin turlarda toplanan başıboş köpeklerin kısırlaştırma, aşılama, işaretleme, tedavi ve diğer bakımları ile yavru yaşlı ve hasta köpeklerin bakımı ve beslenmesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi’nde sağlanıyor. Doğal ortamda yaşayabilecek ve bırakıldığında çevre-toplum sağlığını tehdit etmeyecek durumda olan köpekler gerekli işlemleri yapılarak, kayıt altına alınıyor. Gerekli işlemlerin ardından bulundukları ortama geri bırakılıyor. Gönüllü vatandaşların da sahiplenebilmeleri sağlanıyor. 2021 yılında yaralanma, kaza gibi çeşitli nedenlerle barınağa getirilen toplam 656 köpeğin bakım ve tedavisi yapıldı. 2021 yılında vatandaşlardan 919 ihbar geldi. Ekipler tarafından 656 başıboş köpek toplandı. Toplanan 656 köpekten 615’i kısırlaştırıldı. Toplanan köpeklerden 176’sı sahiplendirildi ve 233 köpek de alındığı ortama geri bırakıldı. Toplamda barınakta bulunan köpeklerle birlikte 960 köpek aşılanırken, 567 köpek de tedavi edildi.
28.500 Kg Köpek Maması ve 27.645 Kg Kedi Maması Tüketildi
Gönüllü kuruluş ve sokaklarda sahipsiz köpek ve kedi beslediği tespit edilen gönüllülere köpek ve kedi için kuru mama desteği verildi. Bu çerçevede sahipsiz sokak hayvanlarına 42 adet hayvan besleme noktasında, bakımevinde ve dernek gönüllülerine, karantinaya giren vatandaşların baktığı beslediği hayvanlar da dahil olmak üzere toplam 28.500 köpek maması ve 27.645 kg kedi maması tüketildi.
3.054 Adet Büyükbaş Hayvan Kesimi Yapıldı
Belediye Mezbahanesi’nde ilimize ve yakın il ve ilçelere hizmet veren kasap ve kasap reyonu bulunan marketlere getirilen büyükbaş hayvanların evrak kontrolü yapıldıktan sonra kesimi, muayenesi, karkasların tartımı ve esnafa nakil işlemleri yapılıyor. 2021 yılında toplam 783.971 kg ağırlığında 3.054 adet büyükbaş hayvan kesimi yapıldı. 2021 yılı Kurban Bayramı’nda 43 büyükbaş kurbanlık kesilerek vatandaşlara teslim edildi. Yıl boyunca tüberküloz hastalığı tespit edilen 7 karkas gömülerek imha edildi. 3 karkas ise insan sağlığına uygun olmadığı tespit edilerek imha edildi.
Tüm Cadde ve Sokaklarda Gerekli Çalışmalar Yapıldı
Tüm bu faaliyetlerinin yanı sıra ekipler tarafından Bartın merkez mahallelerinde ve İnkumu’nda halk sağlığını tehdit eden sinek ve haşerelere karşı ilaçlama çalışması yapılarak, vatandaşların sıkıntı yaşamasını önlendi. Bu kapsamda 2021 yılında da hizmet alanı sınırları içerisindeki 3600 hektarlık 20 mahalle, 200 hektarlık İnkumu tatil beldesi, 400 hektarlık mücavir alanlarda biyosidal ürün kullanılarak sinek ve sivrisineklere karşı uçkun ve larva mücadelesi yapıldı. Mart ayında larva ve kanal sisleme çalışmalarına Haziran ayında gece ilaçlamaları eklenerek Kasım sonuna kadar devam etti. Tüm bu çalışmaların yanı sıra pandemi dönemi boyunca da ilaçlama-dezenfekte faaliyetleri yoğun bir şekilde sürdürüldü. Belli plan ve program çerçevesinde tüm cadde ve sokaklarda gerekli çalışmalar yapılırken, dünyanın gündemine oturan ve çok sayıda insanın yaşamını yitirmesine sebep olan COVİD19 virüsüne karşı alınan tedbir çalışmaları kapsamında 175 kavşak suyu çeşmelerinde, çocuk parklarında, piknik alanlarında, toplu yaşam alanlarında, belli esnaf gruplarının iş yerlerinde, pazar yerlerinde, yolcu bekleme duraklarında, taksi duraklarında, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Cuma Namazı öncesinde şehir merkezindeki tüm camilerde dezenfekte çalışması yapıldı. Bu kapsamda da 2021 yılında 250 kg tablet larva, 615 litre sıvı larva, 2.220 litre uçkun, 336 kg karasinek ilaçları kullanıldı.
Afet Bölgesinde de İlaçlama Çalışması Yapıldı
2021 yılında Kumluca ve Abdipaşa beldelerinde meydana gelen sel felaketinin ardından afet bölgesinde vatandaşların yaralarının sarılmasında aktif görev alan Bartın Belediyesi, tüm ekipmanlarını seferber etti. Tüm birimleriyle afet bölgesinde hizmet veren Bartın Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak da alanda gereken çalışmaları yaptı. İlaçlama ekipleri tarafından sel alan haneler ve çevrelerinde oluşabilecek haşere ve mikroba karşı ilaçlama çalışmaları gerçekleştirildi.
74.282 Araç Dezenfekte Edildi
Belediye Başkanı Cemal Akın’ın talimatı ile koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında kurulan Bartın Belediyesi Araç Dezenfeksiyon İstasyonu’nda 19 Mart 2020 tarihinden buyana 74.282 araç dezenfekte edildi. Bu dezenfekte işlemlerinde virüse etkili 527 litre genel dezenfektan kullanıldı. Pandemi sürecinin başından buyana faaliyetlerini sürdüren Bartın Belediyesi Araç Dezenfeksiyon İstasyonu’nda il genelinde yolcu taşımacılığı faaliyetlerini sürdüren M ve H plakalı toplu taşıma araçları, ticari taksiler, kamu kurumlarına ait araçlar, sağlık çalışanları, muhtarlar, emniyet ve askeri personel, PTT ve Telekom çalışanları, basın mensupları, fabrika ve benzeri kuruluşların personel servisleri, elektrik kurumu, doğalgaz ve belediye çalışanlarının araçları ücretsiz dezenfekte ediliyor. İstasyonda hafta içi ve Cumartesi günleri 08.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet veriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.