Bartın’da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla kutlandı. Bartın protokolünde yer aldığı programda, “Bartın’da Kadına Yönelik Hizmetleri” anlatılarak çeşitli kurumlar tarafından gerçekleştirilen kursları bitiren girişimci kadın kursiyere de sertifikaları verildi. Etkinlikte yaptığı konuşmada Vali Nusret Dirim, kadınların çalışma hayatındaki önemine değinerek, kamuda bu ayrımcılığın gittikçe azaldığını söyledi. Vali Dirim, kadınların trafikteki durumlarını da başından geçen olayla anlattı. Dirim; “Oğlum bütçesine göre küçük bir araba aldı. O model arabaları da genelde bayanlar kullanıyormuş. Oğlum trafikte sürekli sıkıştırıldığını söyledi. Bu aracın sürücüsü bayandır diye sürekli sıkıştırıyorlarmış. Bu maalesef olan bir şey. Hayatın gerçeği tabi ki. Bun u erkeğin anlaması için küçük bir arabaya binmesi gerekmiyor” dedi. Vali Dirim’in anısı salonda gülüşmelere neden oldu.
Ülkemizin öncelikli konuları arasında yer alıyor
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Mahmut Şahin’in konuşması ile devam etti. İl Müdürü Şahin, konuşmasında: “Günümüzde insan haklarının vazgeçilmez bir hak olarak algılandığı ülkelerde, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmaları, insan haklarının bir gereği olarak değerlendirilmekte, kadınların siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılımını sağlayacak tüm haklardan erkeklerle eşit şekilde yararlanmaları gerekliliği kabul edilmektedir. Ülkemizde de kadın erkek eşitliği yasal düzeyde sağlanmış olmasına karşılık, yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi hususu ülkemizin öncelikli konuları arasında yer almaktadır” dedi.
Çocuklarıyla birlikte barınma imkanı sunuluyor
Şahin: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevleri arasında yer alan; kadına yönelik şiddetle mücadele, kadınların sağlık hizmetlerine erişim olanaklarının artırılması, kadın ve kız çocuklarının eğitimi ve öğretiminin yaygınlaştırılması hedeflerine ulaşabilmek için kadının insan haklarının ve toplumsal statüsünün korunması ve geliştirilmesi, kadının ekonomik statüsünün geliştirilmesi, illerde bağlı il müdürlükleri aracılığı ile çalışmalar sürdürülmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak İlimizde de "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un kamu kurum ve kuruluşlarına ve halka tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde konuyla ilgili Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü ile Kadın Konukevi Müdürlüğümüz aktif olarak hizmetlerini sürdürmekte olup, şiddete maruz kalan veya gidecek yeri olmayan kadınlara varsa çocuklarıyla birlikte barınma imkanı sunulmaktadır. "Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” şeklinde ifade etti.
Bizi kendimize bile kötü gösterebiliyorlar
İl Müdürü Şahin’in konuşmasının akabinde kürsüye gelen Vali Nusret Dirim: “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Dünya Kadınlar Günü tabi ki ülkemizde de uzun bir süredir kutlanmakta. Ancak tarihsel olarak baktığımızda kadınlar gününü biz insan hakları konusunda bizi eleştiren birçok ülkeden çok daha önce gündemimize almışız. Kadın hakları konusundaki gelişmeler anlamında da birçok dünya ülkesinden iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Bazı ülkelerin bu konuda bizi zaman zaman eleştirdiklerini biliyoruz” diye konuştu.
Kamuda ayrımcılık gittikçe azalıyor
Dirim: “Kadınların seçme ve seçilme hakkını ilk tanıyan ülke Amerika Birleşik Devletleri’dir. Bu hakkı 1928’de vermiştir. Türkiye’de 2 yıl sonra 1930’da tanınmış. Bugün demokrasinin beşiği olarak kendini tanımlayan Fransa’da 1945’li yıllarda kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş. Bizim demokrasi karnemiz onlardan çok daha iyi olmasına rağmen bizi kötü gösterebiliyorlar. Hatta bizi kendimize bile kötü gösterebiliyorlar. Bizim karnemizde tabi ki zayıflar. Eksiklikler var. Özellikle aile içi şiddet konusunda kadınlarımızın çeşitli sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Çalışma hayatına katılma anlamında kadınlarımızın sıkıntıları var. Bazı sektörlerde özellikle tercih edilmiyorlar. Kamuda bu ayrımcılığın gittikçe azaldığını görebiliyoruz. Özel sektörde de bunun güzel örneklerini görüyoruz” dedi.
Yasalar ne derse desin uygulamalar çok daha önemli
Kadınların aktif olması gerektiğini belirten Dirim: “Kadınlar geleneksel olarak bizim tarihsel geçmişimizde de toplumun en önemli unsurlarından en önemli yapı taşlarımızdan birisidir. Ancak bugün geldiğimiz noktada çok daha fazla bilimde sanatta siyasette ticarette çok daha fazla aktif kadınlarımızın olması gerekiyor. Önder kadınlarımızın olması gerekiyor. Toplumumuzun bu kişilikleri yetiştirmesi gerekiyor. Çünkü insanlığın parçasıdır bir kadın. Kadın erkek diye ayrım yapmaya gerek yoktur. Bir ülkenin bir toplumun gücü kadınlarla erkeklerle birlikte oluşuyor. Tek başına iki cinsiyette tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu duygular içerisinde gününüzü yürekten kutluyorum. Sorunlu alanlarda devlet gerekli adımları atıyor ancak toplumdaki değişim toplumun değişmesi atılan adımların hayata yansıması biraz zaman alabiliyor. Yasalar ne derse desin uygulamalar çok daha önemli” diye konuştu.
Hepinizin gününü tekrar kutluyorum
Dirim: “Bir hakkın bir statünün yasal uygulanması ayrı bir şey, toplumda karşılığını bulması değerli hale gelmesi ayrı bir süreçtir. Uygulama bu anlamda çok daha önemli. Uygulamamızın da güçleneceğini güçlenmesi gerektiğini de ifade etmek istiyorum. Tür kadınının toplumda hak ettiği trafikte, hak ettiği sporda, sanatta, bilimde hak ettiği iş hayatında hak ettiği değeri bulması gerekiyor. Bu duygular içerisinde hepinizin gününü tekrar kutluyorum” şeklinde ifade etti.
Katılımcılar bilgilendirildi
Vali Nusret Dirim’in konuşmasından sonra “Bartın’da Kadına Yönelik Hizmetleri” konulu panel ile devam etti. Panele konuşmacı olarak Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü, TSO Kadın Girişimciler Kurulu, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve KOSGEB temsilcileri katıldı.
Kursiyerlere sertifikaları verildi
Panelden sonra ise Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, KOSGEB, TSO, Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen kursları tamamlayan kadın kursiyerlere sertifikaları protokol tarafından takdim edildi. Yaklaşık 60 kadın girişimci kursiyer belge aldı. Program Bartın Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Korosunun müzik dinletisi ile sona erdi.
Yoğun katılım oldu
Bugün, Halk Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen programa; Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Jandarmam Komutanı Jandarma Albay Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Sağlık İl Müdürü Dursun Koç, Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir, Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, SGK İl Müdürü Ekrem Öztekneci, AK Parti Bartın Kadın Kolları Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya ve çok sayıda kadın katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.