İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun ve Belediye Meclisi Üyesi İlker Camcı ile birlikte haber sitemizi ziyaret eden AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği yenilikler konusunda bilgiler verdi. Tunç, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başta Amerika ve Fransa olmak üzere birçok ülkede örneğinin bulunduğunu belirterek “Biz bu örneklerin aksayan yönlerine baktık ve kendimize özgü yeni bir model geliştirdik. Benzeyen tarafları var, benzemeyen tarafları var. Yürütme kuvvetlendirecek, yasamayı daha aktif hale getirecek ve yargıyı güçlendirecek bir sistem bizimkisi. Son model bir sistem olacak” dedi.
Biz MHP ile buna evet diyoruz
Anayasada yapılan değişikliklerle bundan böyle hükümet kurma yetkisinin millete ait olacağını belirterek “16 Nisan’da milletimiz hükümet kurma yetkisini kendi uhdesine almayı oylayacak. Biz MHP ile buna evet diyoruz. Bu yetkiyi millete verelim, hükümeti millet kursun diyoruz. CHP ve bu değişikliklere hayır diyenler millet ne anlar hükümet kurmaktan diyerek karşı çıkıyorlar” şeklinde konuştu. Mevcut sistemin değişmesi gerektiğini belirten Tunç; “Şu an hükümet ile Cumhurbaşkanı uyumlu çalışıyor. Ama bu ilanihaye böyle olacak diye bir şey yok. Geçmişte Cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yaşanan yönetim krizlerini çok gördük. Yeni sistem bu krizlerin önüne geçecek” dedi.
22’den 13’e düşürülüyor
Yeni sistemle yargıdaki gruplaşmaların da önleneceğini belirten Tunç; “Yargı iddia edildiği gibi tek adam kontrolüne girmiyor. HSYK’nın 13 üyesinden sadece 4’ünü Cumhurbaşkanı atayacak. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ve Anayasa Mahkemesi’nin oluşumu ve yapısındaki değişiklikler demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendiriyor. Anayasa değişikliği ile Hakimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin sayısı 22’den 13’e düşürülüyor. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, Müsteşar tabii üye, olmaya devam ediyor, kurul iki daire halinde çalışacak” ifadesini kullandı.
Kurulun demokratik meşruiyeti güçlendiriliyor
Tunç; “Kurulun 3 üyesi adli yargı, 1 üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından olmak üzere 4 üye Cumhurbaşkanınca, 3 üyesi Yargıtay, 1 Üyesi Danıştay üyeleri arasından, 3 üyesi de hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından olmak üzere 7 üyesi TBMM tarafından 4 yıllığına seçilecek, süresi biten bir kez daha seçilebilecek, böylece kurulun demokratik meşruiyeti güçlendiriliyor. İlk derece mahkemelerinde yapılan seçim kaldırılarak, yargıda gruplaşmaların önüne geçiliyor” diye konuştu.
Meclis Cumhurbaşkanını soruşturabiliyor
Yeni sistemle koalisyon dönemlerinin artık tarihe karışacağını da belirten Tunç, istikrarın kalıcı hale geleceğini belirterek, “Yeni sistemle KHK’ları da denetim almış oluyoruz. Cumhurbaşkanını halkın seçtiği bir ülkede yaşıyoruz. Yeni sistemle yürütmenin ağırlıklı kısmını halkın seçtiği Cumhurbaşkanına veriyoruz. Böyle olmazsa iki başlı bir yönetim olacak. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmak gerekiyordu. Meclisin denetim yetkisini artırıyoruz. Bütçe onayı mecliste. Meclis Cumhurbaşkanını soruşturabiliyor. Cumhurbaşkanı Meclisi feshederse kendisini de feshetmiş olacak. Dolayısıyla tek adamlık, diktatörlük diye bir şey de söz konusu değil” dedi.
Rejim değişmiyor, hükümet sistemi değişiyor
Yeni sistemin terörle de daha etkin bir mücadele imkânı vereceğini belirten Tunç “15 Temmuzu hep birlikte yaşadık. Bunları devletin içinden temizlememiz gerekiyor. Bu darbe girişimi değil resmen işgal girişimiydi. Meclisi ortadan kaldırmak, Cumhurbaşkanımızın canına kastetmek istediler. Milletimiz sabaha kadar ülke savunması yaptı. Ülkemizi ele geçirmek istediler. Bir daha bu tablolarla karşı karşıya kalmamak için bu sisteme geçmek mecburiyetindeyiz. Anayasa değişikliği ile halkımızın refahı da artacak. Demokrasimiz ve ülke yönetimi daha güçlü olacak. Anayasa’nın ilk 4 maddesinde bir sorun yok. Rejim değişmiyor. Bu sistemi Bartın’da herkese anlatacağız. İlimizin ev oyu en yüksek iller arasında olması için 16 Nisan’a kadar bütün köyleri, kentleri gezeceğiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor
Tunç “Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor, Mecliste milletin temsiliyeti artıyor. Meclisin görev ve yetkilerinde hiçbir azalma olmuyor, kanun teklif etme, bütçeyi onaylama, yüksek yargıya üye seçimi gibi görevlerinin yanı sıra denetim fonksiyonunu da daha etkin yerine getirmesi sağlanıyor ve Milletvekili sayısı artırılarak, milli iradenin temsili daha da güçleniyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor, Başbakanlık kalkıyor, Cumhurbaşkanı, kararname ile kamu tüzel kişiliğinin kurulması, üst düzey kamu yöneticilerini atama, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin uygulanması için yönetmelik çıkarma yetkisine sahip olacak” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.