Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, bir yerel televizyon kanalına telefonla yaptığı bağlantıda, “Temiz su kaynaklarımızı korumak amacıyla çıkardığımız Yağmur Suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliğine göre vatandaşlarımız ihtiyaçlarının %20’sini yağmur suyundan karşılarsa geri kalan %80’ini %30 indirimle alıyor. Toplamda neredeyse %50’ye yakın indirim uygulanmış oluyor. Basit bir sistem kuranlar %50’ye varan indirimlerden yararlanabilir” dedi.
Kayıp ve Kaçağın Peşine Düştük
Sorulan bir soruya yanıt veren Başkan Kantarcı, “Belediyelerin en büyük sorunlarından biri bu şebekelerdeki kayıp ve kaçaklar. Kaçak dediğimiz zaman yasalara aykırı kullanımdan, kayıp dediğimiz zaman da istemeden şebekeden kaybolan sulardan bahsediyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana kaçak konusunda bir hayli mesafe kat ettik. Çaycuma’da kaçak su kullanımının son derece asgari düzeyde olduğunu düşünüyorum. Ancak şebekedeki sorunlar nedeniyle ciddi bir su kaybımız. İlçemizin önemli bölümünün Filyos Çayı’nın oluşturduğu geniş düzlüklerde kum çakıl tabakasından oluşan bir zemin üzerinde kurulu. Bu nedenle boruların patlaması durumunda sızan su yeryüzüne çıkmıyor. Dolayısıyla nerede patlak, nerede çatlak olduğunu göremiyoruz. Temel altyapı sorunlarını çözdükten sonra, 2021 yılı itibari ile kayıp ve kaçağın peşine düştük. Öncelikle depo çıkışlarına sayaçlar taktık. Bu sayaçlar oldukça pahalı ve ithal malzemeler. Gördük ki, özellikle doğu kesiminde şebekeye verdiğimiz 3 birim suyun, 2 birimi kayboluyor. İnanılmaz bir şey. Suyumuzun %60’ından fazlası şebekede kayboluyor, batı tarafında da benzer bir durum var. Çalışmalarımızı hızlandırarak şebekenin dallandığı yerlere de sayaçlar koymaya başladık. Şu anda sorunun olduğu alanı büyük ölçüde küçültmüş, patlağı kıstırmış vaziyetteyiz” dedi.
Valimizin Girişimleriyle Su Birliği Kuruldu
Tasarrufun çok önemli bir şey olduğunu söyleyen Kantarcı, “İsraf bizim en büyük sorunumuz. Sistemde eskiden kalan tesisatlar var. Altyapısını yenilediğimiz her yerde su şebekesini de yenileyerek devam ediyoruz ama eski hatlarda bu tür durumlarla karşılaşıyoruz. Bunu çözmemiz lazım, önümüzdeki yıllarda suyu DSİ’nin yapacağı barajdan almaya başlayacağız çünkü. Biliyorsunuz, Devrek’in tepelerine yapılacak iki göletten Filyos Vadisi’ndeki tüm yerleşim alanlarına su getirme projesi var. Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’ın gayretleri ile projenin hayata geçebilmesi için gerekli su birliği kuruldu. Önümüzdeki dönemde, DSİ’nin bu projesi de hayata geçtiğinde, biz kayıp kaçak nedeniyle vatandaşa vermediğimiz suyun parasını ödemek zorunda kalacağız. Dolayısıyla çalışmaları bu arada tamamlamak zorundayız. Aksi durumda belediyemiz büyük zararlara uğrayacak” dedi.
Dünyamız Büyük Bir Tehdit Altında, İklim Krizi Yaşanıyor
Çaycuma’daki su fiyatları üzerine de değerlendirmelerde bulunan Başkan Kantarcı, “Biz her konuda ölçülü davranan bir belediyeyiz, popülist uygulamalara girişmiyoruz. Ya da her ne pahasına olursa olsun gelir gelsin diye de vatandaşı rahatsız edecek uygulamalara gitmiyoruz. Geçen haftalarda Çaycuma’da su fiyatlarının çok yüksek olduğuna ilişkin sosyal medyada bir konu oldu. Bununla ilgili arkadaşlarımıza gerekli açıklamaları yaptık. Çaycuma Belediyesinde, suyun ücreti son derece makul ama tabii Çaycuma’dan daha ucuz su veren belediyeler de var. Ancak, bizde de basit bir yağmur suyu toplama sistemi ile kurulmasıyla suyu yarı fiyatına kullanmak mümkün. Biliyorsunuz biz temiz su kaynaklarımız korumak amacıyla Yağmur Suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği çıkardık. Bu yönetmeliğe göre vatandaşlarımız ihtiyaçlarının %20’sini yağmur suyundan karşılarsa geri kalan %80’ini %30 indirimle alıyor. Toplamda neredeyse %50’ye yakın indirim uygulanmış oluyor. Türkiye’de büyük bir kuraklık var ama bölgemizde de yağış rekorları kırılıyor. Dünyamız büyük bir tehdit altında, iklim krizi yaşanıyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.