Bartın Belediyesi tarafından sokaktan toplanan başıboş hayvanlar Gürgepınarı Köyü İnkumu yolu üzerinde 2 dönümlük bir alanda oluşturulan 150 köpek kapasiteli Bartın Belediyesi Sahipsiz Köpek Geçici Bakım Evi’nde koruma altına alınarak, bakım ve ihtiyaçları Bartın Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından burada karşılanıyor. 2004 yılında hizmete açılan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın göreve gelmesiyle birlikte 2010-2015 yıllarında yenileme çalışması gerçekleştirilen Geçici Bakım Evi’nde hayvanlara özenle bakılıyor.
Tedavilerinin Ardından Doğal Ortama Bırakılıyorlar
Barınağa alınan sokak hayvanları önce tedavi ediliyor. Sağlık kontrolleri sonucu hasta olduğu belirlenen hayvanlara, tedavilerinin ardından sırasıyla küpeleme, kısırlaştırma ve mikroçip takma gibi işlemler uygulanıyor. Tüm işlemlerin akabinde de sağlık durumu uygun olanlar yeniden doğal ortama bırakılıyor.
12 Yıllık Süre Zarfında 3 Bin 419 Köpek Kısırlaştırıldı
Sahipsiz Köpek Geçici Bakım Evi’ne 2009-2020 yılları arasında toplam 3 bin 923 şikayet ulaşırken, 2 bin 958 köpek toplandı. 12 yıllık süre zarfında 3 bin 419 köpek kısırlaştırıldı, 5 bin 106 köpek aşılandı, 2 bin 738 köpek sahiplendirildi, 2 bin 207 köpek alındığı ortama geri bırakıldı. 2014-2020 yılları arasında 2 bin 103 köpek de tedavi edildi.
Geçici Bakım Evi’nin 12 Yıllık Gideri 2 Milyonun Üzerinde
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın 2009 yılında göreve gelmesiyle birlikte buradaki hizmetler daha da artırılırken, Sahipsiz Köpek Geçici Bakım Evi’nin 2009-2020 yılları arasında ki toplam giderinin 2 milyonun üzerinde olduğu ifade edildi. Başkan Akın’ın talimatı doğrultusunda 2010 ve 2015 yıllarında Sahipsiz Köpek Geçici Bakım Evi’nde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu kafesler, kulübeler ve ameliyathane yenilendi. Yine binanın fiziki şartları da iyileştirilerek, kedi ile köpekler için kuru mama alımına ve dağıtımına başlandı.
19 Ayda 15 Ton Kedi ve 15 Ton Köpek Maması Bırakıldı
Başkan Akın’ın yeni dönem projeleri arasında yer alan “Sokak Hayvanlarını Seviyoruz Projesi” kapsamında şehrin belirli noktalarına 78 beslenme noktası kuruldu. Bu kapsamda 78 beslenme noktasına 19 ayda 15 ton kedi ve 15 ton köpek maması bırakıldı. Bu uygulamaya 2 günde bir devam ediliyor. Yine bu proje kapsamında gönüllülere ve derneklere mama desteği de verilmeye başlandı.
Göreve Gelir Gelmez Yenileme Çalışması Yaptık
Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi veren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, şu ifadeleri kullandı; “Bartın Belediyesi olarak, sahipsiz, güçten düşmüş hayvanlara sahip çıkıyor, örnek hayvan barınağına sahip bir belediye olarak her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz.2004 yılında hizmete açılan Geçici Bakım Evi’nde göreve gelir gelmez çalışma yaptık. 2010 yılında ve 2015 yılında yenileme çalışması gerçekleştirdik. 2019-2018 yılları arasında mezbaha, sinek ilaçlama ve Sahipsiz Köpek Geçici Bakım Evi giderleri toplam 5 milyon 100 bin TL’dir. Sadece Sahipsiz Köpek Geçici Bakım Evi’nin 2009-2020 yılları arasında ki toplam gideri 2 milyonun üzerindedir. 2010 ve 2015 yıllarında 2 kez yenileme çalışması gerçekleştirdik. Çalışmalar sonucu kafesler, kulübeler ve ameliyathane yenilenerek, binanın fiziki şartlarını da iyileştirdik.
Köpeklerin Tedavisi Yapılıyor
Bartın Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından 150 köpek kapasiteli bakım evine getirtilen her köpek ilk olarak sağlık kontrolünden geçiriliyor. Tedavi olması gereken köpekler tedavi altına alınıyor. Tedavi sürecinin ardından küpeleme işlemi yapılıyor. Kısırlaştırılarak köpeklerin deri altına mikroçip yerleştiriliyor. Bu işlemlerin ardından köpekler 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince yeniden doğal ortama bırakılıyor. Sahiplenmek isteyen vatandaşlarımız ücretsiz köpek sahiplenebiliyor. Bu kapsamda 12 yılda 2 bin 738 köpek sahiplendirildi. Tabii Sahipsiz Köpek Geçici Bakım Evi’ne çok sayıda şikayet de ulaşıyor. Bu şikayetler tek tek değerlendiriliyor. 2009-2020 yılları arasında toplam 3 bin 923 şikayete bakıldı. Bu şikayetler çerçevesinde 2 bin 958 köpek toplandı. Kaldı ki sadece şikayetler üzerine köpek toplanmıyor. 2 ekibimiz sürekli alanda sahipsiz köpeklerin toplanması çalışmalarına devam ediyor. 12 yıllık süre zarfında 3 bin 419 köpek kısırlaştırılarak, 5 bin 106 köpek de aşılandı. Bu köpeklerden 2 bin 207 tanesi alındığı ortama geri bırakıldı. Büyük önem verdiğimiz tedavi hizmeti kapsamında da 2014-2020 yılları arasında 2 bin 103 köpek tedavi edildi.
Sokak Hayvanlarını Seviyoruz Projesi Önemli
Yeni dönem projelerimiz arasında yer alan “Sokak Hayvanlarını Seviyoruz Projesi” kapsamında şehrin belirli noktalarına 78 beslenme noktası kurduk. Kedi ile köpekler için kuru mama alımına ve dağıtımına başladık. Özellikle soğuk kış günlerinde hayvanların yiyecek bulmakta zorlandığı bilinirken, Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz oluşturulan bu noktalara büyük önem veriyor. Kent merkezinde ve İnkumu’nda oluşturulan beslenme odaklarına mama bırakılarak sahipsiz sokak hayvanlarının aç kalması önlüyoruz. 19 ayda 15 ton kedi ve 15 ton köpek maması bıraktık. Bu uygulamaya 2 günde bir devam ediliyor. Yine bu proje kapsamında gönüllülere ve derneklere mama desteği de verilmeye devam ediyor. Sokak hayvanlarının beslenme ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan bir belediye olarak Sokak Hayvanlarını Seviyoruz Projesi ile büyük bir farkındalık yarattık.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.