• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Bartın 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Bolu 2 °C
  • Kastamonu 2 °C
  • Zonguldak 7 °C
  • Karabük 5 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Sanayici ve iş adamlarına dış ticaret semineri verildi

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Koordinasyonu tarafından Bartın’daki sanayici ve iş adamlarına yönelik seminer verildi.
Sanayici ve iş adamlarına dış ticaret semineri verildi

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Koordinasyonu tarafından Bartın’daki sanayici ve iş adamlarına yönelik seminer gerçekleştirildi. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) İnovasyon Merkezinde verilen seminere TSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Bilim, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Biron Cangi, OSB İl Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, sanayiciler ve iş adamları katıldı. İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları ile ilgili Ekonomi Bakanlığı Diş Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru ve Ülke Masaları, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan Pazarına İhracat İmkanları ile ilgili Ekonomi Bakanlığı’ndan Diş Ticaret Uzmanı Harun Koçak bilgiler verdi.

Mal ihracatına yönelik devlet destekleri

Konuşmasında Duru; “Bu kapsamda verilen desteleri 11 başlık altında toplayabiliriz. UR-GE desteği, pazara giriş belgelerin desteklenmesi, Pazar araştırması ve pazara giriş desteği, yurtdışı fuar desteği, yurtiçi fuar desteği, yurtdışı birim marka ve tanıtım desteği, tasarım desteği, marka desteği, küresel tedarik zincirine giriş desteği, alıcı kredisi ve sigorta tazmin desteği ve Türkiye ticaret merkezleri destekleri mal ihracatına yönelik devlet destekleridir” dedi.

Yüzde 50 oranında destekleniyor

UR-GE Projelerinin desteklenmesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Duru; “UR-GE projelerinde, kümelerin yurtdışında tanıtılmasına yönelik harcamalar destek kapsamına alınmıştır. Böylece, kümelerin hedef pazarlarında markalaşabilmesinin yolu açılmıştır. UR-GE Projelerinin 3 yıllık destek süresine, ilave 2 yıl eklenebilmesinin önü açılmıştır. Proje yaklaşımı, ihtiyaç analizi, gelişim yol haritası ve performans denetimi ve yurtdışı fuarlara 1 defa fuar ziyareti şeklinde katılımdır. Pazara giriş belgeleri desteğinde firmalarımızın bir ülke pazarına girişte avantaj sağlayan ve akredite edilmiş kurum veya kuruluşlardan aldıkları çevre ve kalite belgeleri, insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler ile test/analiz raporu alma giderleri, tarım ürünlerine ilişkin laboratuvar analizleri ve belgelendirme giderleri firma başına yıllık 250 bin  ABD Dolarına kadar yüzde 50 oranında desteklenmektedir” diye konuştu.

Destek sürelerinde ülke esası getirildi

Yıllık şirket başına 250 bin ABD Doları limit korunmuş olup, belge başına 25 bin ABD Doları sınırı kaldırılmıştır. Böylece gemi ve yat sektörü gibi yüksek maliyetli belge giderlerinin olduğu sektörlerdeki pazara giriş belgelerinin desteklenebilmesinin önü açılmıştır. Pazar araştırması ve pazara giriş desteğinde işbirliği kuruluşlarımız, yılda 5 adede kadar Sektörel Ticaret Heyeti, 10 adede kadar Alım heyeti düzenleyebilmekteydi. Bu sınırlamalar kaldırılarak, işbirliği kuruluşlarımızın daha fazla heyet düzenleyebilmesinin önü açılmıştır. Yurt dışı birim, marka ve tanıtım desteğinde üzerine bina yapılmak üzere kiralanan arsalar da yurt dışında faaliyet gösteren şirketler için birim tanımına ilave edilmiştir. Tanıtım harcamalarının ve markalaşma faaliyetlerinin daha fazla önem kazanması sebebiyle, bu faaliyetlere ilişkin destek oranları 10 puan artırılmıştır. Destek sürelerinde ülke esası getirilmiştir.

Petrol ve doğalgaza dayanan istikrarlı ekonomi

Ekonomi Bakanlığından Diş Ticaret Uzmanı Harun Koçak ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Birleşik Arap Emirliklerinin ekonomik yapısı petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanan istikrarlı ekonomi, ekonomide sektörel çeşitliliğe (sanayileşmeye) yönelim, serbest piyasa düzeni, serbest dış ticaret, yoğun ulusal rekabet, aktif özel sektör, Suudi Arabistan’dan sonraki 2. büyük kik/gcc ekonomisidir. Gelişmiş bankacılık sektörü, serbest döviz satışı/transferi, başkent Abu Dhabi, petrol ve doğalgazın yüzde 95’ine sahiptir. Dubai, bölgede ticaret/re-export/finans merkezidir. 2017 yılı federal bütçesi 13,2 milyar dolardır. Dış ticareti, bütçesi ve cari işlemleri fazla veren ekonomidir. Dış ticaretinde ithalatı, genelde yüzde 5 oranında gümrük vergisine tabidir. Kik, gafta, efta & Singapur’dan ithalat gv’den muaftır. Gıda ürün ithalatı; sağlık belgesi ve helal sertifikasına tabidir. petrol hariç, ihracatı re-export ağırlıklıdır.

Serbest bölgeler tercih ediliyor

Yabancı firmalar, serbest bölgeleri re-export için tercih etmektedir. Re-export yaptığı başlıca ülkeler; İran, Irak, Pakistan, Hindistan’dır. Sabit döviz kuru 1 dolar: 3,67 dirhemdir. KDV söz konusu değildir. Mega projelerde kullanılacak yapı malzemelerinin tercihinde proje-mimarlık firması yetkilidir. İhracatının yüzde 82’lik kısmı Asya (Türkiye dahil), yüzde 8’lik kısmı Avrupa’ya, yüzde 4’ü Afrika’ya, yüzde 2’si Kuzey Amerika’ya (veya yüzde 49’u APEC ülkelerine) yapılmıştır. Başlıca ihracat pazarları Japonya, Hindistan, Çin, Umman, Güney Kore, Suudi Arabistan, Singapur, Tayland, Pakistan ve Hong Kong’tur. İhraç potansiyeli olan bazı ürünlerse tıbbi teçhizat ve ekipmanları, oto yedek parça, yapı malzemeleri seramik karo/vitrifiye, kapı, kimyasallar, taze meyve sebze (narenciye), kabuklu meyveler, ev tekstili, ofis mobilyası, mutfak ve bahçe mobilyası, hazır giyim (kadın, çocuk, genç), iç giyim, ayakkabı, aydınlatma cihazları, beyaz eşya bulaşık makinası, buzdolabılar, TV, gıda bakliyat, zeytinyağı, peynir, tavuk eti, salça, kişisel bakım ürünleri (kozmetik, sprey, tıraş malzemeleri, mutfak malzemeleri cam ve plastiktendir.

Lübnan’da İşsizlik yüzde 6,7

Lübnan’ın  ekonomik yapısı dış ticaret, bütçe ve cari işlemler açık vermektedir. serbest piyasa düzeni, serbest dış ticaret, aktif özel sektör,  hizmet sektörü ağırlıklı ekonomi, yabancı sermayeye ve ithalata açık, gelişmiş finansal/bankacılık sektörü, körfez Arap bölgesiyle yakın iş/turizm ilişkisi, enerjide dışa bağımlılık, elektrik üretimi yetersiz, diasporadan yılda 7,4 milyar dolar katkı, piyasada/yurtdışına döviz satışı serbest, sabit döviz kuru  1dolar: 1,507 Lübnan poundu, KDV oranı yüzde 10’dur. 2,1 milyon işgücünün yüzde 25’i kadındır. İşsizlik yüzde 6,7’dir.

Türk ürünleri rakiplerine göre ucuz

Lübnan’ın ihracat yaptığı ülkeler, ihracatının yüzde 45’lik kısmı Ortadoğu bölgesine, yüzde 34’ü Afrika’ya ve yüzde 11’lik kısmı Avrupa’ya yapılmıştır. Başlıca ihracat pazarları Suudi Arabistan, BAE, Güney Afrika Cumhuriyeti, Irak, İsviçre, Suriye, Katar, Mısır, Türkiye ve Kuveyt’tir. Türkiye açısından piyasanın avantajları, küçük, ancak genç ve eğitimli nüfus, dış dünyaya açık ve yenilikleri takip eden toplum, Lübnan’ın yatırım projeleri için finansal kaynak genişliği, ithalata dayanan tüketim, coğrafi yakınlık, Türk ürünlerinin rakiplerine göre ucuz olması, firmalarımıza (ürünlerimize) sıcak yaklaşım, müteahhitlerimize güven duyulması, müspet bürokrasi ve iş dünyasının mevcudiyeti ve karşılıklı vize muafiyetidir. potansiyel ihraç ürünleri oto yedek parça ve aksesuarları, bayan ve çocuk hazır giyim,  gıda, inşaat/yapı malzemeleri, tıbbi teçhizat ve ekipman, elektrik malzemeleri, kozmetik ve vücut bakım ürünleri, mutfak eşyası, beyaz eşya ve ev tekstilidir.” Yapılan konuşmaların ardından Ekonomi Bakanlığı Diş Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru ve Ekonomi Bakanlığı’ndan Diş Ticaret Uzmanı Harun Koçak işadamlarının ve sanayicilerin sorularını yanıtladı.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Tunç Kurban Bayramını Kutladı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:22
  • Vali Arslan’ın Kurban Bayramı Mesajı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:17
  • “En İçten Dileklerimle Kutluyorum”15 Haziran 2024 Cumartesi 00:11
  • Bartın Barosu’ndan Kurban Bayramı mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:27
  • TSO Başkanı Balık'ın Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:26
  • Oda Başkanı Uzun’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:24
  • Tepe, Kurban Bayramı Kutladı14 Haziran 2024 Cuma 23:23
  • Başkan Özkan'dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:22
  • SMMMO’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:08
  • Günay Çeyiz’den Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535