‘Marka değerini artıracağız’
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Kutlubey Yerleşkesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Bartın Üniversitesi'nin 2018-2022 stratejik planıyla birlikte hedefleri, tamamlanan, yapımı devam eden ve yapılması planlanan projeleriyle akademik performansa dair bilgiler aktardı. Rektör Uzun’un yanı sıra toplantıda Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sedat Yazıcı ve Prof. Dr. Selman Karayılmazlar, Genel Sekreter Dr. Öğretim Üyesi Said Ceyhan ve Georgia Tech Üniversitesi’nden transfer edilen Prof. Dr. Mustafa Aral da hazır bulundu.
Üniversitemizin daha ileri noktalara taşınmasında Bartın basının katkısı büyük
Sohbet havasında geçen basın toplantısında Rektör Uzun, Bartın Üniversitesi’nde yapılan 1 yıllık çalışmaları tek tek anlattı. Uzun; “Bir yıl boyunca neler yaptığımızı sürekli kendimize soruyoruz. Sürekli kendimizi bir adım ileriye götürme adına bunu önemsiyoruz. Katılımcı ve şeffaf bir üniversite olma düşüncesi ile bugün göreve başlayışımızın yıldönümünde basın mensuplarımızla bir araya geldik. Üniversitemizin bir yıl boyunca kat ettiği mesafeyi ve bundan sonraki hedeflerimizi paylaşıyoruz. Üniversitemizin daha ileri noktalara taşınmasında Bartın basının katkısı büyüktür. Çok büyük destek gördük. Bunun için teşekkür ediyorum. Bu desteğin artarak devam etmesini diliyorum. Çünkü bizim üniversit4emizin marka değeri önemli, ancak bu marka değerinin tanınması da çok önemli. Bu görevi de basın mensuplarımız yapıyoruz. Bundan sonra da hep birlikte olmaya devam edeceğiz” dedi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi kuruldu
Üniversite ile ilgili bilgiler veren Rektör Uzun, şu ifadeleri kullandı; “Bartın Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı Kanunla kuruldu. Üniversitemiz 2008 tarihinde Orman Fakültesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi, Bartın Meslek Yüksek Okulu, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile eğitim faaliyetine başladı. Daha sonra sırasıyla 2010 yılında Eğitim Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi, 2011 yılında Fen Fakültesi, 2012 yılında Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve İslami İlimler Fakültesi kuruldu. Son olarak da 2018 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin kurulması sağlandı. Bir de Ulus Meslek Yüksek Okulu faaliyete geçirildi. Üniversitemiz bugün itibari ile 8 fakülte, 3 enstitü, 3 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul ve 12 araştırma uygulama merkezinden oluşuyor.
Hemşirelik Bölümü açılıyor
Bu yıl içerisinde kurulacak olan Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde birçok bölüm olacak. 10 bölümü hedefliyoruz. Ancak bu bölümler henüz aktif değil. Kısa sürede de bu bölümlerin aktif olması beklenmiyor. İlk etapta açmayı düşündüğümüz bölüm Hemşirelik Bölümüdür. Diğer bölümler de zaman içerisinde aktif olacak. Önemli olan fakülte açmak değildir. Önemli olan içini doldurabilmektir. Öğrencilerimiz bilinçli. Bazı bölümleri artık tercih etmiyorlar. Her bölüme öğrenci gelecek diye bir şey yok. Öğrenciler önü açık bölümleri tercih ediyorlar. Bizim de hedefimiz tercih edilen bölüm ve programlarla yolumuza devam etmektir. Zaten Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni kurmamızın amacı da bu. Bu bölümler öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde tercih edilen programlar. Bunların akademik kadrosu ve fiziki altyapısını oluşturmak zaman alıyor.
7 bölüm açılması için teklif ettik
Tabii Bartın Üniversitesi’nin hedeflerini de belirledik. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu açmayı hedefliyoruz. 2018-2019 akademik yılında açılmasını planladığımız bölümler de var. Edebiyat Fakültesi’nde Psikoloji Bölümü, Fen Fakültesi’nde Matematik Bölümü, Mühendislik Fakültesi’nde Bilgisayar, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümleri, İktisadi İlimler Fakültesi’nde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü açmayı hedefliyoruz. Yani toplamda 7 bölüm açılması için teklif ettik.
Öğrenci sayısına göre üniversiteler değerlendirilmemeli
Üniversitemizde toplam 15 bin 509 öğrenci sayımız mevcut. 552 akademik insan kaynağı ve 245 de idari insan kaynağı mevcut. Yalnız şöyle bir durum da var. 15 bin 509 öğrenci aktif öğrenci değil. Yani burada yüzde 10 civarında öğrenci kazandığı halde kayıt yaptırmıyor. Bu sadece Bartın’a özgü değil, diğer üniversitelerde de böyle. 2017 yılında 3 bin 482 öğrencimiz yeni kayıt yaptırdı. 2 bin 857 öğrencimiz de mezun oldu. 2017 yılında üniversitemizde doluluk oranı lisansta yüzde 88, ön lisansta yüzde 69’dur. Öğrenci sayılarımız ön lisansta 4 bin 133, lisansta 10 bin 161 ve lisansüstü de bin 650’dir. 5 yıllık stratejik planda 2022 hedeflerimizde ön lisans yüzde 15 ve lisans yüzde 60 olarak belirttik. Uluslararası öğrenci sayımızı da yüzde 4’e çıkartacağız. Şu anda 19 farklı ülkeden 250 öğrenci var. Türkiye’de doluluk oranında 51.sıradayız. Bana en çok sorulan soru kaç öğrencimiz olduğuyla ilgili. Üniversiteler öğrenci sayıları üzerinden değerlendiriliyor. Bir üniversitenin öğrenci sayısı çok önemli değil. Önemli olan niteliktir. Nitelikli işler nitelikli insanlarla yapılır. İnsana yapılan yatırımlar da uzun vadeli yatırımlardır. Öğrenci sayısını abartılı bir şekilde artırmak yarar getirmez. Kontrollü bir şekilde öğrenci sayımızı artıracağız. Ancak bunu yaparken de niteliğimizi artıracağız. Fiziki ve teknik alt yapımızı güçlendireceğiz. Öğrencilerimizin aldıkları eğitimlerini daha nitelikli hale getirerek, yolumuza devam edeceğiz.
Lisans ağırlıklı bir üniversiteyiz
Biz lisans ağırlıklı bir üniversiteyiz. Lisansüstü programlarımız da var zaman içerisinde nereye doğru gideceğimize dair de bize bu bir fikir verecek. 4 bin 133 ön lisans, 10 bin 161 lisans, bin 650 de lisansüstü öğrencimiz var. Bu rakamlara baktığımızda lisans ağırlıklı bir üniversite olduğumuzu görüyoruz. Ar-Ge üniversitelerin lisansüstü öğrencileriyle yapılır biz de lisansüstü öğrenci sayımızı arttırmayı, lisanstaki öğrenci sayımızı koruyarak ön lisansta bir düşmeyi hedefliyoruz. Şuandaki dağılıma baktığımız zaman öğrenci sayımızın yüzde 65’i lisans, önlisans yüzde 26, lisansüstü de yüzde 10’dur. Türkiye üniversitelerinde düşündüğümüzde yüzde 10 lisansüstü öğrenci sayısı oldukça iyi.
Akademik sayı en büyük güç
Bu arada 5 yıllık stratejik planımızı yapıyoruz, neredeyse tamamlamak üzereyiz ve bu stratejik planda 2022 hedefimiz; lisansı yüzde 63’ü çekip, lisansüstünü yüzde 15’e çıkarıp ön lisansı da yüzde 25 civarında sabit tutmaktır. Yani lisansüstü eğitime biraz daha ağırlık vermeyi hedefliyoruz. Uluslararası öğrenci de önemli parametrelerden birisidir. Şuan itibariyle 250 uluslararası öğrencimiz var. Bu sayıyı toplam öğrenci sayısı içerisinde yüzde 4’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yani bir taraftan da uluslararasılaşmayı hedefliyoruz. 552 akademik insan kaynağımız var ve 15-20 civarında da atama süreci devam eden öğretim üyelerimiz de var. Akademik insan kaynağı da oldukça önemli. Öğretim üyesi sayımızı da arttırmayı hedefliyoruz. Üniversitelerin en büyük güçlerinden birisi akademik güçtür. Bizim öğretim üyelerimiz oldukça genç ve oldukça da dinamik yani akademik olarak genç ve dinamik bir yapıya sahibiz. Ama tecrübeli deneyimli hocalarımızı da transfer edip onların ışığında öğretim üyelerimizin de iş yapma kapasitelerini, akademik üretkenliklerini arttırmayı hedefliyoruz.
Akademik personel almamız gerekiyor
Gelişmiş üniversitelerde öğretim üyesi sayısı başına düşen öğrenci sayısı bizdeki rakamlardan oldukça düşüktür. Çünkü öğretim üyesi sayısı ne kadar fazla olursa öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı da azalacaktır. Nitelikli eğitimin koşullarından birisi de akademik personel sayısıdır. Üniversitemizde akademik personel başına düşen öğrenci sayısı 26’dır. Bu Türkiye ortalamasına göre çok iyi bir rakam ama bizim 2022 hedefimiz bunu 20’ye düşürmektir. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayımızı da yine düşürmeyi hedefliyoruz. Bunu yapmamız için de aldığımız öğrenci sayısından fazla öğretim üyesi alacağız. Bir taraftan öğrenci sayımız artarken öğrenci sayımız artarken diğer taraftan da akademik üyesi almamız gerekiyor. Üniversitelerin önemli parametrelerinden bir tanesi de uluslararası işbirlikleridir. Şuan itibariyle 119 üniversiteyle işbirliği imzaladık ve bunların etkili işbirliklerine dönüştürülebilmesi de ayrı bir zaman ve emek istiyor.”
Üniversitemizin önünü açan yatırımlar
Kutlubey Kampüsü’ndeki yatırımlarımız devam ediyor. Bin 296 metrekarelik açık spor alanlarımız tamamlandı. Buralar önümüzdeki dönemden itibaren artık aktif olarak kullanılabilecek. 2 bin 389 metrekare kapalı alanı bulunan Öğrenci Yaşam Merkezi’mizin de yapımına başlandı. Sosyal alan olarak planlanan bu binamızı da Eylül ayında bitirilmesini hedefliyoruz. Buranın zamanında bitirilmesi için de elimizden gelen çabayı göstereceğiz. 10 bin 406 metrekare alana sahip kütüphane binamızda da çalışmalar devam ediyor. Burayı da en kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz. 11 bin 137 metrekare kapalı alana sahip Rektörlük binasında bütün rektörlük birimlerini tek bir çatı altında toplayacağız. İnşaatına henüz yeni başlandı ve bizim için oldukça önemli bir yatırım, üniversitemizin önünü açan yatırımlardan bir tanesidir.
Ağdacı ve Kutlubey Yerleşkesine anaokulu
Bu yıl aldığımız 12 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Merkezi Öğrenci Laboratuvarı da Mühendislik ve Fen Fakültesi öğrencilerimiz için önemli. Şuan proje aşamasında ama bu yıl içerisinde yapmayı hedefliyoruz. 12 bin 750 metrekarelik Merkezi Dersliği de yapmayı planlıyoruz. Bu yıl içerisinde bu projenin de ihalesini gerçekleştireceğiz. Ağdacı Kampüsümüzde anaokulu projemiz var. Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokolümüzü imzaladık, binamızı da tamamladık, içi de tamamlandı ve en kısa sürede de hizmete alacağız. Kutlubey Kampüsümüzde de İl Özel İdaresi’nin desteğiyle bir anaokulu yapmayı planlıyoruz. Henüz proje aşamasında ama en kısa sürede bunu da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü akreditasyona başvurdu
Eğitimde kalitenin ayrılmaz bileşenlerinden bir tanesi de bilgilendirme ve şeffaflıktır. Kurum içerisinde birbirimizi iyi anlamak adına sürekli bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Bazen bu çok zaman alabiliyor ya da sıkıcı olabiliyor. Ama aynı dili konuşabilmenin ve belli bir hedefe topluca hareket edebilmenin de başka bir yolu yok. Buna yönelik geldiğimiz günden beri çok yoğun faaliyet içerisindeyiz. Mesela BAKKA destekli bir projeyle İslami İlimler Fakültemizde kalite süreçlerine yönelik bir BAKKA projesi aldık ve buna yönelik bir eğitim düzenledik. Eğitim bir kısım ayağı bu hafta sonu tamamlandı. Lisans programlarımızın akreditasyonlarına yönelik bilgilendirme ve hazırlık faaliyetleri yoğun bir biçimde devam ediyor. Bu yıl da Eğitim Fakültemizin Türkçe Öğretmenliği Bölümü de akreditasyona başvurdu.
İnşaat Mühendisliği Bölümü akreditasyon için hazırlanıyor
Bildiğiniz gibi akredite olan bölümler ÖSYM kılavuzlarında yayınlanıyor. Yani öğrenci bu şekilde o bölümün kaliteli olduğunu biliyor. Sizin de kaliteniz bir anlamda tescillenmiş oluyor. Önümüzdeki yıllarda ise özellikle üniversitemizin Fen ve Mühendislik Bölümlerinden başlayarak bu akreditasyon süreçleri yoğun ve hummalı bir çalışmayla devam edecek. İnşaat Mühendisliği Bölümümüzde akreditasyon başvuru için şuanda yoğun bir hazırlık dönemi geçiriyor.
Türkiye’de sadece 3 üniversitede var
Biz Ulaştırma Bakanlığı tarafından Ulaştırma Hizmetleri Bölümünde Sınırlı Vardiya Zabitliği ve Yat Kaptanlığında akredite edildik ve tescillendik. Ama bu durum hem bizim gururumuz hem de bir yaramız. Bu devlet üniversitelerinden sadece 3 tane üniversitede var. Göreve başladıktan sonra bunu alabilmek için 1 yıl uğraştık. Bu bölümden mezun olunduğunda iş problemi neredeyse yok. Ama ne yazık ki öğrenci tercih etmiyor. Bizim burada 40 civarında kontenjanımız var. Geçen yıl gelen öğrenci sayısı ise 15 civarında. Öğrencinin gelmemesinin pek çok nedeni var. Piri Reis Üniversitesinde mesela aynı bölüm var ve bu bölüm paralı. Oraya öğrenci gidiyor ama buraya gelmiyor. Biz bu bölgedeki balıkçılara yönelik yaz aylarında kursta vermeyi düşünüyoruz. Biz bulunduğumuz bölgeye değer katmaya devam edeceğiz. Türkiye genelinde özellikle ön lisans programlarında ciddi bir doluluk sıkıntısı yaşanıyor.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü YÖK tarafından akredite edildi
Türkiye’nin 100 öncelikli alanlardan bir tanesi de Sürdürülebilir ve Akıllı Kentler Alanı. Peyzaj Mimarlığı Bölümümüz Sürdürülebilir ve Akıllı Kentler Alanında YÖK tarafından akredite edildi. 10 yıllık bir üniversitenin Türkiye’nin insan kaynağının eksik olduğu bir alanda doktoralı insan kaynağı yetiştirebilecek olması çok önemli bir şeydir. Çok önemli bir kalite göstergesidir. Girişimciliğe dönük faaliyetlerimizde var. Uygulamalı Girişimcilik derslerimiz mevcut. Bunları günden güne arttırıyoruz. Bu yıl itibariyle güz döneminde 21 programda toplam 854 öğrenci bahar döneminde de 23 programda toplam 765 öğrenci bu dersleri aldılar. Bu derslerin KOSGEB tarafından da içerikleri onaylanıyor. Bu dersleri alan öğrencilerimiz mezun olduktan sonra iş bulmaya kalktıklarında KOSGEB’ten hibe desteği alabiliyorlar. Bu da öğrencilerimize sunduğumuz önemli bir ayrıcalık. Aynı zamanda 2018 KOSGEB Ödüllü İş Planı Yarışması düzenleyeceğiz. Haziran ayı gibi çağrıya çıkacağız.
Mezunlarımızla ilişkilerimizi güçlendiriyoruz
RİMER uygulaması başlattık. Bunun Türkiye’de daha bir örneği yok. Rektörlük İletişim Merkeziyle öğrencilerimiz rektöre doğrudan ulaşabiliyor. Bundan da çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Öğrencilerimize Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla farklı eğitim ortamları hazırlıyoruz. Farklılaşan öğrenme ortamlarının hepsinden faydalanıyoruz. Bilişim teknolojilerini de maksimum şekilde kullanmaya gayret ediyoruz.
Hedef 2022’de 144 bin
Kütüphane hizmetlerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Basılı kitap sayımız şuan 59 bin 800’ler civarında. Basılı ve elektronik olarak toplam 95 bin kitabımız var. Bunu 2022 yılında 144 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Özelikle elektronik kitaba daha çok ağırlık vermek istiyoruz. Araştırma Geliştirme Bileşenine baktığımız zaman 12 tane uygulama ve araştırma merkezimiz var. Öğretim üyesi başına düşen akademik yayın sayımız yüzde 0.5 civarında. Bunu önümüzdeki 5 yıl içerisinde yüzde 0.75 civarlarına getirmeyi hedefliyoruz. Halen devam eden toplam 9 tane projemiz var. Üniversiteye özellikle kurum dışı fon kazandıran projelerde üniversitemizde ciddi artışlar yapmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bölgemize dönük işlerde yapmaya çalışıyoruz. Mesela bu gölgede orman gülünden bioyakıt üretmeyi hedefliyoruz. Öğretim üyelerimizin patent almalarını önemsiyoruz. Üniversitemizde 3 tane patent alan hocamız mevcut. Arkeoloji bölümümüz özellikle bu bölümde somut ve somut olmayan tarihi mirasımızın kazandırılması anlamında oldukça yoğun çalışıyor. Orman Fakültesi hocalarımız tarafından bu bölgede endemik bir bitki türü keşfedildi.
Bartın Üniversitesi 18. sırada
Türkiye’de 108 devlet üniversitesi arasında akademik teşvik sıralamasında 18. Sıradayız. Bu gerçekten bizim için haklı bir gurur. Bunu daha da yukarılara taşıma hedefi ve arzusundayız. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında ise bir hocamız Bursa Uludağ Üniversitesinde yapılan Ar-Ge Proje pazarında birincilik aldı. İki hocamızda Antalya’da yapılan Ar-Ge Proje pazarlarında ikincilik ve üçüncülük aldı.
2. Ar-Ge proje Pazarına 36 ilden 211 proje başvurusu
Hazırladığımız 2. Ar-Ge proje Pazarına ise 36 farklı ilden 211 proje başvurusu oldu. 10-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak ve tam bir proje, bilim şenliği olacak. KOSGEB üzerinden ise sanayicilerimizle ciddi bir işbirliğimiz var. Merkezi Araştırma Laboratuvarımızda sanayicilerimize yönelik araştırma ve pek çok analizi yapabiliyoruz. Bartın Üniversitesi Bilime Saygı Günleri adı altında Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar Ödülünü ilk kez hocaların hocası Prof. Dr. Nevzat Kor hocamıza verdik. Aynı zamanda burada bir anfiye de hocamızın adını verdik. Yaşarken insanlara saygı göstermeyi ve onları hatırlamayı ilke edindik. Çeşm-i Cihan Sohbetlerimiz artık gelenekselleşti ve bunlara devam edeceğiz. BESYO Bölümümüzde Türkiye birinciliği ve üçüncülüğü alan bir kızımız Uluslararası yarışmalarda 6 tane şampiyonluk aldı. BESYO’da da oldukça iddialıyız. BESYO Bölümümüz Türkiye’deki BESYO’lar arasında birinci sırada. Katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışı sergileyeme çalışıyoruz. Bunun için sürekli toplantılar yapıyoruz.
Kontrollü büyüme önemli
İşimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Bütün iç ve dış paydaşlarımızla uyumlu, sürdürülebilir ve nitelikli ilişkiler kurarak herkesin üniversitemize katkı sunabileceği bir zemini arıyorum. Bütün iç ve dış paydaşlarımızla uyumlu ve sürdürülebilir ilişkiler kurmak istiyorum. Bu nedenle de dikkatli bir dil kullanmaya çalışıyorum. Üniversiteler büyümeye ve gelişmeye devam ettiği sürece fiziki anlamda da büyümeye devam edecektir. Bizim amacımız şuanda nitelikli bir eğitim ortamını sağlamak. Tabi büyüdüğünüz zaman farklı ihtiyaçlarda ortaya çıkacaktır. Bu yüzden kontrollü büyümeyle birlikte nitelikten de asla taviz vermeden kontrollü bir artış bu noktada çok önemli.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.