Üniversite Araştırmaları Laboratuvarının (ÜNİAR) 2020 yılı genel araştırma listesinde birinci sırada yer alan Bartın Üniversitesi Orman Fakültesinde, Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kırdar, CNN Türk canlı yayında Türkiye’de devam eden orman yangınları konusunda açıklamalarda bulundu. CNN Türk’ten Kaan Temeltaş’ın sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Kırdar, ülkemizde farklı noktalarda devam eden orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. “Yangınlar sonrası ağaçlandırmalar nasıl yapılacak?” sorusuna cevap veren Prof. Dr. Kırdar, Akdeniz Bölgesinde hakim olan Kızılçamın yüzlerce yıldan beri bölgenin doğal bir tür olduğunu ve yangınlarla birlikte varlığını günümüze kadar devam ettirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Kırdar, yangınlardan sonra bölgede ormancılık teknikleri açısında yapılması gerekenler hususunda bilgiler vererek “Yanan alanlar iyi etüt edilerek sahada kozalak taşıyan kızılçamların belirlenmesi gerekmektedir. Bu ağaçlardan saçılacak tohumlarla birlikte gerekirse bölge orjinli tohum takviyesi de yapılmalıdır. Ekim yoluyla çok başarılı bir şekilde kızılçam fidanları yangın alanlarını kaplayacak ve verimli ormanlar kısa süre zarfında (5-10 yıl gibi) ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı. “Ormancılık doğayı taklit etmektir” diyen Prof. Dr. Erol Kırdar, bu anlayışın dışında bölge şartlarına aykırı olacak şekilde yapılacak tüm uygulamaların başarısız olacağını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Kırdar, orman yangınları sonrasında yapılabilecekleri canlı yayında anlattı
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kırdar, CNN Türk canlı yayınında Türkiye’de devam eden yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunarak yangın sonrası yapılabilecekleri sıraladı.
- Yorumlar 0
Diğer Haberler
BARÜ, dünyada ilk 200, Türkiye’de ise ilk 3’te yer aldıBartın Üniversitesi (BARÜ), Times Higher Education (THE) 2024 Etki Sıralaması (University Impact Rankings for 2024) listesinde 2 alanda dünya çapında ilk 200’e girerken Türkiye’de ise ilk 3’te yer aldı.
“Akıllı Taşkın Uyarı Sistemi” kuruluyorBartın Üniversitesi’nin (BARÜ) yürütücülüğündeki proje ile Bartın Çayı havzasında su seviyesi, toprak nemi ve yağış miktarını aynı anda ölçerek istasyonlara aktaran “Akıllı Taşkın Uyarı Sistemi” kuruluyor.
“Yeni Müfredatı Reddediyoruz!”Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı İsmet İpci, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2024/2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlanacak olan müfredatla ilgili açıklama yaptı.
Geçmişin izleri günümüze taşınacakKaradeniz Bölgesi’nin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Amastris Antik Kentindeki çalışmalar Bartın Üniversitesi (BARÜ) yürütücülüğünde sürdürülecek ve 1800 yıllık tarihin izleri gün yüzüne çıkarılacak.
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535
Tel : 0551 120 3535
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.