• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Bartın 5 °C
  • Ankara 0 °C
  • Bolu -1 °C
  • Kastamonu -1 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 2 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘Plandan köprüleri kaldırırsak Bartın’a yazık ederiz’

Koruma Amaçlı İmar Planındaki 14 köprünün değiştirilmesi istendi2017 yılı İl Koordinasyon Kurulu 4.Toplantısı Vali Nusret Dirim başkanlığında Valilik 12 Divan Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
‘Plandan köprüleri kaldırırsak Bartın’a yazık ederiz’

TOKİ Köprüsü için yapılan Koruma Amaçlı İmar Planı revize edilecek

2017 yılı İl Koordinasyon Kurulu 4.Toplantısı Vali Nusret Dirim başkanlığında gerçekleşirken, toplantıda devam eden yatırımlar ile 2017 yılını kapsayan 9 aylık hizmetler değerlendirildi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Dirim, 2017 yılı içerisinde çalışmaları yapılan yatırım projeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vali Dirim’in konuşmasının akabinde bölge müdürleri kürsüye gelerek, yatırımlarla ilgili bilgiler verdi. DSİ Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, uzun süredir gündemde olan TOKİ Köprüsü için ihale sürecinin olacağını söyledi. Bölge Müdürü Baysal’ın konuşmasının akabinde TOKİ Köprüsü konusunda Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile Çevre Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan arasında kısa süre gerginlik yaşandı. Çevre Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Bartın Belediyesi tarafından yapılan 14 köprüyü içeren Koruma Amaçlı İmar Planının revize edilmesini talep etti. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise 14 köprüyü ilin geleceği için plan a koyduklarını belirterek, Bartın’ın önünü açmak istiyorsak bu köprülerin planda yer alması gerektiğini ifade etti. Vali Dirim ise yaşanan bu konuşmaların ardından planın sadece TOKİ Köprüsünün bulunduğu alan üzerinde yapılmasını istedi.

Çalışmalar devam ediyor

Toplantıda DSİ’nin Bartın’da yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgiler Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, şu ifadeleri kullandı; “Kirazlıkköprü Barajında çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Baraj ikmali içme suyu ishale hattı rölekasyonu ve servis yolunda korkuluk ve şev destekleme hattıyla ilgili de karayolları ile çalışmalarımızı birlikte yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde Bartın Belediyesiyle koordinasyonu da sağlayarak ishale hattında su tutma çalışmalarımızı da gerçekleştireceğiz. Kozcağız Barajında da çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarda şimdilik bir sorun görünmüyor. Barajla ilgili maddi gerçekleşmemiz ise yüzde 61 seviyesinde. Kışla Sel Kapanına geldiğimizde de Kışla Sel Kapanı tıpkı Kirazlıkköprü Barajı gibi Bartın ovasını ve çevresini taşkın sellerden koruma amaçlı yapılan bir projemiz. Aslında 3 tane baraj tamamen ili bu durumdan korumak amaçlı projelendirilmiş. Kışla Sel Kapanında da yüzde 98 seviyesine gelmiş bulunmaktayız. Minimum su seviyesinde kamulaştırma işlemlerimizde burada tamamlanmış durumda.

TOKİ Köprüsü Ek Programda

Bartın Irmağı yan kolları ıslah projelerinin ise ihalesi henüz gerçekleşmedi. İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili çalışmalarımızı da gerçekleştireceğiz. Bu çalışmada önemli olan TOKİ Köprüsü projesi. Bununla ilgili Sayın Bakanımız Bartın’a geldiğinde talimatlarını verdi. Bunun yazısını yazdık ve kendileri dün (Pazartesi) itibariyle imzalamış bulunuyor. Ek programa girdi. Önümüzdeki günlerde ihalesini yapmamız gerekiyor. Bu konudaki en önemli husus imar planın yapılması ve sit izinlerinin alınması. Bu çalışmalar sonuçlanır sonuçlanmaz Kamu İhale Kurumuna (KİK) müracaat edip ihale sürecini de başlatacağız. Eldeş Göletiyle ilgili bu yıl rölakasyon yollarını yapacağız. Önümüzdeki yılda esas gövdeyle ilgili çalışmalarımıza başlayacağız.”

Planın revizesi mümkün mü?

Bölge Müdürü Baysal’ın konuşmasının akabinde söz alan Çevre Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, TOKİ Köprüsü ile ilgili Bartın Belediyesi’nin ve İl Özel İdaresi’nin Koruma Amaçlı İmar Planı yaptıklarını belirterek, Bartın Belediyesi’nin planında 14 adet köprüye yer verdiğini söyledi. Bu 14 adet köprünün bakanlık tarafından onaylanmama ihtimali olduğunu belirten İl Müdürü Özcan, planın revize edilmesinin mümkün olup olmayacağını sordu.

Komisyonun olumsuz bakması için bir sebep olabilir

İl Müdürü Özcan; “TOKİ Köprüsü DSİ tarafından yapılacak. Burası 1.derece doğal sit alanı. Projenin onaylanabilmesi için ilk önce Koruma Amaçlı İmar Planının onaylanması gerekiyor. İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesi planlarını tamamladılar. Kaç gündür inceliyoruz. Ancak şöyle bir sıkıntı var. Bartın Belediyesi plan üzerine 14 tane köprü koymuş. Mevcut köprüler haricinde 14 adet köprü belirtilmiş. 14 adet köprünün olması demek kamulaştırma demektir. Görüntü kirliliği demektir. Dolayısıyla bu planın onaylanma ihtimali zayıftır. Bu planı revize edebilir miyiz? Bu köprülerin sayısının azaltılması gerektiğini düşünüyorum. Bu sayı komisyonun olumsuz bakması için bir sebep olabilir. İşin başındayken zaman kaybı olmaması adına planın revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İleriye dönük plan yaptık

Özcan’ın bu talebine karşılık söz alan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise Bartın’ın geleceğine dönük Koruma Amaçlı İmar Planı yaptıklarını belirterek, Bartın’ın önünü tıkamamak adına ilerisinin düşüldüğünü söyledi. Başkan Akın, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Biz Bartın Belediyesi olarak ileriye dönük plan yaptık. Bakanlık zaten 20 kilometrenin tamamının planını istiyor. Ben ilerisini düşünerek plana 14 adet köprünün konulmasını istedim. Bu şimdi yapılsın demiyoruz. Ancak ileride yapılması muhtemel yerler için bunu plana koyuyoruz. Köprü yapılması muhtemel bu yerlere plana koymadığımız için binalar dikilirse ne yapacağız?

Benim şehrin geleceğini planlamam gerekiyor

Kamulaştırma diye bir şey yok. Böyle bir şeye gerek yok. Görüntü kirliliği olacağı söyleniyor. Orduyeri, Asma ve Kemer köprüleri görüntü kirliliğine mi neden oluyor? Bartın’ın iki tarafından ırmak geçiyor. Köprülerle birleştirmezseniz nasıl yapacaksınız? Denildiği gibi revize ederiz. TOKİ’nin haricinde plan üzerine bir tane dahi köprü koymam. Fakat bunu yaparsak Bartın’ın önünü tıkarız. Eğer köprüleri plandan kaldırırsak Bartın’a yazık ederiz. Benim şehrin geleceğini planlamam gerekiyor. Ben bu şehrin belediye başkanıyım. Bakanlık bu köprülere neden olumsuz baksın? Ben burada yaşıyorum. Buraya yazık ederiz. Ben projeyi çekeyim. Bu sıkıntı değil. Anlatmak istediğim geleceği planlamak. Arkadaşlar Çevre Şehircilik Müdürlüğüyle beraber çalışsınlar. Bunu yaparken ‘proje geç kaldı, onayı geç kaldı’ falan demeyin. Bunu söyleyeyim. Son yaptığımız 5. Proje. 6.’sını da yaparız.”

Sadece köprünün yapılacağı alanla ilgili çalışma yapalım

Konuyla ilgili Vali Nusret Dirim ise; “TOKİ Köprüsünün önünü açmak için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzden köprü sayılarının azaltılması isteniyor. İhale aşamasına gelmiş bir iş olduğu içim imarla ilgili sıkıntıların giderilmesi isteniyor. Bu konu Bartın’da gereksiz gündem oluyor. Bu tartışmaları bitirmek için çözümü ön plana çıkartmamız gerekiyor. Biz sadece TOKİ Köprüsünün yapılacağı bölge ile ilgili bir çalışma yapalım.  Bir an önce yapıp ihaleye gidelim. İnsanlar bu yapılacak olan köprüyü yoğun bir şekilde kullanacaklar. Nitelikli bir köprü olacak. İnsanlar artık bu köprüyü görmek istiyorlar. Bir toplumsal talep var. DSİ’ye teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanımıza ve Sayın Milletvekilimize teşekkür ediyoruz. Bartın Belediyesi de üzerine düşeni yapıyor. Onu da görüyoruz. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

9 aylık dönemde 432 proje yapıldı

Yatırımlarla ilgili genel bir değerlendirmede de bulunan Vali Dirim, şu ifadeleri kullandı; “2017 yılının 4. İl Koordinasyon Kurulu toplantısına hoş geldiniz. Bu toplantıda "2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesi"ne dair Bakanlar kurulu kararı uyarınca; yatırımların ve sosyo-ekonomik gelişmelerin izlenmesi, koordinasyonu, yerel ve bölgesel kalkınma bakımından değerlendirilmesi, teklif ve öneriler değerlendirilecektir. İlimizde gerçekleştirilen yatırım projeleri hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. İlimizde 2017 yılı 9 aylık dönemi içerisinde çalışmaları yapılan projelerin sayısı 432'dir. Bu projelerin toplam bedeli 6 milyar 643 milyon 801 bin TL olup, Tahsis edilen ödenek miktarı 500 milyon 340 bin TL’dir.

6 milyon 873 bin TL harcama yapıldı

Eylül ayı sonu itibariyle bu ödenekten 327 Milyon 105 Bin TL harcama yapılarak %65,4'lük bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bu süreçte 432 projeden 133'ü tamamlandı, 188 projede faaliyetler halen devam etmekte ve 11 proje ihale aşamasındadır. 2017 yılında bu projelerin dışında Belediyelerimiz tarafından 90 Milyon 959 bin TL bedelli 39 adet proje yürütülmekte ve 9 aylık dönem içerisinde 6 milyon 873 bin TL harcama yapılmıştır. İlimizdeki yatırımları kısaca Sektörel olarak değerlendirdiğimizde; ilk sırada Ulaştırma sektörü yer almakta, sonrasında sırası ile tarım, enerji, eğitim, sağlık ve diğer kamu hizmetleri sektörü gelmektedir. Kurumlarımıza yapmış oldukları çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyor ve bundan sonra yapacakları çalışmalarda başarılar diliyorum.”

Barajlar yüzey sularını azaltacak

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun da 3 önemli barajın tamamlanmasıyla birlikte baraj çevresindeki köylerde su sıkıntısının yaşanacağını belirterek, DSİ’nin bu konuda herhangi bir çalışması olup olmayacağını sordu. Barajların tamamlanmasıyla birlikte yüzey sularında ve keson kuyularda azalma olacağını söyleyen Dursun, DSİ tarafından gölet yapılması gerektiğini belirtti. Başkan Dursun’un bu talebine karşılık Bölge Müdürü Baysal, barajların keson kuyulara zarar vermeyeceğini söyleyerek, düşünüldüğünün tersine keson kuyuları besleyeceğini ifade etti. Gölet talebine karşılık ise Baysal, ihtiyaçlar doğrultusunda göletlerin yapılabileceğini belirtti.

Köylerin su sorunu yaşayacağını düşünmüyorum

Bartın Valisi Nusret Dirim ise bunun üstüne İl Özel İdaresi’nin bu konuyla ilgili nerelerde gölet yapılabileceğine dair bir çalışma gerçekleştireceğini dile getirdi. Müdür Baysal da konuyla ilgili “Barajlarda su tutulmaya başlandığında köylerde su sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyorum. Çünkü suyun tutulmasının keson kuyulara zarar vereceğini düşünmüyorum. Minimum seviyesi dolduktan sonra barajdaki su yine aynı şekilde akmaya devam edecek. Bırakın keson kuyularının susuz kalmasını bu kuyulardaki su oranı da beslenecek. Ayrıca Kirazlıkköprü Barajı Projesi içerisinde bir miktarda sulama da var. Kozcağız’da da yine aynı şekilde. Bunun haricinde bahsettiğiniz göletler ilgili bir çalışmada tabi ki araştırıp yaparız.” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Tunç Kurban Bayramını Kutladı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:22
  • Vali Arslan’ın Kurban Bayramı Mesajı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:17
  • “En İçten Dileklerimle Kutluyorum”15 Haziran 2024 Cumartesi 00:11
  • Bartın Barosu’ndan Kurban Bayramı mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:27
  • TSO Başkanı Balık'ın Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:26
  • Oda Başkanı Uzun’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:24
  • Tepe, Kurban Bayramı Kutladı14 Haziran 2024 Cuma 23:23
  • Başkan Özkan'dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:22
  • SMMMO’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:08
  • Günay Çeyiz’den Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535