İlimizde sağlık alanında önemli yatırımlara imza atan, ileri görüşlülüğü ve insanlara yaklaşımıyla takdir edilen, elini attığı tüm işlerde başarı elde eden ve insan merkezli düşünen AKTIP Sağlık Merkezi yöneticisi Bartınlı işadamı Refik Akmaz'ın Sercan Engin ile çok özel röportajı. İşadamı Akmaz, özel hayatını, sağlık yatırımlarını, Bartın’ın ekonomisini, Bartın’ın sağlık alanındaki faaliyetlerini, projelerini ve gerçekleştirmek istediği hayallerini anlattı. Yanında görev verdiği tüm çalışanlarına kazandırdığı vizyonla Bartın’da birçok kişiye ışık olan ve projeleriyle herkesin takdirini kazanan işadamı Akmaz gazetemize verdiği röportajda özel hastaneyi başlatacak konuma geldiklerini söyledi.
Kuru temizleme işi ile ticarete başladım
Engin; “Özgeçmişinizden başlayalım. Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Akmaz; “1955 yılında Bartın’da doğdum. Evliyim. Bir kız çocuğu babasıyım. 1971 yılına kadar Kozcağız Beldesinde ikamet ettim. 1971 yılında Bartın’a taşındım. Aile olarak taşındık. Ben sanat olarak kuru temizleme mesleğini öğrenmiştim. Bu mesleğin o tarihlerde Kozcağız’da yapılması mümkün olmadığı için Bartın’a taşındık. Kırtepe Mahallesi İpçiler Sokak’ta küçük bir tesisi kurup orada işletme faaliyetine başladık. Babamla birlikte çalıştık. Daha sonra 1980-1983 yılları arasında Küçük Sanayi Sitesi’nde sanayi mamulleri üzerine demir ticareti yaptım. 1983-1986 yılları arasında Bartın Kozcağız karayolunun 14. kilometresinde akaryakıt istasyonu kurdum. 1987 yılına kadar bu istasyonu çalıştırdım.
Organize etme yeteneğimin olduğunu fark ettim
1987’den sonra Bartın Merkezdeki eski belediye binasının karşısında küçük bir dükkanda kuyumculuk ticaretine başladım. Kuyumculuk sektörüne başladığımda işletmeyi tek kişiyle değil de iki kişiyle yürütmeyi düşündüm. Birimiz işlerin başında dururken diğerimiz de özel işlerini halleder diye düşündüm. Bununla ilgili yanıma bir ortak aldım. Ortakla birlikte çalışırken kendimin girişimci ve organize etme yeteneğimin olduğunu fark ettim. Bu ortaklığımın başlamasıyla kendim bunu fark ettim. 1988 yılında amcamın çocuklarını yanıma alarak bir anonim şirketi kurduk. Bu şirketin kurucu başkanı olarak inşaat sektörüne girdik. 1992’de Akmazlar Döviz Anonim Şirketini kurduk. Döviz ticaretine başladık. Beyaz eşya mağazasını devraldık. İlerleyen yıllarda da sağlık alanında yatırımlar yaptık.”
Sağlık alanındaki yatırımlara 1994 yılında başladım
Engin; “Sağlık sektörüne AKTOM ile girdiniz. AKTOM Bartın’ın ilk görüntüleme merkeziydi. AKTOM’un hikayesini ve AKTIP’ın nasıl ortaya çıktığını anlatır mısınız?”
Akmaz; “1994 yılında sağlıkla ilgili AKTOM adında görüntüleme merkezini açtık. 2004 yılında AKTOM Görüntüleme Merkezimizi cerrahi tıp merkezi olarak bir basamak yukarıya taşıdık. AKTOM’daki cihazlarımızla birlikte 2004 yılından itibaren AKTIP adı altında sağlık alanında teşhis ve tedavi ağırlıklı olmak kaydıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Şu anda 20 yatağı olan, 2 tane ameliyathanesi, 1 doğumhanesi, 15 hekim ve 55 personeliyle hizmet veren bir işletme olarak faaliyet gösteriyoruz.
75 yataklı hastane projemiz var
Bundan sonra sağlıktaki atmamız gereken adım hastaneye dönüşmektir. Hastane ile ilgili 2012 yılından itibaren yapmış olduğumuz çalışmalar doğrultusunda Sağlık Bakanlığı’ndan mevcut tıp merkezimizin hastaneye dönüşmesi doğrultusunda ön izin aldık. Daha sonra projemizin çizilmesi ve ruhsat aşaması tamamlandı. Şu anda elimizde ruhsatı alınmış ve inşaatına başlanmak üzere olan projemiz var. Sağlık Bakanlığı bu projemizi 75 yataklı olarak onayladı. Bizim kapasitemiz ise 100 yatak üzerine kurulu. İlerleyen zamanlarda 100 yatağa kadar kapasitemizi artırmayı planladık. Önümüzdeki süreçte hastanenin yapımıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim şu anda yapmış olduğumuz faaliyet seviyesi C Sınıfı cerrahın müdahalelerini yapabiliyoruz. Bir özel hastane olduğumuzda ise B Sınıfı ameliyatları da yapabileceğiz. A Sınıfı olan ameliyatları zaten araştırma hastaneleri veya tıp fakülteleri yapıyorlar”
Küçük bir hastane olarak çalışıyoruz
Engin; “Bartın’ın sağlık alanında geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?”
Akmaz; “Sağlık alanı çok sübjektif bir alan. Sağlıkta şartlar, ihtiyaçlar ve alt yapı belli bir parametrik olarak ilerlemiyor. Çok hızlı ve farklı gelişen bir alan. Sağlık alanı çok sipesifik bir alan. Sağlık sektörü hizmet sektörüdür. Gelişmeye çok açık. Gelişmenin sonu yok. İnsanlığın doğuşundan itibaren ölümüne kadar ömrü boyunca ihtiyaç duyduğu bir hizmet alanıdır. Bu kendi arasında branşlara ayrılıyor. Bartın’da sağlık alanında mevcut bir devlet hastanemiz ve 2 tane de tıp merkezi var. Bizim farkımız cerrahi birimimizin olması. AKTIP Merkezimizde hem ameliyat hem de doğum yapılabiliyor olması bizim farkımız. Biz aslında butik bir hastane sayılıyoruz. 20 yatağı olan küçücük bir hastane olarak çalışıyoruz. Faaliyet alanımızda tam donanımlı laboratuvarımız var. Dijital görüntüleme alanımız var. Mevcut cihazlarımızla bize hizmet almaya gelen hastalarımıza hizmet sunuyoruz.
Hizmeti vatandaşlarımızın ayağına getireceğiz
Bartın’ın il bazında bir özel hastaneye şiddetle ihtiyacı var. Zonguldak’ta ve Karabük’te özel hastane var. Bartın’da yok. Kamu hastanelerinden bekledikleri özel hizmeti alma anlamında imkân bulamadıklarında vatandaşlarımız, özele yönelmekteler. Özele geldiklerinde biz belli seviyeye kadar hizmet verebiliyoruz. Onu aşan durumlarda mecburen en yakın özel hastanelere gidiyorlar. Eğer bizim özel hastane projemiz gerçekleşirse o zaman büyük oranda özel hizmet almak isteyen vatandaşlarımızın hizmeti ayağına getirmiş olacağız. Dışarıya gitmek gibi bir zahmetten onları kurtarmış olacağız. Biz Bartın’ın ekonomik seviyesine göre hizmeti geliştirmeye çalışıyoruz.”
Özel hastane yeri Karaköy’de
Engin: “Yapılması düşünülen özel hastanenin ismi ve nereye yapılacağı ile ilgili kamuoyunda büyük bir merak var. Hastane yerimiz belli mi?”
Akmaz: “Aktıp’ı hastaneleştirmeye çalışıyoruz. Ancak yatırımız kapsamlı bir yatırım olduğu için ortaklık olması söz konusu. Ortaklık kurulduğunda ismi masada bir gündem konusu olacaktır. Belki farklı bir isimde bu hizmeti sunabiliriz. Hastanemizin arsası Karaköy Mahallesi’nin Kadıoğlu Caddesi’nde bulunuyor. 3 bin 350 metrekaredir. Şu an itibariyle her an inşaata başlanabilecek konumda”
Bilinçli ve yetenekli insan kaynağı önemli
Engin: “Büyük başarılara imza atmış bir işadamı olarak en büyük hayaliniz nedir?”
Akmaz: “İnsanların genetik özellikleri vardır. Bunları fark edip yararlanmaya çalıştığımızda çok daha faydalı olabiliyoruz. Benim genetik özelliğim insanları tanıma ve yönetme olduğu için hep iş hayatımda iş yapabileceğimiz insanlarla bir araya gelip, onlarla iş kurmak ve iş yönetmek şeklinde olmuştur. İnsan kaynağı alanında büyük çalışmalarım olmuştur. Halen de devam ediyor. İnsan kaynağının rehabilitasyonu çok önemli. Herkes iş kurmada sermaye önemlidir der. Bana göre sermayeden önce bilinçli ve yetenekli insan kaynağı önemlidir.
Teknik Direktörlük gibi
Ben ticarete ve sanayiye futbol kulüplerinin teknik direktör sitemine benzetiyorum. Teknik direktör 90 dakika hiç futbol oynamaz. Çizginin dışında bir o tarafa bir bu tarafa dolanır. Ancak oyuna dışarıdan müdahalelerde bulunur. Oyuncu çıkartır. Yeni oyuncu koyar. Takımın kaybetmesinde veya kazanmasında yönetim ve teknik direktör sorumlu tutulur. Bunun için yönetim ve teknik direktör çok önemli. Oyuncuların geliştirilmesi adına da önemli. Bizim de ekonomik anlamda başarılı olmamız buna bağlıdır. Benim en büyük amacım insan yetiştirmektir. Tecrübelerimiz ışığında yetenekli ve bilinçli arkadaşlarımıza yardımcı olmaktır”
15 hekim 55 personelimiz var
Bartın’a değer katan isimlerden biri olan Refik Akmaz, sağlık alanına 1994 yılında AKTOM görüntüleme merkezi ile girdiklerini belirterek “2004 yılında AKTOM’u cerrahi tıp merkezi olarak bir basamak yukarıya taşıdık. Buradaki cihazlarımızla birlikte 2004 yılından itibaren AKTIP adı altında sağlık alanında teşhis ve tedavi ağırlıklı olmak kaydıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 20 yatağı olan, 2 tane ameliyathanesi, 1 doğumhanesi, 15 hekim ve 55 personeliyle hizmet veren küçük bir hastane gibiyiz” dedi.
İlk özel hastaneyi yapacağız
AKTIP’ta hem ameliyat hem de doğum yapılabiliyor olması nedeniyle aslında butik bir hastane sayıldıklarını anlatan Akmaz, tıp merkezinden hastane aşamasına geçmek üzere olduklarını belirterek, Bundan sonra sağlıkta atmamız gereken adım hastaneye dönüşmektir. Bartın’a ilk özel hastaneyi kazandıracak olmanın heyecanı içindeyiz” ifadesini kullandı.
75 yataklı hastane projesi
Akmaz “Şu anda elimizde ruhsatı alınmış ve inşaatına başlanmak üzere olan projemiz var. Sağlık Bakanlığı bu projemizi 75 yataklı olarak onayladı. Bizim kapasitemiz ise 100 yatak üzerine kurulu. İlerleyen zamanlarda 100 yatağa kadar kapasitemizi artırmayı planladık. Hastanenin yapımıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
Hizmeti vatandaşlarımızın ayağına getireceğiz
İşadamı Refik Akmaz “Bartın’ın il bazında bir özel hastaneye şiddetle ihtiyacı var. Zonguldak’ta ve Karabük’te özel hastane var. Bartın’da yok. Kamu hastanelerinden bekledikleri özel hizmeti alma anlamında imkân bulamadıklarında vatandaşlarımız, özele yönelmekteler. Bartın’da özel hastane hizmeti almak isteyen vatandaşlarımızın hizmeti ayağına getirmiş olacağız” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.