Aile ve Sosyal Politikalar Bartın İl Müdürlüğü’nün “Muhtarımla El Ele Daha Güçlüyüm” projesi kapsamında Kurucaşile’de görev yapan muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İlki Amasra’dan başlayan eğitimlerin ikinci etap toplantısı Kurucaşile’de gerçekleştirildi. Toplantıya Kurucaşile Kaymakamı Murat Ekinci, Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ece Aktaş Yılmaz, Kurucaşile’de görev yapan muhtarlar ile proje ekibi katıldı.
Birçok konuda bilgiler verildi
Proje kapsamında eğitime katılan muhtarlara Bartın Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü - Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Ayla Ünal “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Kadına Yönelik Hizmetler”, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Eğitim ve Danışmanlık Birim Sorumlusu Gülseren Yıldırım “5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Diğer Hizmetleri” , Sosyal Çalışmacı Kübra Yıldız “Madde Bağımlılığı” konularında sunum yaparak muhtarlara önemli bilgiler verdi.
6284 Sayılı Kanun nedir, hangi hizmetleri kapsar?
“6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Kadına Yönelik Hizmetler” konusunda sunum yapan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Ayla Ünal; “Kadın müracaatçılarımıza yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerimiz 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun esas alınarak uygulanır. Bu kanun; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin düzenlenmiştir. Şiddet dendiğinde, ilk akla gelen fiziksel şiddet olur. Oysa fiziksel olmayan şiddet biçimleri de son derece yaygındır, kadın ve kızlara çok zararlı etkileri vardır” diye konuştu.
Yaptırım aracı olarak kullanılır
Şiddet türleri ile ilgili bilgiler veren Ünal, şu ifadeleri kullandı; “Fiziksel Şiddet kaba kuvvetin; korkutma, sindirme ve yaptırım aracı olarak kullanılmasıdır. Dayak-dövme, tokat atma, tekmeleme, sarsma, tükürme, kol ve bacakları bükme, saç çekme, ısırma, sigara ile yakma, istenmeyen bir maddeyi yedirme, üstüne yakıcı madde dökme, sopa, maşa, delici-kesici alet kullanarak yaralama, aç bırakma, uyutmama, soğukta bırakma, hapsetme, kadının yeti kaybına uğratılması, kadının öldürülmesi gibi.
Kabul dışı her türlü dokunmayla başlar
Cinsel şiddet kabul dışı her türlü dokunmayla başlar, zorla cinsel ilişkiye girmeye kadar uzanır. İstemediği halde cinsel içerikli ifadeler kullanmak, hamile kalmaya veya doğurmamaya zorlamak gibi. Sözle, elle sarkıntılık, dijital ortamda cinsel içerikli fotoğraf, video, mesaj gönderme, istenmeyen öpme, dokunma ya da okşama gibi cinsel temas durumları, istenmeyen cinsel eylemlere zorlama, cinsel ilişkiye ya da fuhuşa zorlama, akraba ve yakınlara yönelik cinsel saldırı ya da cinsel istismar (ensest), erken yaşta zorla evlendirme, kız kaçırma, tecavüz gibi.
Tehdit aracı olarak kullanılır
Psikolojik ve duygusal şiddet tehdit etme(zarar vermek, terk etmek, çocuklarını elinden almak), kadına kendini kötü hissettirmek, özgüvenini, beğenisini zedeleyici söz söylemek veya bunları ima edici davranışlarda bulunmak, aşağılamak, isim takmak, aciz veya çaresiz olduğunu söylemek, sürekli suçlamak, kadının yaşamı üzerindeki kontrolünü yok etmek, çocuklarıyla veya ailesiyle görüşmesine izin vermemek, kadını yalnızlaştırmak ve ilişkilerinin bozulmasına yol açacak eylemlerde bulunmak, hesap vermeye zorlamak, duyguların ve duygusal ihtiyaçların, kadına baskı uygulayabilmek için tutarlı bir şekilde istismar edilmesi, bir tehdit aracı olarak kullanılmasıdır.
Ekonomik olanaklardan mahrum bırakılır
Ekonomik şiddet kadının yaşamını sürdürebilmesi için gerek duyduğu ekonomik olanaklardan mahrum bırakılması, ekonomik kaynakların ve paranın kişi üzerinde bir yaptırım, tehdit veya kontrol aracı olarak düzenli bir şekilde kullanılmasıdır. Kadının çalışmasına engel olmak, çalışıyorsa kazancına el koymak, kazancından sadece harçlık almak biçiminde yararlanmasına izin vermek, az para vererek evi döndürmesini istemek, var olan mallarına el koymak, ekonomik kararlardan dışlamak, ortak edinilmiş mallara zarar vermek gibi.
Haberdar etmekle yükümlü
Tedbir kararı, kanun kapsamında, şiddet mağduru ve şiddet uygulayan hakkında hâkim, mülkî amir veya kolluk birimleri tarafından, talep veya ihbar üzerine ya da resen verilecek karar anlamına gelir. Koruyucu Tedbir kararları, mağdura ve varsa çocuklarına yönelik verilirken, Önleyici Tedbir kararları ise şiddet uygulayana yönelik verilir ve taraflara tebliğ edilir. İhbar; şiddet veya şiddet uygulama tehlikesinin varlığı halinde verilen beyandır. Herkes bu durumu resmi makam veya mercilere ihbar edebilir. İhbarı alan kamu görevlileri ise, görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür.
“Delil aranmaz ve gizlilik ilkesi esastır”
Tedbir Kararları; ilgilinin talebi üzerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı veya kolluk görevlilerinin başvurusu üzerine, Cumhuriyet Başsavcısının başvurusu üzerine verilir. Hâkimden, kolluk biriminden, mülki amirden tedbir kararı talep edilebilir. Tedbir kararı ilk seferinde en çok 6 aylık bir süre için verilir. Somut duruma göre, resen veya talep üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, aynen devam etmesine veya kaldırılmasına karar verilebilir. Koruyucu tedbir kararı verilirken; delil veya belge aranmaz, gizlilik ilkesi esastır ve geciktirilemez. Gizlilik ilkesi; gerekli olması halinde; korunan kişinin ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri veya kimliğini ortaya çıkaracak bilgileri, adresleri tüm kayıtlarda gizli tutulur.
Zorlama hapsinin toplam süresi 6 ayı geçemez
Yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilir. Bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Hakkında önleyici tedbir karan verilen kişi, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine aykırılığın ağırlığına göre hâkim kararıyla; 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur. Tedbir Kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi 15 günden 30 güne kadardır. Zorlama hapsinin toplam süresi 6 ayı geçemez.
ŞÖNİM 7 gün 24 saat esası ile yürütülen merkezdir
ŞÖNİM, şiddete uğramış ya da şiddete uğrama riski bulunan kişilerin başvurabileceği yerdir. Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasını sağlar. Danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleriyle, kişilerin ihtiyaç duydukları konularda güçlendirici ve destekleyici hizmetler veren ve izleme çalışmalarını 7 gün 24 saat esası ile yürüten merkezlerdir. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının izlenmesine yönelik hizmetler, şiddet mağduru kişilere yönelik hizmetler, şiddet uygulayan/uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik hizmetler yürütülmektedir.
Kadın Konukevleri hangi hizmetleri sunar?
Konukevleri fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadın ve erkeklerin, şiddetten korunması, psiko- sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.”
Muhtarlara sertifika verildi
Yapılan sunumların ardından; Kurucaşile Kaymakamı Murat Ekinci, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ece Aktaş Yılmaz ile Proje Eğitici ekibi tarafından muhtarlara katılım sertifikası taktim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.