Bartın Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 27.12.2017 tarih ve 30.283 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ çerçevesinde ambalaj atıklarının toplanması ile ilgili Bartın Belediyesi Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisinde çalışmalar 2021 yılında da yoğun bir şekilde devam etti. Çevre kirliliğini önlemek, geri dönüşüme ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla ambalaj atıkları(kağıt, karton, cam, plastik ve metal) ile atık pilleri ve atık yağları toplayarak, geri dönüşüme kazandıran Bartın Belediyesi, 2021 yılında 2.280 ton ambalaj atıkları, 20 ton atık yağı ve 120 kg da atık pili geri dönüşüme göndererek çevre kirliliğini önledi.
“Çevrecilik Milliyetçiliktir”
Gerçekleştirilen çalışmaların önemine değinen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, çevrenin korunması, geri dönüşüme katkı sağlanarak ekonomik gelir elde edilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. “Çevrecilik Milliyetçiliktir” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Başkan Akın; “İsrafın önlenmesi, atıkları geri kazanarak ekonomiye katkı sağlanması, doğaya atılan atık önlenmesi, doğal kaynakların verimli kullanılması için belediye olarak mücadele ediyoruz. Bu çerçevede de 2021 yılında 2.280 ton ambalaj atıklarını, 20 ton atık yağı ve 120 kg da atık pili ayrıştırılıp geri dönüşüme kazandırdık” dedi.
Başkan’dan Önemli Çağrı
Başkan Akın, evsel atıkları çöp konteynerleri etrafına düzensizce bırakarak çevre kirliliğine sebebiyet verenlere çağrıda bulunarak, geri dönüşümü mümkün atıkların yere veya çöp kutusuna değil, geri dönüşüm kutularına atılması konusunda hassasiyet göstermelerini rica etti. Akın; “Geri dönüşüm kutularına ambalaj atıkları(kağıt, karton, cam, plastik ve metal) dışında evsel atıkların atılmaması gerekiyor. Mavi renkli ve üzerinde uyarı yazısı olan bu konteynerlere evsel atıklar değil, geri dönüşümü mümkün olan atıklar atılmalı. Fakat ne yazık ki, kimi zaman uyarılara rağmen çöp konteynerlerine geri dönüşüm, geri dönüşüm konteynerlerine de çöpler atılmaktadır. Bu da milli servetin heba olması demektir. Çünkü kağıt, cam, plastik gibi atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüm yoluyla ekonomiye tekrar kazandırılmaktadır. Vatandaşlarımızdan rica ediyoruz. Bu ayrıma dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde ifade etti.
“Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Sağlanıyor”
Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili detaylı bilgi veren Başkan Akın, şu ifadeleri kullandı; “Temizlik İşleri Müdürlüğümüz atıkların toplanması hususunda çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Kent merkezinin belli noktalarında, okullarda ve sitelerde toplamda 130 adet geri dönüşüm konteyneri, okul ve resmi kurumlarda toplamda 1500 adet iç mekan kutusu bulunuyor. İşyeri ve marketlere geri dönüşüm kafesleri dağıtılarak, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması sağlanıyor. Bu biriktirme noktalarındaki ambalaj atıklarını bir plan çerçevesinde araçlarla toplayıp, Gürgenpınarı’nda Kumtarla mevkiinde ki 8761,85m2 yüzölçümlü alan üzerinde, 1800 m2 kapalı alan içerisinde Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’ne naklederek ayrıştırma işlemini yapıyoruz.
“Marketler ve İşyerlerinde Geri Dönüşüm Çalışması Yapıyoruz”
Marketlerden çıkan ambalaj atıklarının çöpe karışmasının önüne geçmek için marketlerin uygun noktalarına ambalaj atıklarını atabilecekleri kafesler yerleştirdik. Bu kafesler ekiplerimiz tarafından düzenli aralıklarla toplanıyor.
“Atık Pillerle İlgili Çok Önemli Çalışma Yapıyoruz”
Bartın Belediyesi olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadı İşletmesi(TAP) arasında atık pillerin toplanması, bertaraf ve geri dönüşümü sağlanması amacıyla protokol yaptık. Belediye sınırları içerisinde atık haldeki pillerin çevreyi kirletmeyecek şekilde, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin önlenmesi için evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması, bertarafı ve geri dönüşümün yapılması amacıyla imzaladığımız bu protokolü Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği, 5393 sayılı Belediye Kanunun ve 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında hazırladık. Hepimiz biliyoruz ki civa, kurşun, çinko, lityum, kobalt gibi maddeler ve çeşitli kimyasallardan üretilen tüm pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları var. Bu pillerin gelişi güzel çöplere atılması, çevre ve canlı sağlığı açısından büyük tehlikeler meydana getiriyor. Zararlı maddelerin ve kimyasalların toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışması en başta toprağı kullanılmaz hale getirir ve oluşturduğu su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde görülür. Uzmanlarca atık pillerin sebep olduğu hastalıkların başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıklarının geldiği belirtilmektedir. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletebiliyor. Buna engel olma adına bu protokol çerçevesinde atık pillerin evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması, bertarafı ve geri dönüşümünün yapılmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda da 50 adet atık pil kutusunu ilköğretim ve lise dengi okullar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına dağıttık. Biriken atık pilleri muhafaza ederek, TAP’a teslim ediyoruz. 2021 yılında 120 kg atık pili geri dönüşüme gönderdik. Belediye olarak halkımıza fayda sağlayan her projeye destek veriyor ve içinde bulunarak aktif görev alıyoruz.
“20 Ton Atık Yağı Geri Dönüşüme Kazandırdık”
Bilinçsizce lavaboya ve çöpe dökülen bitkisel atık yağlar, nehirlere, göllere ve denizlere ulaşarak binlerce litre temiz su kaynağımızı kirletiyor. Sadece insanoğlunun değil doğadaki diğer canlıların yaşamını da tehlikeye sokuyor. Bu nedenle atık yağların toprağa ve kanalizasyona karışarak çevre kirliliğine neden olmasını önlemek amacıyla 21.12.2019 tarih ve 30985 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği’ gereğince çok önemli çalışma yapıyoruz. Atık çıkışı olan işletmeler başta olmak üzere muhtarlıklar, okullar ve şehrimizin muhtelif yerlerine atık yağ biriktirme ekipmanları koyarak atık yağların geri dönüşümü sağlıyoruz. Bu çerçevede şehrimizdeki atık yağ üreticilerini ziyaret ederek, atık yağların kaynağında ayrı toplanarak lisanslı firmalara teslim edilmesinin gerektiği hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Ayrıca atık yağ çıkışı olan üniversite, yurt, fabrika yemekhaneleri ile cafe ve restoranları gezerek atık yağ fıçısı bırakıyoruz. Düzenli olarak topladığımız atık yağlar sayesinde çevreye verilen zararları en alt seviyeye düşürmeye çalışıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızdan da yüksek bilinç ve anlayış bekliyoruz. Bu konuda duyarlılık gösteren tüm kurum ve işletmelere teşekkür ediyor ediyorum. Bu çalışmaların sonucunda 2021 yılında 20 ton atık yağı geri dönüşüme kazandırdık.
“Okullarda Geri Dönüşüm Çalışmaları Yapıyoruz”
Tüm bu çalışmaları yaparken vatandaşlarımızı da bilgilendiriyoruz. Öğrenci kardeşlerimize geri dönüşümle ilgili detaylı bilgi veriyoruz. Geri dönüşüm bilincinin oluşturulması amacıyla okullarda geri dönüşüm projesi yapıyoruz. Proje kapsamında atıkların geri dönüşümü hakkında öğrencilere bilgilendirme yapıp geri dönüşüm kutularını okul katlarına yerleştiriyoruz. Yerleştirilen ekipmanları da düzenli aralıklarla topluyoruz.
“Tıbbı Atıklar Lisanslı Firma Tarafından Toplanıyor”
İlimizde oluşan tıbbi atıklar da Mahalli İdareler Birliği tarafından organize edilip toplatılıyor. 25.01.2017 tarih ve 29959 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Tıbbı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’’ gereğince sözleşme yapılmış ve tıbbı atıklar bu sözleşme çerçevesinde lisanslı firma tarafından toplanıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.