• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Bartın 2 °C
  • Ankara 0 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu -2 °C
  • Zonguldak 6 °C
  • Karabük 1 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Milletvekili Yalçınkaya, TTK’nın özelleştirilmesini Halk Tv’de değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Halk Tv’de yayınlanan Haber Ajansı Programına katılarak, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesinin önünü açacak Torba kanundaki düzenlemeyi değerlendirdi.
Milletvekili Yalçınkaya, TTK’nın özelleştirilmesini Halk Tv’de değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Halk Tv’de yayınlanan Haber Ajansı Programına konuk oldu. Ülke gündemini oldukça meşgul eden ve bölgemizi yakından ilgilendiren Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesinin önünü açacak Torba Kanundaki düzenlemelerle ilgili konuşan Milletvekili Yalçınkaya, düzenlemenin bölgemize etkileri ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

Madenler ekonomimize can suyuydu

Milletvekili Yalçınkaya, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Türkiye Taşkömürü Kurumu Türkiye’nin yegane taş kömürü üretimi yapan bir kurumudur. 170 yıllık bir geçmişe sahip. Cumhuriyetin kurulduğu günlerden bugüne kadar geçen süre içerisinde ekonomimize can suyu olan bir kurumdur. Bu kurum maalesef son yıllarda zarar ediyor gerekçesiyle bir özelleştirme kapsamına alınmak isteniyor. Burada çalışanlar sürekli tedirginlik içerisinde oldular. Geldiğimiz bu noktada da özelleştirmenin önünü açacak bir düzenlemeyle karşı karşıya olduklarını gördüler. Bu hafta içerisinde Torba Kanunu tasarısı içerisinde yer alan maddeler görüşülecek.

Ekmek kapılarının ellerinden gideceği korkusu var

Maden işçilerimiz geçtiğimiz günlerde basın açıklaması yapıldı. Bu açıklamayla ekmek kapılarına dokunulmamasını istediler. Bundan vazgeçilmesini istediler. Bu taleplerine karşılık hükümet yetkililerinden net bir açıklama alamayınca üretimden gelen o gücü kullanmaya başladılar. Maden işçisi hiçbir şekilde devletiyle kavga etmez. Maden işçisi canı pahasına girdiği o ocakta alın terinin karşılığını almak için çalışır. Üretimini yapar ve başka hiçbir şey düşünmez. Madenden çıkmama eylemi yapan maden işçilerimiz devletle kavga etmek için değil, ekmek kapılarının ellerinden gideceği korkusuyla yaptıkları mücadele.

1 kilo kömür çıkarmadı

Bu düzenleme ile TTK’nın sorumluluğunda olan maden sahaları bölünerek ve parçalanarak 3. kişilere ihale ile verilecek. Yani TTK bu maden sahlarının tek sahibi olamayacak. Daha önce bu maden sahalarının bazıları rödevans usulüyle çalıştırılmak üzere 3.kişilere verildi. Bunun bir örneği benim seçim bölgem Bartın Amasra’da var. Bu rödevans usulünde kömür çıkaran şirket ton başına TTK’ya bedel ödemekle yükümlü. Amasra ilçemizde bir şirketle 2005 yılında rödevans sözleşmesi yapıldı. Bu sözleşmeye göre şirket 3 yıl hazırlık çalışması yapacaktı. 4.yıldan itibaren de üretime başlayacaktı. 20 yılda toplam 50 milyon ton kömür çıkarma sözü vermişti. 12 yılda bu şirket bir kilo kömür çıkartmadı. Şimdi Torba Yasasındaki düzenleme ile o şirkete sahanın ruhsatını verecekler. Sahanın sahibi yapacaklar. Bu şirketin 250 milyon TL devlete bu şirketin rödevans bedeli borcu var.

Tecrübesi olmayan firmalara peşkeş çekiliyor

Madenlerimizde yaşanan kazalar binlerce işi bilmeyen insanın yerin metrelerce altında çalışması nedeniyle yaşandı. Bu facialar işi bilmeyen insanların üretim yapmasından kaynaklanıyordu. TTK 170 yıldır bu işin ehli. İşi bilen bu kurum. Hatta bu ocaklarda üretim yapmak için Türkiye’de ilk defa maden makinaları fabrikasını kuran bir kurum. Yetişmiş elemanları çok fazla. Türkiye’de yerli kömür kullanılmak isteniyorsa TTK’nın tercih edilmesi lazım.  Ama bunlar işin ehline vermek yerine birilerine para kazandırıyorlar. Tecrübesi olmayan firmalara bu yerler peşkeş çekiliyor. TTK üretim işçisi eksikliği için devlete başvuruda bulundu. Gelen cevapta TTK’nın yeni bir yapılandırma içerisinde olduğu ve şu anda alınacak olan işçilerin devlete yük olacağı ifade edilmiş. Yani hükümet Türkiye Taş Kömürü Kurumunu devlete yük olarak görüyor. Bu beni üzüyor. Bunu siyasi olarak değil, o kurumda 5 yıl yer altında ve 10 yıl da yer üstünde çalışmış biri olarak söylüyorum.

1.5 milyon ton kömürü çıkartmıyoruz

Üretim için 3.kişileri aramaya gerek yok. Var olan kuruma işçi alınıp üretim artırılabilir.  Siyasi iktidarın bu düzenlemeden vazgeçmesi lazım. TBMM’de ki görüşmeler sırasında bu düzenlemenin Torba Kanununun içerisinden çıkarılacağını umuyorum. Türkiye’nin yerli kömüre ihtiyacı var. Bunun ülke ekonomisine kazandırılması gerekiyor. 1.5 milyon ton kömür rezervini çıkartmıyoruz. Bu kömür çıkartılmayı bekliyor. Biz ne yapıyoruz? İthal kömür getiriyoruz. Son 15 yılda ithal kömüre 20 milyar dolar ödemişiz. Türkiye’nin taş kömür tüketiminin yüzde 80’i TTK tarafından karşılanıyordu. Ancak şu anda 3,6’sı TTK tarafından karşılanıyor. Yabancı bize kömürünü satıyor. Biz Bakanlık olarak bakıyoruz. Bu sıkıntıları Meclis’te dile getiriyoruz. Getirmeye de devam edeceğiz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535