• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • Bartın 8 °C
  • Ankara 5 °C
  • Bolu 5 °C
  • Kastamonu -1 °C
  • Zonguldak 9 °C
  • Karabük 7 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Mesleki Tecrübelerini Öğrencilerle Paylaştı

Ajans Bartın Haber Sitesi Sahibi Sercan Engin, mezun olduğu Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilen Kariyer Planlama dersine çevrimiçi olarak katıldı.
Mesleki Tecrübelerini Öğrencilerle Paylaştı

Ajans Bartın Haber Sitesi Sahibi Sercan Engin, mezun olduğu Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilen Kariyer Planlama dersine çevrimiçi olarak katıldı. Mezun olduğu üniversitede eğitim gören Gazetecilik Bölümü 1.sınıf öğrencileriyle bir araya gelen Engin, mesleki tecrübelerini paylaştı. Doç. Dr. Meltem Şahin Hassan’ın daveti üzerine derse katılan Engin, böylesine önemli bir derse davet edilip, kendi hayat hikayesi üzerinden öğrencilere mesaj verilecek olmasının çok değerli olduğunu belirterek, Doç. Dr. Meltem Şahin Hassan’a daveti için teşekkür etti.

“Kariyer Planlama Gerçekten Çok Önemli Bir Ders”

Gazetecilik mesleği ile ilgili belirlediği 10 kriter üzerinden öğrencilere mesajlar veren Engin, şu ifadeleri kullandı; “Herkese hayırlı akşamlar diliyorum.  Öncelikle böylesine önemli bir derse alanımızda başarılı bulup, beni davet ettikleri için değerli hocamıza teşekkür ediyorum. Kısa bir giriş yapıp sizleri sıkmadan devam etmeye çalışayım. Ben Sercan Engin. Bartın’da ikamet ediyorum. Ajans Bartın Haber Sitesi’nin sahibi ve Bartın Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Servisi personeliyim. Bir zamanlar ders gördüğüm sıralarda şuan eğitim gören öğrenci kardeşlerimize benim hikayem-alanda ki çalışmalarım üzerinden mesajlar verilecek olması benim için çok değerli. Kariyer Planlama gerçekten çok önemli bir ders. Belki bugün o sıralarda oturan arkadaşlarımız bu dersi önemsemeyebilir. Çünkü bizler de o sıralardayken önemsemeyebiliyorduk. Bu dersin önemini mesleğin başlangıcında daha iyi anlayacaklardır.  Az önce Kariyer Planlama dersi için önemli bir ders dedim. Konuşmamın sonunda bu dersin neden önemli olduğunu hayatımdan örneklerle size anlatmaya çalışacağım. Bu tür dersler insanların kendini tanıttıkları sıkıcı bir ortam olarak düşünülebilir. Bu düşünceyi ortadan kaldırmak için bu akşam arkadaşlarımıza meslek hayatlarında her zaman lazım olacak olan kendimce belirlediğim anahtar kelimeleri anlatmaya çalışacağım. Bu kelimeleri anlatırken zaten benimle ilgili ve meslek hayatımla ilgili bilgi sahibi de olacaksınız. 10 yılı aşkın süredir bu meslekte alanda koşuşturan biri olarak belirlediğim 10-11 kriter üzerinden devam edelim. Bana göre bunlar birer anahtar.

13c66ab4-ac4a-4a0e-aa44-766d28b2fc0c.JPG

“İstemeden Yapılacak Bir İş Değil”

Bu kriterlerden bir tanesi istek. Bu meslek istemeden yapılabilecek bir meslek değil. Hiçbir mesleğe benzemiyor. İstemeden yapılacak bir iş değil. Peki bana sen istedin mi diye sorabilirsiniz? Benim bu işle tanışmam üniversite öncesine dayanıyor.  İlk iş hayatına 2007 yılında lisede eğitim görürken Bartın’da yerel bir gazetede dağıtıcı olarak başladım. Mesleğimin temelini burada attım diyebilirim. Dağıtım yaparken gördüm ki insanlar yazılanlara değer veriyor, yazana değer veriyor, daha da önemlisi yazdığınız bir yazı ilin genelinde gündem olabiliyor. Açıkçası bu benim çok hoşuma gitmişti. Sonrasında da dağıtım yaptığım gazetenin muhabirlerini takibe başladım. Neler yaptıklarını gözlemledim. Tabii lise son sınıfta üniversite sınavlarına hazırlandım. Üniversite tercihlerinde Gazetecilik Bölümünden başka bir tercih yapmadım. 2009 yılında üniversiteyi kazanarak çok istediğim gazetecilik bölümünü kazandım. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde 4 yıl dolu dolu bir eğitim hayatım oldu. Üniversite hayatımın ilk yılında Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü Basın Yayın Halkla İlişkiler Birimi’nde işe başladım. Derslerden arta kalan zamanlarda burada ücret karşılığında çalıştım. Burada işe başlamadan önce kendimi geliştirebilmem için Rektör Beyle birlikte fotoğraf çekimine gidebileceğimi düşündüm. Rektörlük sitesine yazılan haberlerde de görev alabilirim düşüncesiyle iş başı yapsam da planladığım gibi olmadı. Sabahtan akşama kadar gazete kesmekle görevlendirildim. Hal böyle olunca oradaki işi bırakarak fakültenin gazetesine(Gazete Kampüs) girebilmek için uğraş verdim. Gazete Kampüs’e girebilmek öyle kolay değildi. Çünkü öğrenci sayısı oldukça fazlaydı.  

“Bu Meslekte Mücadeleyi Bırakmamak ve Çizgiyi Bozmamak Önemli”

Gazeteye giremeyince ne yapıp edip tasarım ofisinde görev aldım. 3 yıl boyunca bu ofiste fakültenin gazete ve dergisinin tasarımına emek verdik.  Bunun yanı sıra haber servisinde görev almadığım halde Gazete Kampüs ve ERİHA isimli dergide 3 yıl boyunca birçok özel haberimin yayınlanmasını sağladım. Üniversitede bu çalışmaları yaparken, aynı zamanda da Bartın’da yaz dönemleri çalışmaya devam ettim. Belli bir süre sonra dağıtıcılıktan muhabirliğe yükseldim. İlk haberime beni tek başıma gönderdiler. Öyle heyecanlıydım ki… Avcılar Derneği’ne gidip, röportaj yaptım. Gazeteye döndüğümde bir şeyin eksik olduğunu fark ettim. Haberi gazeteye koyacağımızda eksik olan şey ortaya çıktı. Eksik olan haberin fotoğrafıydı. Heyecandan haber fotoğrafı çekmeyi unutmuştum. Ey gidi günler… İkinci kriterler çaba, mücadele ve vazgeçmeme. Bunlar zaten her iş için de geçerli. Yaşadıklarım üzerinden devam edeyim. 15.07.2013 tarihinde de fakülteden mezun oldum. Mezun olmadan önce de Ajans Bartın Haber Sitesi adında yerel bir haber sitesini kurarak mesleğe tam anlamıyla atıldım. Sitenin kuruluş tarihi 5 Mayıs 2013 yani Ajans Bartın’ın temelini üniversitede atmıştım. Bu meslekte mücadeleyi bırakmamak ve çizgiyi bozmamak önemli.

eda39374-bac4-42df-9754-3013ce7983f1.JPG

“Sektöre Sıfırdan Başladım”

Diğer bir kriter işsizlik ve az para. Basın sektörüne ilimizde “Haberi Kuralına Göre Yazan Haber Sitesi” sloganıyla başladım. Emin olun bundan hiç taviz vermedim. 8 senedir ayakta kalma mücadelesi veriyorum. Siteyi kurduğum zamanlar Hergün Gazetesi’nde görev yapıyordum. Bir kişi 8 sayfayı güncel günlük olarak hazırlamaya çalıştım. Burada edindiğim tecrübe anlatılamaz. Hergün Gazetesi’ndeki görevimin yanı sıra buna ilave olarak da Ajans Bartın Haber Sitesini yürüttüm. Bir haber sitesini tek başına yürütmenin zorluğunu takdir edersiniz. Sektöre sıfırdan başladım. Sitenin tasarımı için istenen ücreti taksitle ödedim. Bu işe sıfırdan başladığımın göstergesi. Çok sıkıntı yaşadım. Basın camiasında ayakta kalabilmek öyle pek kolay olmuyor. Kendinizi kabul ettirmek öyle pek kolay olmuyor. Eğer çalışan bir muhabir olsaydım hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktı. Ne zaman siteyi açıp ses getirmeye başladım o zaman olumsuzluklar yaşatılmak istendi. Sitenin birinci yılında kokteyl düzenledim. İldeki tüm protokolü davet edip, kutlama gerçekleştirdim. 22-23 yaşında genç bir gazeteci için bunlar düşünüldüğünde büyük işler. Tabii Hergün Gazetesi’nden askerlik görevim için ayrıldım. 6 ay boyunca sitedeki faaliyetlerimi de durdurmak zorunda kaldım. Tüm olumsuzluklar askerlik görevimin ardından başladı diyebilirim. Uzun süre işsiz kaldım. Çünkü bizim meslekte sık sık yaşanılan işsiz kalmaktır. Bundan sık sık bende nasibimi aldım. Hatta mesleğimin başlarında maaş almadan çalıştığımız dönemler de oldu. Çok düşük maaşlarla da çalıştık.

“Gözlem ve Yorum Gücü Önemli”

Her gazete belli sayıda kişi çalıştırır. Yani 4 kişilik kadrosunu doldurduğunda haklı olarak başka işçi almıyor. Kaldı ki zaten artık tek kişi yerel bir gazeteyi idare edebiliyor. Bu süreçte görüştüğüm bölgesel veya yerel birçok gazete oldu. Bazıları haber sitemi kapatmam şartı ile beni işe alacaklarını söylediler. Bunu kabul etseydim, bir işim olacaktı. Ancak ben kabul etmedim. Çünkü benim için değerli olan sitemi kapatmadım. Kimileri için basit bir şey olan o haber sitesine emek verdim. Ayakta kalmak için verdiğim maddi ve manevi mücadeleyi bir kalemde silemezdim. Bir yıllık aranın ardından Pusula Gazetesi’nde işe başladım. 2 işi aynı anda yürütebileceğim bir ortam olduğu için gelen teklifi kabul ettim. Mesleğe yeni başlayacak olan kardeşlerimiz soruyorlar. Yani sektörün durumunu anlatınca hevesleri kırılıyor. Özellikle işsizlikle mesleği bağdaştırınca tuhaf oluyorlar. Onlara kendimce önemli tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum. İşsiz kaldığımda bir sürü şey yaptım. Ancak helalinden kazandım. Benim size tavsiyem sizde rızkınızın peşinden koşun. Bunu yaparken de benim size anlattığım bu kriterleri tek tek göreceksiniz.  Yine meslekte önemli bir kriter olarak gördüğüm gözlem ve yorum gücünü burada kazandım.  Burada bakış açım değişti diyebilirim. Gözlem yeteneğimi geliştirdi. Yorum gücümü artırdı. Her haberi sorgulamayı ve giderken kafamda yazmayı öğrendim.

“Gündüz İnşaatta Çalışıp Akşam Haber Yazdım”

Buradaki görevim de gazetenin satılmasıyla son buldu. Satın alan kişiler haklı olarak kendi ekibiyle işe devam etmek istedi. Pusula’nın tüm ekibi işsiz kaldı. Demiştim ya muhabir eşittir işsizlik diye… Benim için yine zorlu bir süreç başladı diyebilirim. 2 iş yapıp siteyi ayakta tutabiliyordum. Hal böyle olunca yine sıkıntıya düştüm. Bu dönem yaz aylarına denk geldiği için işsizliğin zorluklarını da görerek inşaata çalışmaya gittim. İnşaatta çalışıp aldığım yevmiye ile sitenin giderlerini ödedim. Sitenin yıllık kirası, ofis kirası, vergisi ve muhasebe parasını inşaatta çalışıp ödeyerek, haber sitesini ayakta tuttum. Kapatmadım. Gündüz inşaatta çalışıp, akşam haber yazıp, siteyi güncel tutmaya çalıştım. Halbuki haber sitesini kapatsam hiçbir sorun yoktu. Ama kapatamadım. Çünkü emeğimden vazgeçemedim. O zorlu dönemlerde bile aynı çizgimi korudum. Bu süreçte ofisimi bir işyerinin deposuna-arşivine taşıdım. Dosyalar arasında faaliyetlerimi yürüttüm. Kira derdinden kurtulmak için verdiğim çabaya bakın. Tüm bu sıkıntıların yanı sıra rakiplerinizle de mücadele ediyorsunuz.

0a33c068-73eb-4d1f-952b-c79411f89fee.JPG

“İnovasyon ve Gelişim de Olmazsa Olmazımız”

Sizlere bir sürü şey anlattım. Bunları sizlere anlatmamdaki amaç dikkat ederseniz bu mesleği yapmaya karar verdikten sonra hiç boş durmamışım. Yani hep kendimi geliştirmeye çalıştım. Çünkü bizim meslek gelişime açık. Geliştirmek zorundasınız. Zaten mesleğimiz hataya açık bir iş. Hataları en aza indirebilmenin yolu kendinizi geliştirebilmenizden geçiyor. Özetle eğitim hayatım derslerin yanı sıra çalışmakla geçti. Sizler de kendinizi geliştirmek için alanda çalışın. Sadece derslerle olacak bir iş değil bizim mesleğimiz. Çünkü sadece üniversite eğitiminiz yeterli gelmiyor. Eğitim hayatınızda öğrendiklerinizi alanda uygulamak için tecrübe gerekiyor. Tabii biraz da kişinin kendi içinden gelecek. Çalışmayı sevmek ve öğrenmeye açık olmak gerekiyor. Belki bunu söyledim diye değerli hocamız bana kızacak. 4 üzerinden 3.51 ortalama ile üniversiteyi bitirdim. Meslekte kimse bana kaç ortalama ile bitirdin diye sormadı. İş başvurusu yaptığım her yer mesleki tecrübeye baktı. O nedenle sizlerde kendinizi geliştirin. Derslerin yanı sıra alanda da bir şeyler yapın. 2007 yılından buyana mesleğimle ilgili bir şeyler öğreniyorum. Bu mesleği bırakana kadar da öğrenmeye devam edeceğiz.

“İtibarınıza Zarar Verecek Hiçbir Çalışmanın İçinde Yer Almamak Önemli”

Önemli bir kriter daha güven ve dürüstlüktür. Bizim meslekte güven hususu bana göre çok önemli. Yani sizi takip edenlerin kaleminize güvenmesi lazım. “O yazdıysa doğrudur” diyebilmesi lazım. O an zararı olduğunu düşünebilirsiniz, bu sizin az kazanmanıza da neden olabilir. Ancak uzun vadede size çok şey kazandıracaktır. İtibarınıza zarar verecek hiçbir çalışmanın içinde yer almamak önemli. En çok korktuğum şey telafisi olmayan bilgi hatasıdır. Kesin emin olmadan hiçbir haberi yayınlamadım. Yazdım hiçbir haberi siteden kaldırmadım. Haberlerimin hep arkasında durdum. Sizler de mesleğe atıldığınız başınıza gelecektir. 2007 yılından buyana alandayım. Belki daha çok kazanabilirdim. Şu an her şey farklı olabilirdi. Ben bu yolu seçtim. Önemli bir kriter olan dürüstlük ve güven ikili ilişkilerinizin de iyi olmasını sağlayacak. Haber yapabilmek için haber kaynaklarıyla iyi bir iletişim halinde olmanız şart. Bu iyi iletişim sayesinde bilgiye ulaşırsınız. En önemli şey de bilgidir. Bu bilgiden kastım haber için gerekli olan bilgiler. Mesleki anlamda da bilgi çok önemli. Mesleğinle ilgili her şeyi bileceksin ki alanda elin güçlü olsun. Peki bir eksikliğimiz olursa giderilebilir mi? Tabi ki giderilebilir. İşte varsa bu eksiliği üniversite yıllarında giderin. Eğitim hayatınız bittiğinde hazır bir şekilde iş arayın. Ve son kriter de tecrübe. Bu tecrübenin de sonu yok. Sürekli tecrübe edinirsiniz. Yaşadığınız her şey size bir tecrübe olacak.

“Ajans Bartın’ı Üniversitede Kurdum”

Neden bu derse önemli dedim. Bunu da kısaca anlatıp sizleri sıkmadan bitireyim. Üniversitede hocalarımız bizim mesleki anlamda gelişmemizi sağlayacak her türlü teorik ve uygulamalı dersi almamızı sağladılar. Bu derslerin yanı sıra haber ve gazete tasarımı anlamında kendimizi geliştirebilmemiz için bize önemli fırsatlar sundular. Onlara minnettarız. Bugün iyi ki o üniversitede eğitim görmüşüm diyebiliyorum. Şuan o sıralarda oturan öğrenci kardeşlerimiz ellerinde ki fırsatı iyi değerlendirmeliler. Belki şuan eğitim gören arkadaşlar ellerindeki önemli bir fırsatın farkında olmayabilirler. Öğrenciyken belki bizde öyleydik. Oradaki imkanların değeri mesleğe atıldığınız zaman anlaşılıyor. Üniversite yıllarımızın sonlarında bizi tüm eğitim faaliyetlerinin yanı sıra mesleklerinde başarılı olan, basın sektöründe aktif çalışan öğrencileri yönlendirebilecek ve fikir sahibi olmalarını sağlayacak kişilerle Çarşamba Söyleşileri adı altında buluşturdular. Her hafta 40 dakika farklı farklı isimlerle öğrencileri bir araya getirdiler. Yani bir nevi Kariyer Merkezinin görevini üstlendiler. Bugün sizlerle buluştuğumuz bu dersin bir benzeriydi. Bir gün derse Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Merhum Veli Altınkaya misafir oldu. Kendisine rahmet diliyorum. O söyleşi benim hayatımdaki dönüm noktası oldu. Veli abimiz anlattığı kariyeriyle mesleğin tam içinden gelen biriydi. Bu meslekle ilgili öyle şeyler söyledi ki… Her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatarak, kendi işimizi yapmamız yönünde tavsiyelerde bulunmuştu. Bu söyleşinin ardından Ajans Bartın ismini belirleyip, gerekli resmi işlemlerin ardından 5 Mayıs 2013 tarihinde Ajans Bartın’ı yayın hayatına başlattım. Sonuç olarak ben eğer bugün bu meslekteysem o dönem gerçekleştirilen 40 dakikalık söyleşiler sayesindedir. Bu meslekte bana göre önemli olan 10-11 kriteri sizlerle paylaştım. Bu kriterleri alanda gördüklerime istinaden ve kendi hayatımdan örneklerle sizlere anlatmaya çalıştım. Bu çalışmalarım sonucunda şuan Bartın Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Birimi’nde görev yapıyorum. Yine Ajans Bartın Haber Sitesini de yürütüyorum. Epey uzun konuştum herhalde. Sizleri sıkmış olabilirim. Bir kez daha bugün sizlerle bizi buluşturan değerli hocamıza tekrar teşekkür ediyorum. Son olarak da bu mesleği yapmak isteyenlere tavsiyem hedefinizden vazgeçmeyin. Bahsettiğim anahtarları elinizde bulundurun. Her şey gönlünüzce olsun. Dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535