Diyanet İşleri Başkanlığı her camiye bir kütüphane kazandırmak amacıyla ‘Kütüphane Genelgesi’ yayınlamış ve Türkiye’deki toplam 90 bin camiye 1 yıl içerisinde kütüphane kurulması zorunlu hale getirilmişti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez imzasıyla il müftülüklerine gönderilen genelgede kütüphane kurulması için verilen süre 30 Aralık’ta sona eriyor. Ülke genelinde uygulanan bu genelge ilimizdeki tüm camilerimizi için de uygulandı. İlimizde merkez, ilçe, belde ve köylerde bulunan toplam 730 camiye kütüphane kuruldu.
Amaç okuma alışkanlığı kazandırmak
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez imzasıyla il müftülüklerine gönderilen genelgede, kitaplar vasıtasıyla toplumu dini konularda aydınlatmanın, onlara okuma alışkanlığı kazandırmanın ve camileri ilim ve irfan mektebine dönüştürmenin amaçlandığı belirtildi. Cami kütüphanelerinin kurulması, var olan kütüphanelerin yeniden düzenlenmesi ve zenginleştirilmesi istendi.
Rehberlik edilecek
Genelgede şu ifadelere yer verildi: “Kitaplık ve kütüphanesi olmayan cami ve mescitlerde kitaplık-kütüphane oluşturulacak. Cami ve mescitlerdeki mevcut kitaplık ve kütüphanelerde, cami veya mescidin iç estetiği dikkate alınacak. Fiziki açıdan iyileştirme ve içerik olarak zenginleştirme çalışmaları yapılacak. İbadet huşuunu bozmaması için cami veya mescit kitaplıkları kıble istikameti dışında caminin-mescidin yan kısımlarında uygun bir yerde konumlandırılacak. Cami veya mescit içerisindeki mevcut kitaplıklar gözden geçirilecek. Aşırı derecede yıpranmış, dağılmış ve ciltlenmesi mümkün olmayan Mushaf-ı Şerif ve kitaplar tespit edilecek. Mushafların nakli ve sonrası işlemler esnasında üzerinde ayeti kerime yazılı kağıt ve Mushaflara gereken özen gösterilecek. Yıpranmış Mushaf ve kitaplar vakıf olduğundan yerine yenilerinin konulması konusunda gerekli ihtimam gösterilecek. Kütüphane cami müştemilatında özel bir mekanda oluşturulacak ise kütüphane için gerekli tüm tefrişat yapılacak. Cami görevlileri, okuma saatleri planlamak ve teşvik etmek suretiyle cemaatine okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik çalışmalar yapacak. Cemaatinin cami kütüphanesinden daha etkin bir şekilde istifade etmesi için rehberlik edecek.”
Gerekli uyarılarımızı yaptık
Camilere kütüphane kurulması ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Müftüsü Mahmut Gündüz: “Diyanet İşleri Başkanlığımız her camiye bir kütüphane kazandırmak amacıyla ‘Kütüphane Genelgesi’ yayınlamıştı. Genelgede camilerimize kütüphane kurulması için 1 yıl süre tanınmıştı. Bu süre 31 Aralık 2016’da sona eriyor. Bizler İl Müftülüğü olarak gerekli uyarılarımızı yaptık. Kurulması gerektiğini ve ne tür kitapların bulunacağını anlattık. Herkes bu konuda kurulduğuna dair evrakları verdiler. Kuramamış olan arkadaşlarımızla yeniden görüşeceğiz. Tabi bu kütüphaneleri kurmak yetmiyor. Bizim insanlarımıza okuma zevkini tattırmamız gerekiyor. Okumayan bir milletiz. Bunu aşmalıyız. Herkes hafta veya ayda en az bir kitap bitirmeli. Hatta bence diyanetin takvimleri var. Her gün o takvimin bir yaprağını okusa 365 günde insan birçok bilgiyi elde eder. O bakımdan başta gençlerimiz olmak üzere insanlarımızı okumaya sevk etmemiz gerekiyor. İnşallah Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu faaliyeti kapıyı açar” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.