Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından muhtarlara Koruyucu Aile Hizmet Modeline ilişkin bilgilendirme programı düzelendi. Dün Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Bartın Valisi Nusret Dirim ve eşi Burcu Dirim, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Bartın İl Defterdarı Önder Özdemir, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Osman Açıkgöz, İl Sağlık İl Müdürü Dursun Koç, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Bartın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir, İşkur Müdürü Adnan Arslan, AFAD İl Müdürü Nuran Doğruöz, Bartın Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay ve çok sayıda muhtar katıldı.
Aylık 1 milyon 650 bin TL harcama gerçekleştiriliyor
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin gerçekleştirdi. Şahin, konuşmasında: “Bu çatı altında özellikle dezavantajlı gruplara çocuk, anne, baba, engelli, dul, yetim ve yaşlılara hizmet vermektedir. İlimizde özellikle evde bakım, sosyal eğitim desteği ve koruyucu aile, kadın konuk evi, huzur evi olarak hizmet vermekteyiz. Bakanlığımızın ana hedefi daha geniş kitleye mutlu, refah bir toplum yetiştirmek. Bu nedenle ilimizde bin 785 kişiye maddi destek sağlanmaktadır. Toplamda aylık 1 milyon 650 bin TL harcama gerçekleştiriliyor. Müdürlük olarak muhtarlarımızla neler yapabileceğimizi görüşmek için bu toplantıyı gerçekleştirdik. Aile ve Sosyal Politikaların ana felsefesi çocukların daha güzel ortamda aile bireylerinin yanında yetişmesini sağlamaktır. Bu nedenle çocuk yuvalarımız kapatıldı. Çocuk evlerine, sevgi evlerine dönüştü” dedi.
Rehabilitasyon merkezine ihtiyacımız var
Çocuklara güzel bir ortam sunulacağını söyleyen Şahin: “Bugün hayırseverlerimizin yaptırmış olduğu İl Özel İdaremizin de katkılarıyla tamamlayacağımız sevgi evlerini en kısa zamanda hizmete açacağız. Çocuklarımıza güzel bir ortam sunacağız. Bunun yanı sıra 3 tane çocuk evimiz hizmet vermekte. Kısmet olursa 2 tane daha çocuk evini Bartın’a kazandıracağız. “Her eve bir çocuk lazım” Şuanda bizden koruyucu aile bekleyen 9 tane çocuğumuz mevcut. Biz her eve bir çocuk lazım felsefesiyle muhtarlarımızdan bizim istirhamımız çocuğu olmayan aileleri tespit edip bize bildirin. Evlere gidelim. Ekibimiz 7/24 göreve hazır. ALO 183 hattını aradığınız zaman biz her saat her an hizmet vermeye varız. Aynı şekilde aileleri bu konuda ikna etmek için de varız. Bartın’da yine hayırseverler tarafından yaptırılan bir huzurevimiz var. Kapasitemiz 25 kişi. Bir analiz yaptık. Yaşlı ve engelli konusunda acilen bir rehabilitasyon merkezine bir huzurevine ihtiyacımız var. Bunun da çalışmalarını yapacağız. Defterdarlığımızın, Belediyemizin ve İl Özel İdaremizin katkılarıyla bunu yapacağız. Rehabilitasyon merkezleri planlamamız olacak” şeklinde ifade etti.
ALO 183 hattını kullanın
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesiyle hareket ettiklerini belirten Şahin: “ Aile ve Sosyal Politikalar olarak biz özellikle devletimizin bekası için ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle hareket ediyoruz. Çocuklarımıza daha güzel bir ortam için bizler varız. Çocuklarımızın yaşlılarımızın ve dullarımızın sokaklarda kalmaması için muhtarlarımızdan ALO 183 hattını mutlaka kullanmalarını arz ediyorum” diye konuştu.
Bu desteği onlara vermemiz lazım
Şahin’in açılış konuşmasından sonra kürsüye gelen Bartın Valisi Nusret Dirim: “9 tane koruyucu aile bekleyen çocuğumuz var. Her muhtarımız bir tane koruyucu aile bulsa bu 9 çocuğa koruyucu aile bulmanın çok ta zor olmayacağını düşünüyorum. Bütün yavrularımız yetişme ve büyüme çağında aile desteğini sonuna kadar alamıyorlar. Çeşitli sebeplerden aile desteğinden mahrum kalabiliyorlar. Bu desteği onlara vermemiz lazım. Allah insanoğlunu diğer canlılardan farklı olarak çok uzun süre bakıma ve eğitime muhtaç olarak yaratmıştır. Reşit olma yaşı olan 18 yaşına kadar aile desteğini hep yanında görmesi gerekiyor. Aile desteği çocuklar reşitte olsa aslında hep devam ediyor. Böyle düşündüğünüz zaman koruyucu ailelik son derece önemli bir konu. Çocuklarımıza sağlıklı bir şekilde rehberlik edecek insanların o çocukları sahiplenmesi gerekiyor. Bazen de evlat edinme şartlarının zorluğu nedeniyle evlat edinmek isteyen aileler çocuk alamıyorlar. Onların da evlat edinme duygularını bir anlamda tatmin edecek çözüm olarak bütün dünyanın şuan tercih ettiği yöntem koruyucu aileliktir” dedi.
Çok önemsiyoruz
Vali Dirim: “Türkiye’de de bu yöntem canlı bir şekilde artık hayatın bir parçası haline geliyor. Bartın’da da birçok koruyucu ailemiz var. Onlar da deneyimlerini sizlere anlatacaklar. Muhtarlarımız toplumda birçok şeyi herkesten önce takip ediyor. Sorunları İlk duyan insanlarsınız. Belki de aile sorunu yaşayan bireyler ilk olarak size gelip size sorular soruyorlar. Bu yüzden sizlerin bu konu hakkında bilgilenmesini biz çok önemsiyoruz. Sağlıklı olarak onlara rehberlik ederseniz onları doğru adreslere yönlendirirseniz onlar da kısa süre içerisinde dertlerine çözüm bulurlar. Aslında birçok konuda muhtarlarımızla işbirliği içerisinde çalışmamız gerekiyor. Muhtarlarımız kamunun en ücra köşelerindeki eli ayağı. Bütün kanunlarımız muhtarlara görev veriyor. Muhtarlarımıza görev vermeyen kanun yok aslında. Bu nedenle muhtarlarımızla bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızın çok iyi bir diyalog içerisinde çalışması gerekiyor. Bu çok önemli” şeklinde ifade etti.
Yürekten destekliyorum
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün çalışmalarını yürekten desteklediğini söyleyen Dirim: “Muhtarlarımızla zaman zaman toplanıyoruz. Onların isteklerini ve taleplerini dinliyoruz. O esnada da acilen aktarmamız gereken konuları da onlara aktarıyoruz. Koruyucu aile konusunda çevrenizdeki insanları sağlıklı bir şekilde alacağınız bilgilerle lütfen bilgilendirin. Bartın’da biz daha çok yakın akrabalık bağı ile bağlı olan koruyucu aile durumu olduğunu gözlemliyoruz. Bu da aslında çok sağlıklı ve güzel bir yaklaşım. Ayrıca Bartın’da emekli sayımız da çok fazla. Emeklilerimizde koruyucu aile olabilir. Bu ailelerle çocuklarımızı kısa sürede buluşturalım. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün çalışmalarını yürekten destekliyorum” diye konuştu.
Muhtarlar bilgilendirildi
Yapılan konuşmaların akabinde program Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kamu spotu filmlerin gösterimi ile devam etti. Daha sonra ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yardımcısı Kerim Bacıoğlu tarafından Korucu Aile Hizmet Modelinin Tanıtımına ilişkin sunum gerçekleştirildi. Program Koruyucu Aile Hasibe Kalafat’ın konuşması ile son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.