Birleşmiş Milletler’in (BM) kırsal kalkınma konusundaki uzman kuruluşu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından ilimizde uygulayacağı Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında kredi kuruluşu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir misyon heyeti ilimize gelerek Merkeze bağlı Bedil ile Amasra ilçesine bağlı Topderesi köylerinde Fizibilite Saha Çalışmaları gerçekleştirdi.
Uzmanlardan oluşan heyet ilimize geldi
Uygulanması planlanan projenin fizibilite çalışmalarını yapmak üzere proje sahasında gerekli çalışmaları yapmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığı Dış kaynaklı Projeler Birim Koordinatörü Saliha Akbaş, Mühendis Nejla Furtana, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD)Türkiye Sorumlusu Ms. Dina Saleh, Misyon Başkanı Mr. Nigel Smith, IFAD uzmanları Mr. Abdelkerim Sma, Mr. Peter Chirstensen, Mr. Jacopo Monzini ve Mr Resat Lule 26 Şubat - 02 Mart 2017 tarihlerinde Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini ziyaret ettiler. İlimizdeki ziyaretlerinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram ve İl Müdürlüğü personeli de gerekli incelemeleri yaptı.
2018 yılında uygulanacak
Proje kapsamında 2017 yılında fizibilite ve proje ana rapor çalışmalarının tamamlanmasının ardından Kastamonu Sinop ve Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesinin uygulanmasına 2018 yılında başlanması planlanıyor.
Üç ilimiz için ayrılan proje bütçesi 35 milyon dolar
Proje ile ilgili bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram: “Türkiye için hazırlanan Sonuç Odaklı Ülke Stratejik Fırsatlar Raporu (Result-Based Country Strategic Opportunities Programme–RB-COSOP) hem Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) hem de Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiştir. Söz konusu raporda yer alan RB-COSOP döneminde Yüksek Kesimler için Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan "Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi" uygulanması öngörülmüştür. Bu üç ilimiz için ayrılan proje bütçesi 35 milyon dolardır” dedi.
Kırsal kalkınma projesi uygulanacak
Bayram; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca; Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen ilçe bazlı gelişmişlik endeksleri dikkate alınarak; dağlık alanlarda, parçalı, küçük arazilere sahip, dezavantajlı coğrafik koşullarda yaşayan üreticilerimizin değer zinciri geliştirmek, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyerek gelirlerini artırmak, yaşam standartlarını yükselterek kırsal yoksulluğu azaltmak amacıyla Kastamonu, Sinop, Bartın, Adana, Mersin ve Osmaniye illerinin genelde dağlık kesimlerinde yaşayan üreticilerimiz için bir kırsal kalkınma projesi uygulanacaktır” şeklinde ifade etti.
Köy ziyaretleri gerçekleştirildi
Heyetin fikir alışverişinde bulunduğunu söyleyen Bayram: “Uygulanması planlanan projenin fizibilite çalışmalarını yapmak üzere kredi kuruluşu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir misyon heyeti proje sahasında gerekli çalışmaları yapmak üzere 26 Şubat - 02 Mart 2017 tarihlerinde Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini ziyaret ettiler. Ziyaret esnasında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirilerek üreticiler, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları, tarımsal sanayi kuruluşları, kamu kuruluşları ve ihtiyaç duyulan diğer kurumlarla görüşmeler yapıldı. Bilgi alış verişinde bulunuldu. Yapılan bilgi alışverişinden sonra yerinde tespit ve gözlemleme amacıyla Merkeze bağlı Bedil ile Amasra ilçesine bağlı Topderesi köylerine de gidilerek köy ziyaretleri gerçekleştirildi. 2017 yılında fizibilite ve proje ana rapor çalışmaları tamamlanacak olan projenin uygulanmasına 2018 yılında başlanması planlanmıştır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.