DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Ali Naci Kösalı, Kirazlı Köprü Barajı, Kozcağız Barajı ve Kışla Sel Kapanı projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Baraj inşaatlarının son durumuyla ilgili açıklama yapan Kösalı, Kirazlı Köprü Barajı’nın 2017 sonunda, Kozcağız Barajı’nın 2018 sonunda ve Kışla Sel Kapanı projesinin de 2017 yılının sonunda tamamlanacağını duyurdu.
Kirazlı Köprü Barajı 2017 yılı sonunda bitirilecek
Kirazlı Köprü Barajı inşaatının yüzde 40’ının tamamlandığını belirten Kösalı: “Kirazlı Köprü Barajı inşaatının yüzde 40’ı tamamlandı. Bartın ilini taşkınlardan koruyacak. Aynı zamanda sulama ve enerji faydası olan bir işimiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Yani 2017 yılı sonunda bitirilecek” dedi.
Aksaklık olmazsa 2018 yılında bitireceğiz
Bir diğer önemli projemiz de Kozcağız Barajı. Bartın ilini taşkınlardan koruma ve aynı zamanda sulama maksatlı kullanılabilecek. Kozcağız Deresi üzerinde inşa edilen baraj, 34.780 dekar zirai araziyi sulayacak. Bartın ili, Amasra İlçesi ve Kozcağız Beldesi’ne yılda 14,40 milyon m3 içme suyu temin edeceğiz. Ayrıca Bartın şehir merkezi ve 6.700 dekar alanı taşkınlardan koruyacağız. Barajda kuracağımız HES ünitesi ile yılda 41 milyon kwh enerji üreteceğiz. Bir aksaklık olmazsa 2018 yılında bitireceğiz” şeklinde ifade etti.
Yüzde 82’si bitti
Kışla Sel Kapanı, Kozcağız Çayına soldan katılan Güney Deresi üzerinde, temelden 52 m yükseklikte olup “kil çekirdekli toprak dolgu” tipinde inşa ediliyor. Kışla Sel Kapanı Bartın’ı taşkınlardan korumak için yapılıyor. Kışla Sel Kapanı’nın yapılma gayesi, Kozcağız Barajı yapılsa bile önlenmesi mümkün olmayan taşkın riskini ortadan kaldırmak, bu sayede Kozcağız Çayı'na soldan katılan Güney Deresi üzerinde taşkın koruma maksatlı depolama imkanı sağlamaktır. Proje ile Bartın havzasında ve özellikle Bartın şehrinde oluşacak taşkınlar kontrol altına alınacak ve taşkın zararları en aza indirilecek. Yani bu proje suyun geciktirilmesiyle ilgili bir projedir. Fiziki gerçekleştirme yüzde 82. 29 milyon 750 bin TL mal olacak bu tesis 11,36 milyon m3 suyu depolama kapasitesine sahip olacak. Bu projemizi de 2017 yılının sonunda tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
2015 yılında yaşanılan taşkında suyu geciktirdi
Barajların taşkınları geciktirecek konuma geldiğini belirten Kösalı: “Kışla Sel Kapanı taşkınları geciktirecek seviyeye geldi. Görevini şu an yapıyor. 2015 yılının sonun yaşanılan taşkınlarda Kışla Sel Kapanı suyu geciktirerek görevini yaptı” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.