Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsün Türkiye’de de ortaya çıkmasının ardından alınan tedbirler kapsamında düğün salonlarının faaliyetlerine ara verilmişti. Mekân tutulmuş, organizasyon hazır, gelinlik de son provaya kalmıştı... Düğünlerin ertelenmesi kararından sonra hepsi askıya alındı. Uzun süre merak konusu olan düğünlerle ilgili İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler" konulu genelge gönderdi. Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte 1 Temmuz itibariyle düğün salonlarının yeniden açılmasına karar verilerek, kır düğünlerine de müsaade edildi. Peki düğünler nasıl yapılacak? Düğün solanlarında ne gibi önlemler alınacak? Bu soruların yanıtı genelge de detaylı bir şekilde anlatıldı. Kuralların açıklanmasına rağmen gelinin süreçte ülke genelinde ve ilimizde düğünlerde sosyal mesafe ve maske kuralına uyulmadığı sosyal medyada gündem konusu oldu.
Meydanı gelinle damada bırakın
Bu konu ile ilgili Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu; “Düğünlerden, sosyal mesafe kuralına uyulmadığı, maske kullanılmadığı, eğlencelerin kaygı verici yakınlıkta gerçekleştiği haberleri geliyor. Meydanı gelinle damada bırakın. Maske takmak zorunda kalmadan eğlensinler. Siz kuralları çiğnerseniz, bizim düğünümüzde oldu diye üzülürler” dedi.
Düğün sahibi genelgeyi harfiyen uyguladı
Bakan Koca’nın bu açıklamalarına rağmen ülke genelinde ve ilimizde düğünlerde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulmadığının görülmesi büyük tartışmalara neden oldu. Ancak dün akşam Bartın Merkez ilçeye bağlı Küçükkızılkum Köyü Karadağlıoğlu Mahallesi’nde gerçekleştirilen kır düğünü tüm Bartın’a olduğu gibi ülke geneline de örnek teşkil edecek önlemler arasında yapıldı. Yayınlanan genelgeyi baz alan düğün sahibi Ramazan Denizer, dün gün boyu akrabalarının ve köylülerin yardımıyla düğün alanının hazırlanması için çalıştı. Oyun alanı 1,5 metre sosyal mesafe kuralına göre beyaz çizgiler çizilerek belirlendi. Düğün alanında gerekli olan her yere uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirme notları asıldı. Gerekli tüm hijyen kuralları titizlikle uygulanırken, programa katılan tüm davetlilere maske takmaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Rahşan-Tarık Ergin çiftinin düğününde misafirler sosyal mesafe kuralına uyularak, oturtuldu. Takılar da kutuya atıldı. Bu kapsamda Ramazan-Songül Denizer çifti, çocukları Rahşan Denizer’in düğün merasimine katılan davetlilere sosyal mesafe kuralı gereği karşılama ve uğurlama merasimi yapmadılar. Yine gündüz verilen yemekte tek kullanımlık malzemeler(plastik tabldot, plastik çatal, plastik bıçak, plastik kaşık, plastik tabak) kullanıldı. Yemek masalarında kullanılan örtüler de sürekli değiştirildi. Alınan bu tedbirler ilimize olduğu gibi ülke geneline de örnek teşkil etti.
Düğünler nasıl yapılacak? Düğün solanlarında ne gibi önlemler alınacak?
Düğünlerle ilgili İçişleri Bakanlığı'nın 81 İl Valiliğine "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler" konulu genelgesini sizlerle bir kez daha paylaşıyoruz. Düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süre kısa tutulacak. Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 0C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.
Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak
Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak. Teması mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmaları ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanacak. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak. Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanacak. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilecek. Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 30 Mayıs tarihinde valiliklere gönderilen genelge hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “COVID-19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak. Misafirlerin oturma düzeni masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenecek. Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak.
Misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek
Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmayacak, mesafe korunacak. Takı merasimi, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek. Bu Genelge kapsamında düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacak (gelin ve damat hariç). Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabilecek. Düğün mekânlarında bulunan mescitler 22 Mayıs tarihli genelge hükümlerine uygun olarak kullanıma açılabilecek. Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulacak, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılacak. Bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak. Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulacak, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağı belirtilecek ve bu atıklar imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmeyecek. Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra araç misafire teslim edilecek. Asansörlerin kullanımı sınırlandırılacak, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek ve bu sayı asansör girişinde belirtilecek. Asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.