‘Şehrimizin geleceğine armağan olsun’
Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren tarihi binanın Bartın Kent Tarihi Müzesi olarak düzenlenmesi ile ilgili bina restorasyon ve iç tasarım çalışmaları tamamlandı. 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi'ndeki tarihi bina Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açıldı. bina restorasyon ve iç tasarım çalışmalarının tamamlanmasıyla Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıldönümü olan 27 ocak tarihinde açılışı gerçekleştirilen yaklaşık 4 milyon TL’ye mal olan 2 katlı Kent Tarihi Müzesi’nde Bartın’ın siyasi, ekonomik ve kültürel tarihi ile ilgili 2 bine yakın eser sergileniyor.
Fotoğraflarla anlatılıyor
Yapısıyla, içeriğiyle, teknolojisiyle ülkemizin sayılı müzelerinden birisi konumunda olan müzenin 300 metrekareden oluşan birinci katında Bartın’ın Yeraltı Zenginlikleri, Milli Mücadele Yıllarında Bartın, İlimizin Kronolojik Tarihi, İlimizde Görünen Nadir Canlılar, Doğal Afetler ve Ulaşım, Şehitler Bölümü, konuları hakkında çeşitli bilgiler fotoğraf, pano ve kioslar aracılığıyla ziyaretçilere anlatılıyor.
Bartın Şehitler Bölümü büyük ilgi gördü
Bartın ile ilgili her şeye yer verilecek olan müzede Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin girişimleri sonucu oluşturulan Bartın Şehitler Bölümü büyük ilgi gördü. Bartın için büyük öneme sahip olan müzede Şehitler için de bölüm ayrılmasını sağlayan Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a desteklerinden ve hassasiyetinden dolayı teşekkür etti.
Balmumu heykelleri yer alıyor
405 metrekare büyüklüğe sahip olan ikinci katta ise Bartın Ticaret Hayatı, Madencilik, Bartın’da Gemi Yapımı, Eski Tarihi Esnaflar, El Sanatları, Kadınlar Pazarı, Bartın’da Mimari Yapı, Tarihi Bartın Çarşısı, Bartın Siyasi Tarihi, Bartın Eğitim ve Sağlık Tarihi, Spor Tarihi, Turizm Bölümü, Basın, Yayın İletişim Tarihi, Kültür Sanat Bölümü ve Bartın Mutfak Kültürü hakkında maketler, kioslar, balmumu heykelleri, panolar ve fotoğraflar yer alıyor. Müzede bulunan çok sayıda eser ve bilgiler 5 veya 6 aylık sürelerde değişerek sergilenecek. Müzede para karşılığı alınan hiçbir eser yer almıyor.
Açılışı Osmanlı’nın kuruluş yıldönümüne denk getirdik
Hükümet Caddesi’nde düzenlenen törende ilk olarak Bartın Belediyesi Mehter Takımı konser verdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın gerçekleştirdi. Bartın’ın 4 bin yıllık tarihinin sergilendiğini belirten Başkan Akın; “Ocak ayının soğuk bir gününde, Bartın’ımız için çok önemli bir kazanım olarak gördüğümüz kent müzemizin açılışına katılarak bizleri mutlu kıldınız, yüreklerimizi ısıttınız. Hepinize çok teşekkür ederim. Bundan 133 yıl önce, 1885 yılında iptidai ve rüştiye mektebi olarak yapılan, 1924-1949 arası cumhuriyet ilk mektebi olarak eğitim veren, 1953 yılından 2008'e kadar belediye binası olan bu tarihi bina, 27 Ocak 2018'de yani bugün Bartın Kent Müzesi olarak açılıyor. Neden 27 Ocak? Bugün aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 719. yıldönümü. 27 Ocak 1299'da Bilecik Söğüt'te kurulan Osmanlı Devleti, imparatorluk olarak üç kıtada hüküm sürdü. Bartın'ın tarihini anlatan ve yaşatacak olan bu müzemizi, tarihimiz olan Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıldönümünde hizmete açıyoruz” dedi.
Yiğit Mehmetçiklerimize selam olsun
Akın; “Bugün devletimizin ve milletimizin bağımsız bütünlüğünü korumak, ülkemizi terör belasından kurtarmak, halkımızın huzuru ve güveni için kahraman ordumuzun Afrin'de devam eden Zeytin Dalı Sınır Ötesi Harekatı’nda şanlı ordumuza yüce rabbimden güç kuvvet diliyorum. Bu harekâtta görev alan yiğit Mehmetçiklerimize selam olsun. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Gazilerimiz yüce rabbimden acil şifa bulsun. 11 kasım 2014'de, İstanbul’da çevre ve kültür değerlerini koruma ve tanıtma vakfı başkanı, aynı zamanda tarihi kentler birliği danışma kurulu başkanımız çok değerli insan Prof.Dr. Metin Sözen hocamızı, binamızın restorasyon projesini hazırlayan Yüksek Mimar Selda Çelikyay ve teknik ekibimizle ziyaret ettik. Yaptığımız ziyaret ve müze toplantısı ile başlayan bu süreçte, bilgi, belge, işgücü emeği ile Bartın’a bir kent müzesi kazandırmak için 4 yıl önce proje hazırladık. Uzun soluklu bir proje. Müze iç tasarımının yanı sıra bu tarihi binanın restorasyonunu da kapsayan bir proje” diye konuştu.
Sürprizlerle dolu bir müze oldu
100'ün üzerinde eser bağışçısı olduğunu belirten Akın, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Müze envanterinin en önemli eseri olan bu tarihi binanın restorasyonu için hazırlanan projelerin koruma kurulunca onaylanma sürecinin ardından 2 Kasım 2016'da restorasyon ve iç tasarım ihalesini yaptık. Ocak 2017'de tam bir yıl önce çalışma fiilen başladı. 100'ün üzerinde eser bağışçısı, 2000'e yakın parça eserin yer aldığı, geçmiş ile geleceğin köprüsü kent müzemizde çok fazla kişinin emeği var. Çok güzel ve fonsiyonel bir müzeye kavuştuk. ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen hocama, ÇEKÜL yetkililerine, kent müzelerinin önemini sürekli gündemde tutarak bilinç oluşturulmasına katkı sağlayan tarihi kentler birliği yönetimi ve değerli danışma kuruluna şükranlarımı sunuyorum. Bir taraftan bina restorasyonu sürerken, diğer taraftan eser bağışlarını aldık. Bilgi, belge ve tarihi eserlerle müzemiz oldukça zenginleşti. Sürprizlerle dolu bir müze oldu.
4 milyon liraya mal oldu
Müzemiz yaklaşık 4 milyon liraya mal oldu. Eserlerimiz ise her biri ayrı ayrı paha biçilemez değerdeder. Az önce de ifade ettiğim gibi müze binası 1885 yılında yapılmış önemli bir eser. Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş tarafından 1903 Paris yapımı Tipo Baskı Makinası müzeye bağışlandı. Bartın Gazetesi Kurucusu Cemal Aliş tarafından 1928 yılında İstanbul’dan alınarak 1990 yılına kadar Bartın Gazetesinin basımında kullanılmıştır. Türkiye’de 2 adet mevcut. Biri İstanbul’da Basın Müzesinde, diğeri Bartın Kent Müzesinde. Araştırmacı-Yazar Çetin Asma tarafından bağışlanan Parthena (Bartın) Sikkesi de aynı değerde. Milattan önce 1. yüzyılda roma dönemine ait nadir sikkelerden. Ön yüzünde Homeros portresi, arka yüzünde de altından nehir geçen oturan erkek figürü. Parthenios (Bartın) nehrini simgeliyor. Figürün bir elinde "zeytin dalı", diğer elinde de bereket boynuzu tutar. Elinde tuttuğu "zeytin dalı" bu nehirde ulaşım yapıldığını gösteriyor. 1930 yılına ait Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı İnönü Vapuru’nun Bartınlı Murat Kaptanoğlu’na satışını onaylayan Bakanlar Kurulu kararı repkilası, 80 milyon yıllık fosiller, Sultan Abdülhamit dönemi madalyaları, Sultan Abdülhamit döneminde basılmış 2 adet özel madalya, Kurtuluş Savaşı sonrası 1922 yılında basılan ve meclis üyeleri ile savaşta görev alan askerlere verilen istiklal madalyaları, 300'e yakın Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi sikkeleri, arkeolojik eserler, 1925 yılına ait itfaiye tulumbası, Osmanlı dönemi marangozluk aletleri, 19. yüzyıl orijinal çekicilik aletleri, Osmanlı dönemi Bartın sivil mimarisine ait malzemeler, ressam sururinin eseri kurtuluş savaşını anlatan tablo. hepsi nadide eserler arasında.
Bartın Kent Müzesi hayırlı olsun
4 bin yıllık geçmişe sahip Bartın’ın, milattan önce 2000'de Kaşka’lardan başlayan ve günümüze gelen tarihinin ve kırılma noktalarının anlatıldığı Kent Müzesi'nde; Bartın’ın 4 bin yıllık tarihini içeren kronolojik aks, endemik canlıları, coğrafik yapısı, ulaşım ve doğal afetler geçmişi, tarihi zanaatçılar çarşısı, gemi yapımcılığı, ticari hayatı, madenciliği, tarihi Galla Bazarı, mimarisi, siyasi tarihi, eğitim ve basın-iletişim tarihi, sanat-edebiyat ve kültür hayatı, doğum- çocukluk-sünnet ve düğün gelenekleri, ev yaşamı, mutfak kültürü ve turizminin yanı sıra interaktif sözlü tarih çalışmaları Bartın Kent Müzesi'nde yer almaktadır. Burada sayamayacağımız kadar fazla olan bu nadide eserleri az sonra hep birlikte göreceğiz. Kent Müzesi için Bartın’da oluşturduğumuz kurulda yer alan, eser ve bilgi bağışı ile katkıda bulunan, belediyemizin müze proje ekibinde yer alan, bina restorasyonundan iç tasarıma kadar emeği geçen herkese bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum. Bartın Kent Müzesi hayırlı olsun, belediyemizden şehrimizin geleceğine armağan olsun.”
Katkısı olanlara belge takdim edildi
Başkan Akın’ın konuşmasının akabinde müzenin oluşturulmasında katkısı olan herkese teşekkür belgesi takdim edildi. Belge takdiminin ardından İl Müftüsü Mahmut Gündüz açılış duasını gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu tören açılış kurdelesinin protokol üyeleri tarafından kesilmesiyle sona erdi. Açılışın akabinde de Vali Yardımcısı Erkan Kalender ve Belediye Başkanı Cemal Akın beraberinde protokol üyeleriyle birlikte müzeyi gezerek, görevlilerden bilgi aldı.
Yoğun katılım oldu
Törene Bartın Vali Yardımcısı Erkan Kalender, AK Parti 22.Dönem Bartın Milletvekili Asım Kulak, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Kastamonu Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır, CHP İl Başkanı Hatice İlknur Erkan, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ayşegül Yaylı, Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bartın Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Fatma Topal, Bartın Türk Diyanet Vakıf-Sen İl Temsilcisi İsmail Ünsal, Bartın İli Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay, Bakkallar Ve Bayiiler Odası Başkanı İsmet Fındık, Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Ferit Kurulan, Türk Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Taner Çetin, Hasan Arınan ve Erol Demirkoparanoğlu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Sandıklı, MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Demir, MHP Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Yusuf Ziya Aldatmaz, Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Yaşar Sinoplu, BASAD Başkanı Mehmet Maden, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Küçüktabak, Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.