Kozcağız beldesine bağlı Bakraçboz köyü Muhtarı Hüseyin Karakaş, 2019-2020 yıllarında Ulus bölgesinden bu yılın sonunda verileceği vaat edilen ihtiyaçların(tomrukların) verilmediğini belirterek, Bartın bölgesine Karabük ilinin beğenmediği niteliksiz ihtiyaçların Safranbolu’dan dağıtıldığını iddia etti. Bakraçboz Köyü dışında Kozcağız bölgesinden Hıdırlar Köyü Muhtarı Necdet Akdemir, Avgölü Köyü Muhtarı Musa Seis, Yeşilyurt Köyü Muhtarı Baki Kumcu ve Yeni Hamidiye Köyü Muhtarı Hasan Öztoprak’ın da Safranbolu’dan verilen kalitesiz ihtiyaçları(tomrukları) teslim almadığını belirten Muhtar Hüseyin Karakaş, Bartın Valisi Sinan Güner ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’tan sorunun çözümü için destek istedi. Kendisi ilgili kurumlarla görüşmesine rağmen sorunu bir türlü çözüme kavuşturamadığını söyleyen Muhtar Karakaş, köylülerin 20-30 kutur sayılabilecek kalitesiz ihtiyaçlarla(tomruklarla) göz göre göre zarara uğratıldığını iddia etti.
Bartın Orman İşletme’nin Dediği Gibi Olmadı
Karakaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Bartın’ın muhtarları olarak Bartın Orman İşletme Müdürlüğü’nde 2019-2020 yıllarında verilmesi gereken ihtiyaçlarla ilgili toplantı yapıldı. Toplantıya Kozcağız bölgesinden bizler de katıldık. Bu toplantı o dönem ki Orman İşletme Müdürü Sayın Selahattin Yanık ve yine o dönem ki Zonguldak Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Gültekin Aksan başkanlığında yapıldı. Toplam tüm köylerin 7 bin 500 metreküp ihtiyaç hakkı olduğu açıklandı. Ancak 3 bin 500 metreküp ihtiyacın hazır olduğu söylendi. Bunun tüm köylere yetmesi mümkün değil. O nedenle Bartın’ın köylerine kura ile dağıtılacağını ifade ettiler. Yani bazı köyler ihtiyaç alabilecek bazıları alamayacaktı. Tabii bizler bunu kabul etmedik. Çünkü alamayan köyler ne olacaktı? Haksız bir dağıtım olacağını ifade ettik. Bizim itirazımız üzerine bu toplantıda 2020 yılının 7. veya 8. ayı gibi 12 bin metreküp ihtiyacın(tomruğun) Ulus bölgesinden hazır edileceği sözünü verdiler. Yani 2019 yılında ihtiyaç almadık. 2020 yılıyla birlikte alırız dedik. Bu toplantıda karar bu şekilde alındı. 2020 yılında Ulus ilçesinden dikili ağaç satışı yapmayıp, 12 bin metreküp ağacın hazır hale getirileceğini söylediler. 2020 yılında köylerin ihtiyaç anlamında bir sıkıntı yaşamayacağı belirtilmesine rağmen dedikleri gibi olmadı.
Muhtarlara Verilen Sözler Tutulmadı
2 yılın ihtiyacının 2020 yılında 8.aya kadar verilmesi gerekiyordu. Sözlerini tutamadılar. Konuyla ilgili tüm yaşanılanların ardından Eylül 2020’de Zonguldak Orman Bölge Müdürü Sayın Faruk Bayraktaroglu ve Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Orhan Şahin’i ziyaret ederek, bu sorunumuzu kendilerine ilettim. Tabii baştan sona kadar anlattıklarımı dinlediler. Anlattıklarım ışığında önceki dönem Ulus Orman İşletme Müdür Yardımcısı Ramazan Onur’u aradılar. Sorunu çözeceğini ifade etti. Yapılan görüşmede 7. ve 8. aya kadar hazırlanacağını ifade etti. Bunun öncesinde de başta anlatmıştım Bartın Orman İşletme Müdürlüğü’nde ilk toplantıyı yapmıştık. Bu ikinci görüşmede de söz verilmesine rağmen herhangi bir adım atılmadı.Köylüleri Hiç Hak Etmedikleri Bir Uygulamayla Karşı Karşıya Bıraktılar
Sözlerini tutmadıkları gibi köylüleri de hiç hak etmedikleri bir uygulamayla karşı karşıya bıraktılar. Neden Bartın bölgesinin ihtiyacı Safranbolu’dan veriliyor? Neden Ulus’tan ihtiyaçlar tamamlanmadı? Şu an Bartın’ın muhtarlarına kalitesiz ihtiyaçları vermeye çalışıyorlar. Bartın bölgesine Safranbolu’dan ihtiyaçları veriyorlar. Buradaki söz konusu ihtiyaçlar Karabük ilinin beğenmediği ağaçlardır. Direk niteliğinde olan ağaçları ihtiyaç diye köylülere vermek neyin nesidir? Verilen sözler nerede kaldı?
Köylülerimizin Alacağı İhtiyaç Verdikleri Paraya Değmeli
Safranbolu’dan verilen ağaçlar 20-30 kutur arasındadır. Hâlbuki bu ihtiyaçların 40 kuturdan fazla olması gerekiyor. 50 TL değerinde bile olmayan bu ağaçlar köylülere 300 TL’ye veriliyor. Köylü vatandaşlarımız zaten zor geçiniyor. Köylülerimizin alacağı ihtiyaç verdikleri paraya değmeli. O nedenle yapılan bu yanlıştan dönülüp, köylü vatandaşlara verilen sözlerin tutulmasını talep ediyoruz. Bazı köy muhtarları mecburiyetten bu ihtiyaçları aldılar. Ancak özellikle Kozcağız bölgesi muhtarları olarak biz bu ihtiyaçları almıyoruz. Köylü vatandaşlarımızın zararına olacak bu işe imza atamayız. Valimiz Sayın Sinan Güner’den ve Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’tan köylü vatandaşlarımızın bu mağduriyetini gidermelerini istiyoruz. Köylü vatandaşlarımıza sahip çıkılması gerekiyor. Köylü vatandaşlarımızın zarara uğratılmasının önüne geçilmelidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.