Bartın’da Cumartesi günü ırmağın mavi renge bürünmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün kirliliğe neden olduğu öne sürülen tekstil fabrikasının arıtma tesisinin deşarj yaptığı noktalardan aldığı su numunelerinin sonuçları açıklandı. Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi aracılığıyla kamuoyu ile paylaştığı analiz sonuçlarına ilişkin açıklamada numunelerdeki değerlerin yasal değerler içinde olduğu şu şekilde ifade edildi: “11 Aralık 2020 tarihinde ırmakta görülen renk değişikliği ve basında çıkan haberler üzerine Müdürlüğümüz personelince söz konusu tekstil fabrikasında denetimlere başlanmış, atıksu arıtma tesisi deşarj noktasından 5 adet numune alınarak Bakanlığımız tarafından akredite olmuş çevre laboratuvarına analiz yapılması için gönderilmiştir. Bugün belli olan analiz sonuçları 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ Tablo 10.2’ye göre mevzuat sınır değerlerini aşmadığı görülmüştür.”
Haftaya detaylı inceleme var
Ancak, Müdürlüğün lisanslı laboratuvar raporuna dayandırarak yaptığı bu açıklama da Bartın kamuoyunu tatmin etmedi. Hemen Herkes Bartın ırmağının çirkin rengine ve kokusuna ilişkin paylaşımlar yaparak duruma tepki göstermeyi sürdürüyor. Bu gelişmelerin ardından gazetemizin edindiği bilgiye göre; Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önümüzdeki hafta bayından itibaren başta sözkonusu tekstil firması olmak üzere Bartın Irmağı çevresinde kurulu tüm üretim tesislerini farklı bir gözle mercek altına almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda öncelikli olarak kirliliğe neden olan tekstil firmasının arıtma tesisinin hem projesinin hem de fiziki yapısının enine boyuna inceleneceği ve benzer durumların bir daha yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılacağı öğrenildi. Bu noktada kendilerinin de bu şehirde yaşayan herkesle aynı havayı soluyup aynı sudan içen, aynı toprakta yetişen ürünleri yiyen kişiler olduğunu anımsatan Müdürlük yetkilileri, insan ve çevre sağlığını tehdit eden hiçbir konuda hangi kurum ya da kuruluş, olursa olsun kimseye ayrıcalık tanımadıklarını, bundan sonra da tanımayacaklarını söylediler. Yetkililer, Doğamızı ve çevremizi korumak bizlerin görevi olduğu gibi gelecek nesillerimize ve dolayısıyla tüm insanlığa karşyı da sorumluluğumuz olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz” dediler.
Ceza için suçüstü
Amaçlarının kimseye ceza kesmek olmadığını ancak yönetmelik ve yasalara aykırı durum tespit edilmesi durumunda da bununla ilgili cezai müeyyideyi yerine getirmenin asli görevleri olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu gibi durumlarda cezanın Müdürlüğe hukuki bir süreç şeklinde dönmemesi için “suçüstü” durumunun gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çektiler.
Denetimler sıklaştırılacak
Bunun için de Bartın’ın en önemli doğal değerlerinden biri olan Bartın Irmağının korunması için denetimlerin sıklaştırılacağı öğrenildi. Bu kapsamda başta kent merkezi olmak üzere Müdürlük personelinin belli zamanlarda ırmak boyunca dolayarak denetim ve gözlem yapması planlandı.
DSİ kanal temizliği için ihaleye çıktı
Konu ile ilgili edindiğimiz bir diğer önemli ayrıntı ise basın ve sosyal medya aracılığıyla Bartın Irmağı’ndaki kirlilik ile ilgili haberlerin çıkması ve sözkonusu kirliliğin kaynağının sözde ‘arıtılmış atığı’ ırmağa taşıyan kanaldaki balçığın neden olduğunun ortaya çıkması sonrasında DSİ tarafından kanal temizliği için ihaleye çıkıldığı oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.