Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliği kapsamında Bartın kamu, kurum ve kuruluşlarında görev yapan kadın yöneticilere yönelik panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Kerim Bacıoğlu, Valilik İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Sanem Çöme Taşdemir, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Ayla Ünal, Kadın Konukevi Müdürü Çiğdem Tekelin, Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Hatice Yalçın katıldı.
Vali Dirim’in eşi Burcu Dirim katıldı
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen programa Bartın Valisi Nusret Dirim’in eşi Burcu Dirim, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Bartın kamu, kurum ve kuruluşlarında görev yapan kadın yöneticiler ve davetliler yer aldı.
Önce erkekleri eğitmeliyiz
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin açılış konuşmasını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ece Aktaş Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, konuşmasında; “Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak yıllardır katılımcı profilini erkeklerin oluşturduğu eğitimler veriyoruz. Jandarma’da kolluk kuvvetlerimize, muhtarlarımıza, köy kahvehanelerindeki amcalarımıza, dedelerimize, protokol grubunu tamamıyla erkeklerin oluşturduğu gruplara zaten eğitimlerini veriyoruz. Bu anlamlı gün için ne yapsak, kimleri hedef alalım diye düşünürken de Bakanlığımızın kadınlarımıza yönelik hizmetler konusundaki misyonundan temel alarak bu etkinliği düzenledik” dedi.
Sohbet ortamı oluşturmayı hedefledik
Yerel düzeyde politikalar ürettiklerini belirten Yılmaz; “Başta şiddet olmak üzere kadınlara yapılan her türlü ayrımcılık bu etkinliği düzenlerken bizim gücünü aldığımız noktaydı. Birlikte yerel düzeyde politikalar üretmek, Bartın’a özel stratejiler geliştirmek, paydaş kurumlarımızla ilişkilerimizi daha da güçlendirmek amacıyla bu koordinasyonu sağladık. Ayrıca kadına yönelik şiddet konusunda da farkındalık yaratmak istedik ve kadın yöneticilerimizden yola çıktık. İlimizin hatırı sayılır idareci kadınlarıyla bir araya gelerek tanışmak, kurumların kadınlara yönelik çalışmalarını birbirlerine ifade edebilecekleri samimi bir sohbet ortamı oluşturmayı hedefledik.” diye konuştu.
Neler üretebiliriz düşüncesiyle bir araya geldik
Yılmaz’ın konuşmasının akabinde kürsüye gelen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin ise; “Aslında daha önce Bartın’da görev yapan kadınlar ve kadın idareciler ile bir çalışmamız olacaktı. Bugün ise 25 Kasım adına bir araya gelelim istedik. İnşallah en kısa zamanda tekrar bir araya gelip Bartın için neler yapabiliriz diye bir değerlendirme yapacağız. 1934 yılında dünyada, Avrupa da, batıda kadına değer verilmezken Cumhuriyet rejimi kadına seçme ve seçilme hakkını vermiştir. Ancak bugün yaşadığımız trajik tablolardaki şiddet hiç affedilecek gibi değildir. Bunun içinde arkadaşlarımız bu konuyu işlemek, beraber paylaşmak neler üretebiliriz düşüncesiyle bir araya geldik” şeklinde konuştu.
Dezavantajlı gruplara ulaşalım istiyoruz
Şahin; “Bakanlığımız 6294 sayılı Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü kanunla birlikte hayata geçmiş olup şu anda hizmet vermektedir. Bartın’da ŞÖNİM (Şiddet Önleme Merkezi) ve Kadın Konukevimiz ile birlikte hizmet vermekteyiz. Tabiî ki gönül ister ki hiçbir kadının horlanmaması, dışlanmaması ve şiddete maruz kalmamasıdır. Çünkü ne dinimizle ne de insanlık adına kadının hor görülmesi doğru bir şey değildir. Bu duygularla bu çalıştayımızın Bartın’a ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak bizim personellerimizin 24 saat telefonları açık. Her konuda biz hazırız. Özellikle dezavantajlı gruplara ulaşalım istiyoruz. Çocuklardan evde bakıma huzurevine kadar varız diyorum” dedi.
Kadına yönelik hizmetler anlatıldı
Yapılan konuşmaların akabinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan kadına şiddet temalı film gösterimi gerçekleştirildi. Film gösterimi sonrası da panele geçildi. İlk olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadına yönelik hizmetleri ve politikalarıyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Kerim Bacıoğlu bilgiler verdi.
6284 Sayılı Kanun değerlendirildi
İlimizde kadına yönelik yapılan iyileştirici çalışmalar hakkında bilgi veren Valilik İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Sanem Çöme Taşdemir de katılımcılara yapılan çalışmaları anlattı. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Ayla Ünal, 6284 Sayılı Kanun ve ŞÖNİM hizmetleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Kadın Konukevi Müdürü Çiğdem Tekelin de Kadın Konukevinin faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Hatice Yalçın ise 6284 Sayılı Kanun kapsamında İl Jandarma Komutanlığı’nın uygulamalarını anlattı. Panel daha sonra katılımcıların soru ve önerileri ile sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.