• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Bartın 1 °C
  • Ankara 0 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 6 °C
  • Karabük 2 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

İçme suyu tesislerini İl Özel İdaresi işletecek

Görev ve sorumluluk alanında bulunan köylerde içme suyu tesislerinin daha verimli, ekonomik ve sağlıklı yürütülebilmesi için yeni bir proje üreten Bartın İl Özel İdaresi, Türkiye’de ki İl Özel İdareler arasında yine bir ilke imza attı.
İçme suyu tesislerini İl Özel İdaresi işletecek

Görev ve sorumluluk alanında bulunan köylerde içme suyu tesislerinin daha verimli, ekonomik ve sağlıklı yürütülebilmesi için yeni bir proje üreten Bartın İl Özel İdaresi, Türkiye’de ki İl Özel İdareler arasında yine bir ilke imza attı. Bartın İl Genel Meclisi’nin çıkardığı ve Sayıştay tarafından da uygun bulunan İçme Suları İşletme Yönetmeliği 05.09.2019 tarihli ve 100 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla uygulamaya konuldu. Bu yönetmelikle kapsamlı ve büyük tesislerin köy muhtarlıkları tarafından işletilmesinde ve dağıtımında zorlukların yaşanması münasebetiyle ve su tesislerinin vatandaşlara sağlıklı, çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla hizmet etmesini sağlamak amacıyla tesislerin işletmesini İl Özel İdaresi üstlenecek. Bakım, onarım ve su tüketim bedeli tahsilatları ile ilgili her şeyden İl Özel İdaresi sorumlu olacak.

İsteyen köyler yönetmelikten faydalanacak

Kabul edilen bu yönetmelik yaşanan sıkıntıların ve oluşan kamu zararının önüne geçecek. Bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaresi bünyesinde ihdas edilecek Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde yeniden oluşturulacak olan alt yapıyla devralınacak. Ancak bu yönetmelikten faydalanmak isteyen köyler yararlanacak. Köy halkı ve köy yönetimi isterse işletme sorunu yaşanan köyün içme suyu tesislerini İl Özel İdaresi devralacak.88248335_3334610033222851_7307531604514045952_o.jpg

İçme suyu tesisleri sulama amaçlı kullanılamayacak

Yönetmelikle ilgili bilgiler veren Meclis Başkanı Kenan Dursun, şu ifadeleri kullandı; “Şebekeli içme suyuna sahip tüm ünitelerde, meskenlerde sayaç kullanımı esas olup, içme suyu tesisleri sulama amaçlı kullanılamayacak. Bu konudaki denetim ve içme suyu tesislerinim işletme maliyetlerini karşılamak üzere, il genel meclisleri tarafından ücret tarifesi belirlenecek. Uygulanacak su tüketim bedelleri; cazibeli, terfili, atık su arıtma tesisi bulunan yerlerdeki su tüketim bedeli olarak metreküp birim fiyatı üzerinden her yıl İl Genel Meclisince ayrı ayrı belirlenecek. Tahakkuk eden bedele zorunlu ortak giderleri karşılamak üzere (sıva, boya, vana, motopomp, klorlama cihazı, klor vb. giderler) metreküp birim fiyatı üzerinden %10 katkı payı ilave edilecek.

Ücret tarifeleri belirlendi

Terfili sistem su tüketim bedeli mesken için 2.5 TL+ KDV, ticarethaneler ve resmi kurumlar için 3.5 TL+ KDV,  cazibeli sistem su tüketim bedeli mesken için 1 TL+ KDV, ticarethaneler ve resmi kurumlar için 2 TL+ KDV olarak belirlendi. Ayrıca kanalizasyon sistemi olan tesislerde tüketim bedeli fiyatına %30 ilave edilecek. Terfili sistem şantiye aboneliği için su tüketim bedeli 4 TL+ KDV, cazibeli sistem şantiye aboneliği için su tüketim bedeli 3 TL+KDV olarak belirlendi. Tahakkuk eden su tüketim bedelline zorunlu ortak giderleri karşılamak amacıyla % 10 katkı payı ilave edilecek. Kaçak tüketimler tespit edildiğinde kaçak su, sabit kullanım cezası ile birlikte yürürlükte olan normal tarifenin %100 zamlı bir tarife ile faturalandırılacak. kaçak tüketimin devam etmesi durumunda şebeke ile bağlantısının kesilmesi komisyonumuz tarafından uygun görüldü.

Çok daha ekonomik bir şekilde işletilmeli

İçme suları 14 yıldır Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde büyük bir özveriyle yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük gurup suları hayata geçirildi. Fakat geldiğimiz süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorlukların ve devamında sorunların yaşandığını halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekelerin var olduğunu görüyoruz. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesinin yapılması gerekiyor.3-007.jpg

51 il özel idaresi arasında yine bir ilki gerçekleştirdi

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun zamandır mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışlarımız vardı. İl Özel İdaresi Kanununda bize içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi verilmiyor. Bunun yanında mevcut köy kanununda da muhtarlarımıza verilen işletme yetkisi günümüz şartlarını tarif edemiyor. O nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifini yapılmamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 il özel idaresi arasında yine bir ilki gerçekleştirerek, içme suları işletme yönetmeliğini 05.09.2019 tarihli ve 100 sayılı il genel meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı. Mevzuat gereği çıkartılan yönetmeliğin maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyor. Bu süreci Sayıştay'a doğru ve etkili bir şekilde iyi anlattık. Bartın İl Genel Meclisi’nin çıkartacağı yönetmelik bu alanda yaşanan sıkıntıların ve oluşan kamu zararının önüne geçecek. Bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edecek.

Suyun tonunun 5 TL’ye kadar ulaştığı köylerimiz var

Sayıştay'ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesinde ‘Bartın İl Genel Meclisinin 05.09.2019 tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.’ ibaresiyle bize ulaştı. Şimdi bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra il özel idaremiz bünyesinde ihdas edilecek Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde yeniden oluşturulacak olan alt yapıyla hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadan özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini süratle devralacağız. Buradaki amaç idareye getireceği gelir önceliği değil. Bazı köylerimizde terfi sistemlerinin çokluğu ve bu tesislerin enerjiye bağlı olarak maliyetlerini artırıyor. Muhtarlarımızın da elinde olmayan nedenlerle suyun tonunun 5 TL’ye kadar ulaştığı köylerimiz var. Profesyonel işletmecilik anlayışı ile burada oluşan yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekerek, köylerimize sıhhi açıdan çok daha sağlıklı içme ve kullanma sularını halkımızın hizmetine sunacağız.”

  • Yorumlar 3
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • Bakan Tunç Kurban Bayramını Kutladı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:22
  • Vali Arslan’ın Kurban Bayramı Mesajı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:17
  • “En İçten Dileklerimle Kutluyorum”15 Haziran 2024 Cumartesi 00:11
  • Bartın Barosu’ndan Kurban Bayramı mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:27
  • TSO Başkanı Balık'ın Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:26
  • Oda Başkanı Uzun’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:24
  • Tepe, Kurban Bayramı Kutladı14 Haziran 2024 Cuma 23:23
  • Başkan Özkan'dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:22
  • SMMMO’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:08
  • Günay Çeyiz’den Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535