Bartın Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından 7 Nisan’da düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavına Hazırlık Eğitiminin ikincisi düzenlenecek. 4 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olanlar ile 3. ve 4. sınıfta öğrenimlerine devam eden üniversite öğrencilerinin başvurabildiği ücretli olan kurslar 3 Şubat’ta başlayacak. Öğrencilere indirim uygulanacak olan eğitimlerde 4 ders verilecek.
Lisans sahibi kişiler eğitim veriyor
Düzenlenecek olan eğitimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bartın Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Fındık: “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavına Hazırlık Eğitimimize devam ediyoruz. Bu kapsamda biz ilk eğitimimizi 7 Nisan’da düzenlemiştik. İkinci eğitimimizi de 3 Şubat’ta gerçekleştireceğiz. Bu eğitimlerimizi Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansına sahip kişiler veriyor. Dolayısıyla kamu, özel kurum/kuruluşlar ve bankaların gayrimenkullere ilişkin değerlemeyi bu alanda uzmanlaşmış "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansına sahip kişilere yaptırmaları zorunlu. Bu lisansa sahip kişiler gayrimenkuller, gayrimenkullere bağlı hak ve faydalar, gayrimenkul projelerinin değerlendirmesini yapabilecekler” dedi.
Sınava hazırlık yapabilecekler
Fındık, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Yapılacak olan bu eğitim ile "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansını almak amacıyla girilecek sınava hazırlık yapabilecek ve eğitmenlerimizin çalışma yöntemlerini dikkate alarak deneme sınavları ile pratik kazanarak sınavda başarılı olunmasına katkı sağlanacak. Bu programdan üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerinde öğrenim gören ve 4 yıllık herhangi bir bölümden mezun olan kişiler faydalanabilirler. Sınava ise üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olanlar ile 3. ve 4. sınıfta öğrenimlerine devam edenler girebilir. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin sınav başvuru ücretleri indirimlidir
Her bir dersten en az 50 puan almak şart
Lisanslama sınavları yılda iki defa olmak üzere 12 farklı ilde düzenlenmektedir. Sınavlar; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Konya, Antalya, Samsun, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep illerinde yapılıyor. Sınav duyurusu Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (http://www.spl.com.tr) tarafından yapılıyor. Sınavda dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı ve meslek kuralları, gayrimenkul değerleme esasları, gayrimenkul mevzuatı, inşaat ve gayrimenkul muhasebesi konularında başarı sağlanması gerekiyor. Sınavlarda başarılı olmak için her bir dersten en az 50 puan almak kaydıyla tüm derslerin ortalamasının 60 ve üzerinde olması gerekmektedir. Tüm derslerden başarılı olanlar Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansını almaya hak kazanırlar.
25 soru sorulacak
Lisanslama sınavları, beş seçenekli çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Sınavda çıkacak derslerde yer alan soru sayıları 25 olarak belirlenmiştir. Yanlış doğruyu kesinlikle götürmemektedir. Sınav sonunda en az bir dersten bile başarısız olduğunuz takdirde o sınav sonrasında lisans alamazsınız. Ancak başarı sağladığınız (her bir dersten en az 50 puan ve dört dersin ortalamasının en az 60 ve üzeri olması) derslerden yeni sınav döneminde sınava girmenize gerek bulunmamaktadır. Sadece başarısız olduğunuz ders veya derslerden sınava girmeniz yeterlidir. Sınavda yer alan tüm derslerden başarılı olduktan sonra lisansınız Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu tarafından size takdir edilmektedir.
Üye olunması şart
Bu lisans ile Gayrimenkul Değerleme Uzmanı unvanını alırsınız. Lisansınızı aldıktan sonra en geç 3 ay içerisinde bir meslek birliği olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine (http://www,tdub.org.tr) üye olmanız gerekmektedir. Lisansınızı aldıktan sonra Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) izni ile faaliyetlerini sürdüren bir Gayrimenkul Değerleme Şirketinde maaş karşılığında çalışabilirsiniz. Gayrimenkul Değerleme Şirketinde maaş karşılığı çalışmak yerine bağımsız olarak "Çözüm Ortaklığı" şeklinde de birden çok Gayrimenkul Değerleme Şirketine değerleme hizmeti sunabilirsiniz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.