Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu iş birliğiyle Türkiye genelinde ‘Fırında Çalışanlara Hijyen Eğitimi Kursu’ dün ilimizde gerçekleştirildi. Bartın Bakkallar ve Bayiiler Odası öncülüğünde Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimlere katılan toplamda 210 kişi 5 süreyle geçerli olacak olan “Hijyen Eğitim Belgesi” almaya hak kazandı.
Alınacak tedbirler anlatıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli Vildan Gençer tarafından 2 grup halinde gerçekleştirilen eğitimlerde gıdalardaki zararlı maddeler, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatı, ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri, el yıkama, maske ve bone kullanımı ile ekmek israfının azaltılması için alınacak tedbirler konularında bilgiler verildi.
200’ün üzerinde fırıncı ve fırın çalışanları katıldı
Eğitimlere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Koordinatörü Necdet Çokhamur, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bartın Bakkallar ve Bayiiler Odası Başkanı İsmet Fındık, 200’ün üzerinde fırıncı ve fırın çalışanları katıldı.
Belgenin geçerlilik süresi 5 yıl
Programın açılış konuşmasını Bakkallar ve Bayiiler Odası Başkanı İsmet Fındık gerçekleştirdi. Fındık; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol kapsamında düzenlenen bu eğitim programınıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. İmalathanede, satışta ve dağıtımda görevli olan arkadaşlarımıza hijyen eğitimi verilecek. Bu eğitim sonuncu verilecek olan belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bakanlıkla koordineli çalışıyoruz
Oda Başkanı Fındık’ın konuşmasının akabinde değerlendirmelerde bulunan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Koordinatörü Necdet Çokhamur, şu ifadeleri kullandı; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile koordineli olarak başlattığımız “Temel Gıda Hijyen Eğitimi” kurslarımızın Bartın ilinde sizlerle birlikte olmanın memnuniyeti ile hepinize hoş geldiniz diyorum. 18 Ocak 2017 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile yaptığımız protokol çerçevesinde bugün burada ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretiminde, dağıtımında ve satışında yer alan sizlerle, temel gıda hijyeni hakkında konuşacağız. Hijyen, ülkemizde ve dünyamızda üzerinde çalışılan, paneller, konferanslar düzenlenen çok önemli konulardan bir tanesidir. Kısacası hijyen sağlık demektir. Bakanlığımıza bağlı il müdürlüğümüzün değerli uzmanları ve hocamız konuyla ilgili bilgilerini sunacaklar ve en iyi şekilde sizlere aktaracaklardır. Onları can kulağıyla dinlemenizi ve anlamanızı sizlerden rica ediyorum.
Emin adımlarla ve kararlılıkla yürüyecek
Türkiye Fırıncılar Federasyonu 1997 yılında kurulmuş 2006 yılında da Dünya Fırıncılar Birliği'nin aktif üyesi olmuştur. Federasyon Genel Başkanımız Sayın Halil İbrahim Balcı 2006 yılından günümüze kadar Türkiye ve Dünya birliğindeki çalışmaları ile Dünya Fırıncılar Birliği'nin çalışma komitesine seçilmiştir. Federasyon Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulumuz, Türk ekmeğinin tadını ve lezzetini dünyaya anlatmaya, dünyadaki ekmek teknolojisini de yerinde inceleyip, yeniliklerin olumlu yönlerini Türkiye’mize taşımaya ve tanıtmaya kararlıdırlar. Siz değerli katılımcılarımıza temel gıda hijyen eğitim programına göstermiş olduğunuz ilgi ve duyarlılık için teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki eğitimli fırıncı ile Türkiye, geleceğine emin adımlarla ve kararlılıkla yürüyecektir.”
Kutsal bir iş yapıyorsunuz
Son olarak kürsüye gelen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, şu ifadeleri kullandı; “Fırınlarda çalışan herkesin hijyen eğitimi alması gerekmektedir. Bunun için bu eğitimleri yapıyoruz. 2 grup halinde eğitimleri gerçekleştireceğiz. Bir sabah bir de akşam grubumuz var. Bu nedenle ben bu eğitimlerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Fırın ekmek demek. Ekmekte özellikle bizim toplumumuz için hava ve su kadar vaz geçilmez bir unsur. Toplum olarak ekmek sofralarımızın olmazsa olmazı. Bunun için ekmek sağlığı da en az su sağlığı kadar çok önemli. Bu nedenle aslında sizlerde kutsal bir iş yapıyorsunuz.
Her unsur çok önem taşıyor
Bu önemli ve kutsal görevi daha iyi yapmak için hijyen konusuna çok çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bartın olarak bu konuda diğer illere kıyasla çok çok iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Tabi zaman zaman şikayetlerde oluyor ancak bu şikayetlerin özü insan sağlığını etkiyecek düzeyde değil. Tabi daha iyi olabiliriz. Bu yüzden bu eğitimler veriliyor. Arkadaşlarımız sizlere bu konuda yapılan yanlışlıkları detaylı bir şekilde anlatacak. Mutlaka onların anlatacağı kurallara uymamız gerekiyor. Çünkü sizler insan sağlığının temel unsur olduğu bir iş yapıyorsunuz. Personellerin kılık kıyafetinden fırının hijyenine makine-ekipman hijyeninden kullanılan ham maddenin hijyen koşullarında yetiştirilmesine ekmeğin muhafazasından taşınmasına kadar kullanılan yöntemlere kadar her unsur çok önem taşıyor.
Eğitimlerin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum
Bazen işin içinde olunduğundan dolayı bir süre sonra insanlar bunun farkına varamayabiliyor. Ama ben sizlerden bütün burada anlatılacak hususlara dikkat etmenizi istiyorum. Ayrıca yine sizlerden Türk Gıda Kodeksinde belirtilen katkı maddeleri dışında ekmekte başka katkı maddesi kullanmamanızı rica ediyoruz. Bazen ekmeğin küflenip bayatlamaması için bazı katkı maddelerin kullanıldığına dair duyumlar alıyoruz. Bu konuya da dikkat etmenizi rica ediyorum. Yine ekmek israfı konusunda sizlerden duyarlı olmanızı ve bu konuya da dikkat etmenizi istiyorum. Bu eğitimler umarım sizleri hijyen açısından bir adım daha ileri götürür. Eğitimlerin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”
Eğitimler 2 gurup halinde yapıldı
Yapılan konuşmaların ardından eğitime geçildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli Vildan Gençer tarafından sabah saat 09.00’da ve akşam saat 18.00’da 2 grup halinde gerçekleştirilen eğitimlere 200’ün üzerinde fırıncı katıldı. Eğitime katılanlara 5 süreyle geçerli olacak olan “Hijyen Eğitim Belgesi” verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.