Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, Bartın’daki küçük esnafın şuanda yaşadığı sorunları anlattı. Bartın’da 2018’in 10. ayına kadar Bartın Bakkallar ve Bayiler Odasına bağlı 53 esnaf dükkan kapattığını açıklayan Özkan, bu esnafların dükkan kapatma nedenlerini ise yapılan uygulamalar, denetimler, kira bedelleri, sigorta ödemeleri şeklinde sıraladı. Halkın sağlığı ve devletin güvenliği için yapılan her uygulamanın ve denetimin yanında olduklarını belirten Özkan, “Ancak yapılan bu uygulamaların ve denetimlerin keyfi keder yapılan denetimler ve uygulamalar olduğunu düşünüyoruz” derken özellikler bakkallar için şuanda yaşanan en büyük sorunlardan birinin de artık mahalle bakkalı gibi her yer de açılan market zincirler olduğunu belirtti.
Yerli üretim logosu çok ciddi bir sıkıntı
Konuşmasının devamında Özkan, şu ifadeleri kullandı; “Devlet bakkallarımıza bir külfet daha getirdi. Bu da fiyat etiketlerinde yerli üretim logosunun kullanılması oldu. Bu yerli üretim logosu çok ciddi bir sıkıntı. Devlet kendine kazanç elde etmek isterken burada esnafımızı da sıkıntıya sokuyor. Ürün başına 274 TL cezası var. Her ürüne yerli üretim logolu etiketlerden konulması gerekiyor. “Bu ne ifade ediyor?” diye soracak olursanız bizler bunun hiçbir şey ifade ettiğini de düşünmüyoruz. Bunun formaliteden olan bir işlem olduğu kanısındayız.
Esnaf şikayetçi
Bartın’da gıda sektöründe faaliyette bulunan tüm esnaf arkadaşlarımız odamıza bağlı. Gıda işiyle uğraşan arkadaşlarımızdan da son dönemde ciddi şikayetler alıyoruz. Arkadaşlarımız aşırı derece uygulamaların ve denetlemelerin olduğundan, GBT’lerin çok fazla yapıldığından mustarip. Denetlerim bizde sonuna kadar yanındayız. Halkımızın sağlıklı gıda tüketmesi için, halkımızın can güvenliği ve devletimizin güvenliği için yapılan her türlü uygulamanın bizde yanındayız. Ama bu uygulamaları yaparken biraz da esnafımızın düşünülmesi gerekiyor. Çünkü bu denetlimler ve uygulamalar sıkıntılı bir zaman geçiren, dar boğazda olan esnafımızın daha da dar boğaza düşmesine neden oluyor.
Uygulamalardan toplum da rahatsız oluyor
Dediğimiz gibi biz bu uygulamaların olmasını halkımızın sağlığı ve devletimizin güvenliği için olmasını istiyoruz. Ama bir işletmeye biranda 15 tane polis giriyor. Çay içerken kafanızda polis görüyorsunuz. 2-3 akşamda bir uygulamalar oluyor. İster istemez içerideki müşteriler bundan rahatsız oluyor. Bizler istiyoruz ki bir mekana 2 polis girsin, diğer arkadaşlarda dışarıda beklesin. İçeri girenler kimlikleri toplasın GBT’yi yapsın ama içerideki insanlarda rahat rahat çayını kahvesini içsin, yemeğini yesin. Bartın’daki işletmelerin ne olduğu kimlere ait olduğu belli. Bunu Emniyet mensuplarımız da bizlerden daha iyi biliyor. Biz sadece esnafımızdan değil toplumdan da bu konuda ciddi anlamda şikayetler alıyoruz.
Keyfi uygulamalar yapıldığını farkındayız
Sağlık İl Müdürlüğümüzün yaptığı sigara denetimleriyle ilgili de şikayetler alıyoruz. Ama biz bu konuyla ilgili işletmelerimizi de uyarız. Çünkü yasal çerçeve neyse işletmelerimizin ona göre hareket etmesi gerekiyor. Ama keyfi uygulamalar yapıldığının da farkındayız. Bu keyfi uygulamalardan da vazgeçilmesi gerekiyor. Çünkü esnafımızın rahat çalışmasını istiyoruz. Esnafımız ne kadar kafası daha rahat çalışırsa ekonomiye o kadar çok bizler istihdam sağlarız. Bartın’da güzel işletmelerde var. Hepimiz az çok Bartın’ı biliyoruz. Biz devlet yetkililerinden bu denetlemeler konusunda biraz daha hassasiyet, biraz daha iyi niyet bekliyoruz. Biz Bartın’ı seviyoruz. Hepimiz Bartın için mücadele veriyoruz. Dışarıdan ilimize gelen 18 bin üniversite öğrencisi var, biz o öğrencilere burada iyi bir ev sahipliği yapmak istiyoruz. Hepimiz Bartın’ı daha çok geliştirmek ve dışarıya daha güzel tanıtmak istiyoruz. Kötü olan her şeye karşı bizde sonuna kadar mücadele ederiz. Bartın esnafı olarak her zaman yanlışın karşısındayız.
Market zincirler her yere yayılmaya başladı
Bu yüzden mahalle bakkallarımızı ayakta tutmamız gerekiyor. Bunun içinde bir çalışma yaptık. Bartın Valiliği, Bartın Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne birer dilekçe hazırladık. Market zincirlerle ilgili bir dilekçe bu. Anayasamızın 173. Maddesi derki “Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirler alması gerekir.” Bu maddenin getirdiği yükümlülük gereği biz devletimizin küçük esnafı korumasını istiyoruz. Bu market zincirlerinin kurulma aşaması bellidir. Belirli bir metrekare içerisinde olmaları gerekir. Otoparklarının bulunması gerekir. Ama bu market zincirleri mahalle bakkalı gibi çok fazla her yere yayılmaya başladılar. Bu ciddi anlamda bakkallarımızı sıkıntıya sokmaya başladı. Bu marketlerin açılabileceği yerler ve şartlar belli. Bununla ilgili de başvurularımızı hazırladık. İnşallah bununla ilgili hem Belediyemizin hem de Valiliğimizin bizlere destek olacağına inanıyoruz.
Bartın merkezde 100’ün üzerinde market zinciri var
Bartın’da sayıları gerçekten çok fazla artmaya başladı. Şuanda Bartın merkezde 100’ün üzerinde market zinciri var. Hemen Odamızın bulunduğu binanın altına geldiler. Hemen bizim yan tarafımızda da yıllardır bu sokağa hizmet veren mahalle bakkalımız var. Mevki yer gözetmeksizin her yere giriyorlar. Otoparkı yok. Ciddi anlamda mal indirirken trafiği engelliyorlar. Sabah 6’da kamyon mal bırakıyor en az 1 saat sokaktan aracınızla geçemiyorsunuz. Belediyenin yapmış olduğu mantarları hiç kimse kaldıramaz ama mantarların hepsi kaldırılmış durumda. O marketten alışveriş yapanlarda araçlarını kaldırıma park ediyor. Bizim küçük esnafımız o mantarları kaldırsa hemen belki de cezai işleme maruz kalır. Ama bu marketlerde ‘Biz her şeyi yapabiliriz’ düşüncesi var. Bu güzel değil, bir yerde buna dur demek gerekiyor. Onlarda işlerini yapıyor, ticaret yapıyor. Biz onlara bu konuda saygı gösteriyoruz. Ama onların da bize saygı göstermelerini istiyoruz. 70-80 metrekare yerlerde zincir marketler var. Bu durum bizi çok rahatsız etmeye başladı. Ruhsatlar alınırken ve verilirken bu konunun ciddi anlamda değerlendirilmesini istiyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.