Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde söyleşi gerçekleştiren, fuarın onur konuğu olan Gazeteci ve Köşe Yazarı Yavuz Donat, Sabah Gazetesi’nde ki 4 ayrı köşe yazısında Bartın’ı ve Filyos Projesini ele aldı. 29 Kasım 2021 Pazartesi günü yayımlanan “150 Yıllık Hayal Gerçek Oluyor” başlıklı köşe yazısında Türkiye'nin "Üçüncü büyük limanı" olacak olan Filyos Limanını konu alan Gazeteci ve Köşe Yazarı Donat, 30 Kasım 2021 Salı günü yayımlanan “Bir Köy… Bir Belde… Ve Bir İlçe” başlıklı köşe yazısında Amasra ilçesi ile Filyos Projesinin hayata geçirildiği Filyos beldesini, Sazköy ve çevresini konu aldı.
Başkan Akın’a Övgüler Yağdırdı
1 Aralık Çarşamba günü yayımlanan köşe yazısında ise Donat, “Batı Karadeniz’de Bayram Hazırlığı” başlıklı köşe yazısında Bartın’ı anlattı. Bartın Valisi Sinan Güner ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın çalışmalarına da değinen Donat, Bartın’ın Valiliği ve Belediyesiyle ortak akılla yönetildiğini ifade etti. Belediye Başkanı Cemal Akın’dan “Başarılı Başkan” olarak söz eden Donat, Başkan Akın’ın borçlu devraldığı belediyenin iyi bir para yönetimi sonucu kasasında artı para bulunduğunu belirterek, Akın’ın geçmişten gelen bu borç yüküne rağmen çok önemli hizmetlere imza attığını söyledi.
İleriyi Görerek, Projeler Hazırlayıp Hayata Geçiriyorlar
2 Aralık Perşembe günü yayımlanan “Taşı Toprağı Altın Olacak” başlıklı son köşe yazısında da Filyos Projesinin bölgeye faydası, Bartın Belediyesi 24.Kitap Fuarı, Galla Pazarı, Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi, Bartın Kent Tarihi Müzesi, Kemal Samancıoğlu Müzesi ile Bartın’ın geleneksel yemeklerinden bahseden Köşe Yazarı Donat, Bartın Valisi Sinan Güner ve Belediye Başkanı Cemal Akın’ın ileriyi görerek, projeler hazırlayıp hayata geçirdiğini ifade etti.
1 Aralık’ta Yayımlanan Köşe Yazısı: “Batı Karadeniz’de Bayram Hazırlığı”
Donat’ın “Batı Karadeniz’de Bayram Hazırlığı” başlıklı yazısında yer alan ilimizle ilgili bazı ifadeleri şu şekilde; “Zonguldak... Karaelmas (Maden kömürü) diyarı... Doğurgan ana... 4 yıl arayla "2 il" doğurdu: 1991... Bartın. 1995... Karabük. Filyos Vadisi Projesi... 150 yıllık rüya gerçekleşiyor. Bölgede yaşayanlar, bayram hazırlığında. Bartın... Filyos'a en yakın yer... Şehir, şimdiden "havaya" girmiş... Ortak söylem, ortak beklenti: "Bölgenin kaderini etkileyecek Filyos endüstri bölgesi ve doğalgaz işleme projeleri, bir an önce bitmeli." "Liman işleyecek... Doğalgaz akacak... Fabrikalar çalışacak... İşsizlik sona erecek... Bartın zenginleşecek."
Huzur Şehri
Bartın'da 500 yıllık "konakta" geceledik... Adı, "RA-NA." Odaların "numarası" yok... "Adı" var: Firuze... Alara... Meftun... Hürrem... Rezzan... Perran... Şahika. Temizlik... Servis... Güleryüz... "Tam puan."
Konaklama ve kahvaltı... 160 lira. İşte Bartın... Ucuz... Sakin... "İdeal yer." Zaten... Nüfusun önemli bölümü... "Maaşlı... Emekli."
Doğal Tasarım Harikası
Bartın Valisi Sinan Güner, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Kültür Turizm Müdürü Handan Karakoç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık ile birlikte "köye" gittik... Turizm köyü... "Güzelcehisar." Karadeniz, "duvara" yaslanmış... Duvar, "80 milyon yıllık... Volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucu oluşan... Lav sütunları."
Deniz ve Mağaralar... İç İçe
Sahil uzun... Temiz... Yaz aylarında turist kaynıyormuş... Yerli... Yabancı.
Köyde... Mandalina bahçeleri gördük... İnanamadık... Batı Karadeniz'de mandalina... Dallarda. Bartın yöneticilerini kutluyoruz... Köyde... Sahilde... "Korona önlemleri" alınmış... Nereye baksanız, "uyarı" yazıları.
Yönetimde Ortak Akıl
Sinan Güner... Vali Bey... Türkiye'de "maske zorunluluğunu" ilk başlatan mülki idare amiri. "Evden çıkıp eve dönene kadar maske" dedi... Ve uyguladı.
Korona sürecinde... Sanayi ve tarımda üretimin aksamaması için tüm önlemleri aldı. Valilik... Belediye... Sağlık personeli... "Ortak akıl" işledi ve korona sürecinde, "Caddeler, deterjanla yıkandı." Bartın'ın plaka numarası, "74." Vali Güner: - Bartın'a yakışanı yapıyoruz... 74 projemiz var... Onları gerçekleştirmek için çalışıyoruz.
Başarılı Başkan
Bartın Çayı... Şehrin içinden geçiyor... Bölge için çok önemli. Cemal Akın, 3 dönemdir Belediye Başkanı... Kutladık... Bartın Çayı'nın "temizliği" için. "Önlemler" alınmış... Bartın'ın bu değerine, "Atık... Kanalizasyon" bırakılmıyor. Cemal Başkan'dan söz etmişken... Söylemezsek olmaz. Belediyeyi, "borçlu" devralmıştı... 30 milyon. Üç dönem... Bunca hizmet yaptı... Bugün belediyenin kasasında, "para" var. "Para yönetimi" önemli olay.
Herkes İşinde Gücünde
Saklı bahçede... Cennette... "Ormanla kaplı coğrafyada" gezmeye devam ediyoruz.
Hava temiz... "Küresel ısınma" buralara uğramamış... Sular şırıl şırıl akıyor... Ve büyüleyici şelaleler.
Siyaset... Sosyal medya... Ses yükseltme... Trafikte kavga... Kadına şiddet... Hak getire.
Esnaf... Tarımla uğraşan... "Kendi halinde... Ve işinde gücünde."
2 Aralık’ta Yayımlanan Köşe Yazısı: “Taşı Toprağı Altın Olacak”
Donat’ın “Taşı Toprağı Altın Olacak” başlıklı tamamen Bartın’ı konu alan son köşe yazısında yer alan ilimizle ilgili bazı ifadeleri şu şekilde; “Nüfusu, komşu illerden az... 71 bin... Sürekli göç veriyor... Nüfus azalıyor..."Ekmek parası... Umut dünyası... İstanbul, olmazsa Kocaeli var... Bursa var." Ancak... Gelecek yıldan itibaren, "nüfus artışı" başlayacak. 2023'te... 2024'te, "Bartın'ı tutabilene helal olsun." Bitişikteki Filyos Limanı'nın faaliyete geçmesiyle birlikte... Karadeniz'de bulunan doğalgazın, Filyos Vadisi'ndeki tesislere gelmesiyle birlikte... Bartın, "Kabuğunu kıracak... Patlayacak." "Altına hücum" misali... "Bartın'a göç" yaşanacak.
Yarına Hazırlık
Bartın, "yarına" hazırlanıyor... "Yarın" Filyos Limanı'nın bitmesi ile birlikte yaşanacak, "Büyük patlama dönemi." Vali Sinan Güner söyledi... Bartın Üniversitesi'nde, "Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü" var. Üniversite yönetimini kutluyoruz. "İleriyi" görmüşler... "Yarın ihtiyaç olacak elemanları" yetiştirmeye başlamışlar. Adımız kadar eminiz... "Bu bölümden" mezun olacakların işleri hazır... Filyos Limanı'nda... Serbest bölgede... Fabrikalarda. Eski konaklar, "turizme kazandırılıyor." "Yarın... Filyos Limanı devreye girince" bölgede, "turistik yatak ihtiyacı" olacak. Vali Güner, "Şimdiden hazırlığımızı yapıyoruz" dedi. "Pansiyonculuk kursu" açılmış... İlgi büyük.
Gelişiyor, Güzelleşiyor
Bartın'ın kabuğunu kıracak adımlar atılıyor. Vali Sinan Güner: "Organize sanayi bölgesi genişliyor... 8 fabrikanın temeli atılacak." Belediye Başkanı Cemal Akın: "Millet Bahçesi... Şehrin ortasında... 100 bin metrekare... İhalesi ve yer teslimi yapıldı."
Plaka Kadar Proje
Plaka 74... Proje sayısı 74... Vali Sinan Güner, tek tek sıraladı... Hangi birinden söz edelim.
Mücavir alanın yarıdan fazlası (Yüzde 56) orman olunca... "Orman ürünleri" ile ilgili proje çok. "Doğa" öylesine yeşil ki... Toprak öylesine bereketli ki. Yılda 25 milyon "lavanta fidesi" üretiliyor... Alıcısı çok... Belediyeler... Yağ sektörü... Bal üreticileri. Lavanta balı... Tadına bakmalısınız... Ama fiyatı cep yakıyor... "Kilogramı 400 lira." Bilmiyorduk... Lavanta olan yere böcek yaklaşmıyor... Köylü, tarlasının kenarına lavanta dikiyor. Böcek gelmiyor. İlaçlamaya gerek yok. İşte size organik ürün. Kestane... Ihlamur... Kızılcık... Kuşburnu... Defne... "Bartın, defne üretiminde lider... Defne fabrikası bile var... Üretim, kozmetik sektörüne... İhracata." "Kestane unlu çikolata..." Hiç tadına baktınız mı? Bartın'da üretiliyor.
Övgüye Değer
Bravo Bartın... "24 yıldır" kitap fuarı düzenleniyor... Dile kolay. Geçen yıl yapılamadı... "Pandemi" nedeniyle. Aylar önceden söz vermiştik... Off The Record kitabımızın yazarı Şebnem Bursalı ile geldik... Okuyucularımızla sohbet ettik... Kitap imzaladık. Fuarda, Asım Kulak ile karşılaştık... Eski milletvekili. Siyaset... "İlle de Meclis'te olmayı" gerektirmiyor.
Organik Pazar
Bartın'a yolunuz düşerse... Hele de günlerden salı veya cuma ise... "Galla Pazarı'na" mutlaka uğramalısınız. Satıcıların tamamı kadın... Analar... Bacılar... Ürettiklerini getirip satıyorlar. Her şey taze... Her şey organik... Ve her şey ucuz. Pazar tertemiz... Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da pazara geliyor, alışveriş ediyor. Pazar yerinde, Vali Sinan Güner'e de rastlayabilirsiniz... Kent yönetimi, halkla iç içe. Bartın'da, "22 çeşit biber" yetiştiğini... Biliyor muydunuz? "Bu kadar çeşit biber nereye gidiyor, kim yiyor?" diye soracak olursanız... "Dışarıdakiler" bizden daha iyi biliyor. Biber, "İhraç ediliyor... Alıcısı çok."
4 Bin Yıllık Hazine
Bölgede... Tarihin içinde dolaşıyorsunuz... Cenevizler'den kalma Amasra Kalesi... Bartın'da Osmanlı eserleri... Camiler, çarşılar, hanlar, konaklar... Frigyalılar... Hititler... Pontus... Roma... Bizans... Osmanlı... Ve Cumhuriyet dönemi. Şehirde, 3 müze bulunuyor... Atatürk ve Şehitler Müzesi... Kent Müzesi... Etnografya Müzesi... Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi ise inşa halinde.
Neyi Meşhur?
Arayan... "Bartın'ın nesi meşhur? Bize ne getireceksin?" diyen dost çok.
"Manda yoğurdu... Manda kaymağı" meşhur... Türkiye'de en çok manda olan ikinci il Bartın. "Beyaz baklavası" meşhur. "Çileği" de meşhur... Ama mevsimi değil. Biz yemedik ama... Anlattılar... "İncir dondurması" da meşhur. İncir, manda sütüyle pişiriliyor... Muhallebi kıvamında... Sonra soğutuluyor... Dondurma haline getiriliyor... Afiyet olsun. Bir de Kum Zambağı... Sadece, İnkumu plajındaki kumlar arasında yetişen zambak adına festival bile yapılıyordu... Ancak... Ah şu pandemi... 2 yıldır, festivale ara verildi.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.