Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve yönetiminin katılımıyla her hafta düzenlenen olağan yönetim kurulu toplantısı, Organize Sanayi Bölgesinde bulunan İnovasyon Merkezinde yapıldı. Toplantıya TSO Başkanı Halil Balık, Başkan Yrd. Fatih Mehmet Kanbur, Sayman Üye M.İlker Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyesi G.Gülin Aldatmaz, Oda Genel Sekreteri Ahmet İncekara, Akademik Danışman Bayram Dündar, Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Necati Sandıkçı ile Oda Proje Sorumlusu Sena Kasapoğlu katıldı. Toplantının ardından TSO Başkanı Halil Balık ve beraberindekiler “Sayayı Evlerde Üretiyoruz” projesi kapsamında kurulan eğitim merkezinde incelemede bulundular. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olduğu, Kozcağız Belediyesi’nin de ortak olduğu “Sayayı Evlerde Üretiyoruz” projesi kapsamında eğitimler alacak kursiyerler evlerinde saya üretimi ve montajı yaparak istihdama katılacak. Ayrıca proje kapsamında Bartın İnovasyon Merkezinde kurulan eğitim merkezinde sayacılık ve montajı konusunda eğitim alacak kursiyerlerin sektörde istihdama katılımları sağlanacak.
53 vatandaşa saya dikim makineleri dağıtılacak
Yoksulluk ve göçten kaynaklı sorunların giderilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerine mesleki bilgi ve beceri kazandırarak istihdama katılımlarının sağlanması, İldeki ve bölgedeki nitelikli ve üretken beşeri sermayenin geliştirilmesine katkı sağlanmasını amaçlayan proje kapsamında Organize Sanayi Bölgesinde yer alan İnovasyon Merkezinde sayacılık ve montajı konusunda kursların verileceği Eğitim Merkezi kurulacak. Proje dahilinde çeşitli sebeplerle iş yerinde çalışamayan, bakmakla yükümlü olduğu çocukları, yaşlıları ya da engelli bireyleri bulunan ve kırsal kesimde ikamet eden toplam 53 vatandaşa saya dikim makineleri dağıtılarak evlerinde istihdama katılımları sağlanacak. Proje kapsamında Bartın İnovasyon Merkezine kurulan montaj atölyesinde ise sayacılık ve montaj eğitimleri verilecek ve bu kişilerinde sektörde istihdamı sağlanacak. 1 milyon 901 bin TL’lik bütçeye sahip proje BAKKA tarafından hibe olarak desteklenmiştir.
Saya sektörüne yetişmiş personeller hazırlamış olacağız
Projeye ilişkin bilgiler veren Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, “2 sene önce biz bir saya projesi yaptık BAKKA’ya. Şiremir Tabaklar köyündeki atıl durumda olan köy okulunu eğitim merkezine dönüştürdük. Bu projeyle beraber eğitimlere başladık. 80 kadar kursiyerimize eğitim verdik ve onları istihdama kavuşturduk. Süreç içerisinde bunun yeterli olmayacağını anladık ve eğitimlerimizi sadece saya ile değil aynı zamanda saya ve taban montajı ile sürdürmeye karar verdik. Yani bir ayakkabının tamamının üretilmesi konusunda bir projemizi BAKKA’ya sunduk. Aynı zamanda kırsal kesimde oturup şehre gelemeyen, yaşlısı ya da çocuğu olan kişiler içinde evlerde sayacılık projemiz vardı. Bununla ilgili projemizde kabul oldu. Bu proje kapsamında 53 adet makinemizi köylerde yaşayan vatandaşlarımıza dağıtacağız. Ve o vatandaşlarımız köylerinde saya üretimi gerçekleştirecekler. Yani kadınlarımız ya da çeşitli sebeplerle şehre gelemeyen insanlarımız evlerinde, evlerinin uygun bir bölümünde kendilerine ulaştıracağımız makinelerle saya üretimi gerçekleştirecekler. Ayrıca Şiremir Tabaklar köyündeki eğitim merkezinde yer alan makinelerimizin hepsini Organize Sanayi Bölgemizde yer alan İnovasyon Merkezine taşıdık. Burada da 3,5 ay sürecek kurslar düzenleyeceğiz. Bu kurslarda hem saya hem de monte konusunda eğitimler verilecek. Eğitimler sonunda kursiyerlerimiz bir ayakkabıyı tamamen üretebilecek bilgi ve beceri kazanacaklar. 20’şer kişiden 3,5 ay sürecek kurslarda tüm kursiyerlerimiz sayacılık ve ayakkabı üretiminin her aşamasını öğrenecekler. Kursiyerlerimiz daha sonra saya ve ayakkabı imalatı üretimi yapan işyerlerinde istihdam edilecekler. Bu sayede ilimizdeki ayakkabı ve saya sektörüne de yetişmiş personeller hazırlamış olacağız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.