‘Çöpünü almadığımız köy kalmayacak’
İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantılarının dördüncü oturumu Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste görüşülen 3 madde içerisinde en dikkat çeken konu Gündemin 16.maddesinde yer alan Çöp Toplama Alanı Yapılması Projesinin 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması ile ilgili dosya oldu. Komisyona havale edilen konunun Eylül ayı toplantılarında yatırım programına alınması bekleniyor. Yatırım programına alınması halinde il genelinin tamamına çöp toplama alanı yapımı için çalışmalara başlanacak. Yoklama ve bir önceki toplantıda alınan karar özetlerinin okunmasının ardından Meclis gündemine geçildi.
Yılsonu gelmeden belirlemiş olacağız
Gündemin 15.maddesinde yer alan 2017 Yılı Makine Ücret Tarifelerinin Belirlenmesi ile ilgili dosya görüşüldü. Makine kira bedelinin belirlenmesi için dosya Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun; “Vatandaşlarımızın zaman zaman makinelere ihtiyacı oluyor. Bartın’da bir greyder lazım olsa vatandaşımızın bunu hangi kurumlardan çözebileceği belli. Ya Belediyeden ya da Özel İdare’den kiralaması gerekir. Bu tür zorunlu hallerde bizimde belirli bir tarifemiz olması lazım. Bunu inşallah yılsonu gelmeden belirlemiş olacağız” dedi.
Çöp Toplama Alanı komisyona havale edildi
Gündemin 16.maddesinde yer alan Çöp Toplama Alanı Yapılması Projesinin 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması ile ilgili dosya karara bağlandı. 2017 yılında ilk kez 40 köyde başlatılan çöp toplama alanlarının il geneline yayılabilmesi için 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması gündeme geldi. Proje ile ilgili dosaya da Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
Çöp konteynerini ulaştıramadığımız köylerimiz var
Maddenin komisyona havale edilmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Dursun; “Bizim bu sene ilkini uyguladığımız projelerden bir tanesi. Yine 2017 programlarıyla 40 adet köye belli bir merkezlere konteynerlerimizi muhafaza altına alarak yaptığımız bir proje. Bu projenin Sayın Valimizde yaygınlaşmasından yana. Ama bu şu demek değil. Biz köyün bir merkezine çöp toplama merkezi yaptık, artık orada işimiz bitti değil. O nedenle köylerimizde belli bir merkezlerde olacak. Ama bazı büyük köylerde de yine yapmış olduğumuz çalışmalarla bunları tamamlamamız lazım. Daha bizim merkez ilçemizde çöpünü alamadığımız ve çöp konteynerini ulaştıramadığımız köylerimiz var. Bunları hızlı bir şekilde halletmemiz gerekiyor. Köylerimizde artık çöpünü alamadığımız konteynerini ulaştıramadığımız bir köy ve bir mahalle bırakmamız lazım” diye konuştu.
Çöp soru çözülecek
Başkan Dursun; “Bu konunun üzerinde beş yıldır çalışılıyor. Belli bir noktaya geldik. Daha önce daha kötü bir yerdeydik. Ama şimdi daha iyiyiz. Bunun 2018 yılındaki bütçe çalışmalarında da meclisimizin daha dikkatli değerlendireceğini düşünüyorum. Bu konudaki ayıracağımız bütçelerle ilimizin tamamındaki köylerin artık bu çöp sorunun daha dikkatli bir şekilde çözüme taşıyacak. Formülleri de bu mecliste inşallah hep birlikte çözüme kavuşturmuş olacağız. Mademki katı atık bertaraf tesisini konuşuyor noktasına geldik, vahşi depolamadan kurtulma noktasına geldiysek, artık köylerimizden, ilçelerimizden ve beldelerimizden bu çöpleri de sağlıklı bir şekilde buradaki yapacağımız tesise ulaştırmanın da formüllerini bulmalıyız” şeklinde ifade etti.
Köylerimiz daha yaşanabilir bir hale gelecek
Çöp sorununun çözümü için büyük uğraş verdiklerini belirten Dursun; “2018-2019’da bu işleri çözüme kavuşturmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Köylerimizin ana arterlerini yollarını güzelleştirdikçe çöpler ortaya daha çok çıkıyor. Çünkü çöp atacak yer kalmıyor. Onun için çöpleri iyi toparlamamız gerekecek. Yolları düzenliyoruz. Köyü güzelleştiriyoruz. Bu çöp mevzusunu da güzel bir şekilde çözersek köylerimiz daha yaşanabilir bir hale gelecek. İnşallah bu projede o çalışmalara önemli bir destek verecek” dedi.
İl Özel İdaresi’nden sağlığa da tam destek
Gündemin 17.maddesinde yer alan Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması ve Revize Edilmesi talep edilen projeler ile ilgili dosya oylandı. 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programında bulunmayan Sağlık Yaşam Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve Kemer 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ile ASİ yapım projesinin 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması görüşüldü. 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programında bulunan Gölbucağı Aile Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri projesinin kamulaştırma süreci, ifraz işlemleri ve hukuki sorunlar nedeniyle 2017 yılı içerisinde başlanamayacağı nedeniyle projenin TOKİ Aile Sağlığı Merkezi olarak revize edilmesi İl Özel İdaresi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından Meclis gündemine taşındı. Yatırım programına alınması gereken ve revize edilmesi talep edilen projeler oy birliğiyle Plan Bütçe ve Sağlık İşleri Komisyonu’na havale edildi.
Katkı vermeye hep gayret ettik
Sağlıkla ilgili son dönemde büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirten Dursun; “Son 10 yılda artık Avrupa standartlarında hizmet alınabilen bir noktaya ulaşıldı. Bizde bu noktada meclis olarak Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bütün bu çalışmalara aslında kendi öz kaynaklarımızla da katkı vermeye çalıştık. Bunu milli eğitim kaynaklarıyla nasıl yaptıysak yine sağlık alanında yaptığımız çalışmalarla katkı vermeye hep gayret ettik” dedi.
Modern seviyeye taşıyoruz
Birçok ilçe ve beldede sağlık alanında önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Dursun; “2010 yılında Kozcağız Aile Sağlığı Merkezi Özel İdare’nin öz kaynağıyla orada yaptığımız projelerden bir tanesidir. Arıt’ta yapıldı, Hasankadı’da Kumluca’da yapıldı. Bütün ilçelerimizde beldelerimizde bunları hayata geçirdik. Şimdi de Kayadibi Aile Sağlığı Merkezi bitiyor. Nüfusun çok olduğu mahallelere hızlı bir şekilde bunlar yapılarak vatandaşımızın birinci adım sağlık hizmetini alabileceği noktaları en üst seviyeye modern seviyeye taşıyoruz” diye konuştu.
Toplum sağlığı merkezleri çok önemli
Dursun; “Hastanemiz önemli ama mahallelerimizde köylerimizde yapılacak olan Aile Sağlık Hekimliğini içinde barındırdığı toplum sağlığı merkezleri çok önemli. Bu çalışmalara bizde elbette meclis olarak katkı vereceğiz. Geçen sene 2016 programlarıyla Devlet Hastanesi’nde Palyatif Bakım Merkezi’ne katkı sağladık. Orada artık taburcu edilmek zorunda kalan ama evde de bakılamayan hastalara bizim orada Özel İdare’nin kaynaklarıyla yapılan bir tesiste bir alanda oradaki hastaların acısına, sancısına inşallah fayda edecektir. Biz Özel İdare olarak bu konuda her zaman hassas olduk” dedi. Yapılan konuşmaların akabinde İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantıları dördüncü oturumu 7 Ağustos pazartesi günü saat 500’da toplanmak üzere sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.