Bartın'ın Güzelcehisar sahilindeki 80 milyon yıllık lav sütunları ile ilgili Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi 1.Etap açılışı hafta sonu düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Yoğun ilginin olduğu törenin açılış konuşmasını Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan; “Bu güzel eserin Güzelcehisar’a kazandırılmasında emekleri olan başta Sayın Valimize, Sayın Milletvekilimize ve tüm destekçilere teşekkür ediyorum. Tabii bu projenin devamının gelmesini istiyoruz. İmar planı, yollarımızın yapılmasını ve yürüyüş yolunun kaleye kadar gitmesini istiyoruz. Tekrar emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bartın’a bırakılan eşsiz bir doğal mirastır
Uyan’ın konuşmasının akabinde kürsüye gelen İl Kültür Turizm Müdürü Fuat Dursun; “Karadeniz’in bilinen dağ kuşağının henüz oluşmadığı günümüzden 80 milyon yıl önce, bir yay biçiminde uzanan volkanların güneyinde Tetis Okyanusu yer alıyordu. Okyanus tabanının kuzeye doğru dalıp batması ve aynı kütlenin yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda; Bulgaristan’ın batısından başlayıp Gürcistan’ın doğusuna kadar uzanan alanda, bir volkanlar serisi oluşmaya başlamıştır. Bir volkandan akan lavlar, soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzüşmeler ve büzülme hareketi de kayada gerilme yaratıp' çatlak ve kırıkların oluşmasına sebep olmuş; lavlar soğudukça büzülmeler devam ettiğinden çatlakları daha da büyümüştür. Bu katılaşma, çatlak ve kırıklar kayanın çok çeşitli şekillerde olmakla birlikte son derece düzgün ve sistematik altıgen, beşgen veya dörtgen biçimli bir yapı kazanmasına yol açmıştır. İşte bu geometrik yapıya sütun ya da kolon yapısı adı verilmektedir. Sütun yapılar bazalt türü lavlarda yaygın olmakla birlikte, andezit, dasit ve riyolit türü lavlarda gelişenlerine de rastlamak mümkündür. Lav sütunlarının çapları genelde 50-100 santim arasındadır. Sütun boylarının ise 30 metreyi geçtiği görülür. Güzelcehisar ve Mugada yörelerinde bulunan, 80 milyon yıl öncesine ait olağanüstü güzellikte oluşmuş lav akıntıları, milyonlarca yıl önce Bartın’a bırakılan eşsiz bir doğal mirastır” dedi.
Lav sütunları doğa harikası
Dursun; “Güzelcehisar, Karadeniz sahilinde yeşilliklerle kaplı çevresi, harika denizi, kumu ve doyumsuz günbatımı ile görenleri büyüleyen ve mutlaka görülmesi gereken cennet yurt parçalarından biridir. Güzelcehisar’ı benzerlerinden ayıran ve ön sıraya yerleştirilen özelliği, sadece doğal güzelliği değil, burada yer alan ve bir doğa harikası olan lav sütunlarıdır. Güzelcehisar’ın o eşsiz kumları üzerinde yüründüğünde, uzun kumsalın batı ucundan başlayan ve denizden bir duvar gibi yükselen sütun yapılı lavlar, buradan yine bir doğa harikası olan deniz kıyısı boyunca Mugada koyuna kadar ulaşır. Projenin genel amacı olarak, tarihi ve kültürel açıdan potansiyel olan bölgelerde turizmin geliştirilmesine yönelik altyapı çalışmaları yapılarak bölgenin tanıtımına katkı sağlamaktır. Proje Koruma Amaçlı İmar Planına göre uygulanmaktadır. Yürüyüş yolu Koruma Amaçlı İmar Planında 5 metrelik yol olarak ayrılan kısmın 3 metrelik kısmına uygulanmıştır. Lav sütunlarının karşısında bulunan adaya iskele ile geçilecek ve bu sayede adadan lav sütunlarına en yakın erişebilirlik, manzara izleme ve fotoğraf çekimi sağlanabilecektir” diye konuştu.
Turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacak
Turizm çeşitlendirilmesi adına önemli proje olduğunu belirten Dursun; “Turizmi çeşitlendirmek yeni destinasyon ve Bartın’da katma değer oluşturmak amaçlanmıştır. Ayrıca, Güzelcehisar Lav sütunları ve sahilinin bütüncül turizm planlamasına yönelik yöredeki yaşam kalitesini yükseltecek peyzaj uygulamaları gerçekleştirilecektir. Projede merdiven ve engelsiz tasarım standartlarına uygun rampa çözümleri ile yaya geçişleri sağlanmıştır. Koruma-kullanım dengesi içerisinde, korumanın yanı sıra kullanım olarak kıyısal turizm ve kültürel turizm için önemli potansiyel teşkil eden Güzelcehisar’da Lav Sütunlarının erişebilirliğinin artırılması bölgemizdeki turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Dünyada ziyaretçi akınına uğrayan benzer uluslararası örneklerde olduğu gibi Güzelcehisar Lav Sütunlarının ülkemizde de tanınırlığının artırılması ile ulusal ve uluslararası ölçekte farkındalık sağlayacaktır. Bölgenin turizm altyapısına katkı sağlayacak olan “Bartın İli, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” bölgesel kalkınma açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Sahillerimizi planlı bir şekilde geliştirebilmeyi önemsedik
Sahillerin gelişmesi için her türlü adımı attıklarını belirten İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun ise konuşmasında; “Güzelcehisar’ın tarihi 80 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu sahilimize hem arkeolojik sit ve doğal sit var. Ancak 2 tane sit olunca imar planı çalışması yapılamayacak anlamına gelmiyor. Buradaki vatandaşlarımızın taleplerini can kulağıyla dinledik. Özellikle Mugada ve Güzelcehisar sahillerimizi planlı bir şekilde geliştirebilmeyi önemsedik. İl Genel Meclisimizin çeşitli zamanlarda aldığı kararalar bu bölgede turizmin gelişmesi açısından her türlü adımı atmaya gayret ettik. 2009 yılında ki Güzelcehisar’ı çok iyi biliyoruz. Bir metrekaresi kapsayan bir plan yoktu. Herkes gayri resmi para kazanmaya çalışıyordu. 2010 yılında kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek için İl Genel Meclisinde karar aldık. Uzun mücadeleler verdik. Eleştirildik. Ancak hedefimizden vazgeçmedik. 7 yılın sonunda böyle bir eser ortaya çıktı. Artık Güzelcehisar’da planlı gelişmeye zemin hazırlandı. Yer sahiplerimizin yerleri artık daha değerli. Bartın’ın turizm değeri de yükseldi” dedi.
Daha yapacağımız çok iş var
Projenin önemine değinen AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç; “Bu projenin ilk etabının ve sonra yapılacak diğer tüm etaplarının Bartın ve ülkemiz turizmi için hayırlı olmasını diliyorum. Bartın’ımız turizm potansiyeli yüksek olan bir ilimiz. Bartın, turizm, eğitim, sanayi, tarım ve orman olmak üzere 4 ayak üzerinde büyümesini sürdürüyor. Bunlardan en önemlisi de turizm. Diğer alanlarda da çalışmalarımız devam ediyor. Bartın’ı yükseltecek en önemli değerlerden biri turizm alanında da Bartın’a yatırım çekmeye ve bu alanda da Bartın’ı geliştirmenin gayretleri içerisindeyiz. Bartın’ımızın yöneticileri kendi alanlarında hükümet programlarımızın uygulanması anlamında ellerinden gelen yapıyorlar ve gece gündüz çalışıyorlar. Turizm dediğimizde Bartın’da sadece milli park turizmi yok. Avrupa’nın 13 milli parkından bir tanesi olan Küre Dağları Milli Parkı’na sahibiz. Milli Parkımızı dünya turizmine kazandırmak için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Diğer taraftan da Bartın’ın tarihi dokusuyla ilgili tarihi evlerin onarımına verdiğimiz destekler, tarihi camiler, tarihi eserlerle ilgili çok önemli kaynaklar aktardık. Daha yapacağımız çok iş var” dedi.
Birçok projeyi hayata geçirdik
Tunç; “Turizm alanında yapacağımız çalışmalardan bir tanesi de Bartın Irmağı’nı turizme kazandırmak. Bununla ilgili de proje çalışmaları tamamlandı, yapımı işi yatırım programına alındı ve ilk etabının ihalesi inşallah yakın zamanda gerçekleştirilerek Bartın Irmağı’nı 14 kilometre boyunca denizden karaya doğru teknelerin yüzebildiği şekilde turizme kazandıracağız. Hem ıslahını hem de rekreasyon çalışmalarımı yaparak Bartın’ı daha da güzelleştirmiş olacağız. Bunun yanı sıra Bartın, Güzelcehisar’ın da içinde bulunduğu 59 kilometrelik sahil şeridine sahip bir ilimiz. Bu 59 kilometrelik sahilde 14 tane büyük plajımız var. Bu plajlarımızın mavi bayrak alabilmeleri için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Amasra plajını temizledik, derin deniz deşarjı ve atık su arıtma tesislerini hayata geçirdik. Mugada’da sahil düzenlemeleri gerçekleştirdik ve bu sahilimiz de güzelleşti. Çakraz’da kanalizasyon ve derin deniz deşarjıyla ilgili problemimiz vardı bunları da çözdük. İnkumu derin deniz deşarjını ve atık su arıtma tesislerini de hayata geçirdik” diye konuştu.
Dünyada 4 yerde bulunan nadide eserlerden biri
Lav sütunlarını nadide eserler olarak nitelendiren Milletvekili Tunç; “Bartın Irmağı Atıksu Artıma Tesisleri’ni hayata geçirdik. Hem çevre yatırımlarıyla ırmağımız ve denizlerimiz daha temiz olsun istiyoruz hem de yapılan bu projelerle Bartın’da sahillerimizin farkına varılsın ve buralar turistlerin akınına uğrasın, Bartın turizmde daha da yükselsin istiyoruz. Güzelcehisar lav sütunları, 80 milyon yıl önce oluşan ve dünyada 4 yerde bulunan nadide eserlerden biri. Burası da dünyada 4 tane olan yerlerden biri olma özelliğine sahip olduğuna göre buranın farkında varılması ve turizme de kazandırılması gerekiyordu. Bu anlamda Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi, Bartın Valiliği, İl Özel İdaresi el ele verdiler ve bir proje hazırladırlar. Üniversitedeki hocalarımız lav sütunlarının turizme kazandırılması ve rekreasyon projesi, yürüyüş yolları, iskele, seyir teraslarıyla ilgili olarak hazırladıkları projeyi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na sundular. Oradan sağlanan kaynakla bir bu eseri bugün görmüş oluyoruz” dedi.
Tabiat parkı ilan edildi
Tunç; “Burası dünyada görülmesi gereken 4 yerden bir tanesi ve Güzelcehisar Lav Sütunları Orman ve Su İşleri Bakanlığın tarafından tabiat parkı ilan edildi. Güzelcehisar’ımızın plajına da zarar vermeden bu projemizin uygulanması gerekiyordu. Gerekli imar planları yapıldı ve her şey kuralına uygun şekilde yapıldı. Acaba çevreye zarar mı veriliyor, demir parçaları buraya zarar mı verecek şeklinde bazı endişeler ortaya çıktı ama ben bu eleştirilerin iyi niyetli olduğuna inanıyorum. Ancak eserin ortaya çıkmasından sonra birçok arkadaşımızın da yapılan iş doğruymuş dediğini de görmek mümkün. Burası çok önemli bir yer. Bartın’ın sahil şeridinin tam ortasında olan bir yer. Buradaki hisarın da restorasyonuyla ilgili çalışmaları gerçekleştirirsek bu projede bütünlük arz edecektir” şeklinde konuştu.
Amaç lav sütunlarını turizme kazandırmak
Son olarak kürsüye gelen Vali Nusret Dirim ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bartın’ın gündemini bir süredir meşgul eden projesi Bartın’da bir çok yorum ve eleştirilere konu olan hatta zaman zaman eleştiri sınırlarını aşan değerlendirmelere de konu olan bir projenin şu an önemli aşamalarından birisinin gerçekleştiğini görüyoruz. Buradaki amaç lav sütunlarını öncelikle turizme kazandırmak. Bartın’ın turizmi maalesef sadece şu an yaz, deniz turizmi ile birlikte değerlendiriliyor. Kısa bir süre içerisinde yapılan turizmin bölgemize getirisi de oldukça sınırlı oluyor. Bir kaç aylık bir deniz mevsimi var bu bir k aç aylık deniz mevsiminde tabii ki çok ciddi bir getiri sağlanamıyor. Bu da beklentilerin altında bir ekonomik durum oluşturuyor. Bu Güzelcehisar projesi Bartın turizmine yeni bir pencere açacak. Burada dört mevsim insanlar gelip kayalıkları görme imkânına sahip olacaklar. Yaz mevsiminde tabi deniz sezonu açıldığında plajdan yararlanıldığında herhangi bir sıkıntı olmayacak. Burayı beğenen insanlar denize yine burada girmeye devam edecekler.
Her zaman açık olacak
Özellikle Amasra’ya gelen tur şirketleriyle de görüşeceğiz. Bartın ziyaretlerinin bir ayağının da burası oluşturmasını isteyeceğiz. Burası bir dünya mirasıdır zenginliğidir. O yüzden burayı görmelerini sağlamak istiyoruz. Burada yapılması gereken başka şeylerde var. Buranın turizm potansiyelini tam olarak ortaya çıkarmak için onları da değerlendireceğiz. Kalenin restorasyonun ile ilgili üniversitemiz zaten çalışmalarına başladı. Önümüzdeki süreçlerde bu kalenin röleveleri, kazı çalışmaları gündeme gelebilir. Burada bir imar ihtiyacı olduğu da açık. Çünkü burada gelişecek olan turizm potansiyelini destekleyecek güçlü bir alt yaptığı olmadığını biliyoruz. Buraya birçok günübirlik tesis yapılması gerekiyor. Buradaki mülk sahipleri imar kesinleştiğinde kendi imkânları ile yapacaklardır. Burası her zaman açık olacak. Günün 24 saatinde dört mevsim buraya insanlar gelip rahatlıkla bu platformu kullanarak buradaki güzellikleri izleyebilecekler. Tabii ki proje eleştirildi. Eleştirilmesine bir şey diyemeyiz ama eleştirirken biraz daha sabırlı olunsaydı proje nereye gidecek biraz daha beklenilseydi bence daha makul eleştiriler olacaktı diye düşünüyorum.” Yapılan konuşmaların akabinde Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan tarafından Vali Nusret Dirim’e teşekkür plaketi taktim edildi. Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibinin gösteresinin akabinde de Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi 1.Etap açılışı gerçekleştirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.