İl Genel Meclisi, geçtiğimiz Kasım ayında 2023 Yılı Mali Bütçesi’ni, 2023 Yılı Çalışma ve Yatırım Programı ile Performans Planı’nı görüştü. Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, 2023 Mali Yılı Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bütçelerin ön görüyle belirlenen rakamlarla, gerçekçi ve ayağı yere basan bütçeleri yapmaya özen gösterdiklerini belirten Meclis Başkanı Dursun, “Meclisin 2020-2024 Mali Yıllarını Kapsayan 5 Yıllık Stratejik Plandaki hedefleri öne alarak Performans Planı ile Çalışma ve Yatırım Programının hazırlandı. Performans planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan gelir ve gider bütçesinin de 195 milyon olarak mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. İl Genel Meclisi’mizde 20 gün boyunca yürütülen çalışmalarla 2023 mali yılı bütçesinin toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak bir bütçe olmasına da büyük özen gösterdik. Bütçelerin ön görüyle belirlenen rakamlarla, gerçekçi ve ayağı yere basan bütçeleri yapmak çok önemlidir. 7. dönem meclisimizin halkımızı umutsuzluğa düşürmeden ve Meclise olan güvenlerini boşa çıkarmamanın gayreti içerisinde çalışmaların sürdürüyoruz. 2014 yıldan günümüze kadar yapılan bütçeleri büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. 2015-2016 ve 2020 yılı bütçelerinin gelir ve gider denkliğin sağlandığını, bunun yanında 2017-2018-2019-2021 ve 2022 yıllarında bütçe fazlası vererek başarıyla sonuçlanan bütçeler olarak hafızalarda yerini alacak. 2023 yılı bütçesinin analizi olarak da 195 milyonluk TL’lik bütçenin yüzde 46’sının personel giderlerine, yüzde 17’sinin mal ve hizmet alımlarına, yüzde 37’sinin ise yatırım ve sermaye giderlerine ayrıldı. Geçmiş 10 yıllık bütçe dönemlerindeki yatırımların ortalaması olan yüzde 40’lık seviyelerin bu bütçe döneminde de tekrar yakalandı” dedi.
Özel İdare’ye hizmet noktasında sınıf atlatıldı
Son dönemde Özel İdare bünyesinde kurdukları beton santrali kilit parke tesisi ile sıcak asfalt plentinin yenilenmesinin İl Özel İdaresi’ne hizmet noktasında sınıf atlattığını belirten Dursun, “Yol ve ulaşım sektöründe gelişen teknolojik asfalt uygulama ekipmanlarını bünyemize katarak makine parkımızı güçlendiriyoruz. Kurulan bu modern tesisler ile Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki 2 bin 336 kilometrelik yol ağında çok daha hızlı ve standardı yüksek yolları yapabilme kabiliyetine ulaşarak kırsalda yaşayan vatandaşların ulaşımdaki konforu yükseltildi. 2023 yılında da sathi kaplama asfalt uygulamasında gelişen son teknoloji ürünü 2 adet sathi kaplama kombine araçlarını Özel İdareye kazandırılacak. Özellikle daha öncesinde yapmış oldukları sathi kaplama yolların ikinci kat kaplamalarını da bu teknoloji harikası donanımlar ile devam eden standart yükseltme çalışmalar daha da hızlandırılacak. Alınacak kombine araçlar ile zamandan ve yakıt tüketiminden de önemli oranda tasarruf edilecek. Bu araçlar ile günde 2 kilometreyi bulan sathi kaplama yapabilme kabiliyetine de ulaşacak. Bunun yanında daha önceden yapılamayan soğuk asfalt üretecek donanımları da idaremize kazandırarak özel idaremizi 12 ay boyunca asfalt bakım onarımlarını yapabilir hale gelecek. Ayrıca bu yeni teknolojiye uygun asfalt bakım robotunu da 2023 yılında özel idareye kazandırılacak” diye konuştu.
Yüzde 20’lerden yüzde 90’lara ulaştırıldı
2023 yılı bütçesiyle Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğüne 30 milyon 676 bin TL ödenek verildiğini kaydeden Meclis Başkanı Dursun, bu ödenek ile çalışma yatırım programına 13.5 kilometre birinci kat sathi kaplama, 30 kilometre ikinci kat sathi kaplama asfalt, 5 kilometre sıcak asfalt, 7 kilometre tabi malzemeli stabilize yol yapımı olarak yer verdiklerini ifade etti. Yine yaz döneminde Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nin oluşturacağı yeni programlar ile çalışmaların kapsamının genişletileceğini söyleyen Dursun, 2005 yılından bugüne yapılan çeşitli uygulamalar ile asfalt oranının yüzde 20’lerden yüzde 90’lara ulaştırılarak bu alanda çok önemli mesafelerin alındığını, özellikle son 8 yıllık dönemde köylerimizin ulaşımdaki standardını yükseltecek yeniliklerin Bartın İl Özel İdaresine kazandırdıklarını, 2023 yılında da bu yenilikleri takip ederek köylerin ihtiyacı olan tüm çalışmaları en güzel şekliyle yapılmasını sağlayacaklarını söyledi.
Karla mücadelede yeni bir dönem…
Karla mücadelede yeni bir döneme adım atıldığını ifade eden Meclis Başkanı Dursun, 80 köy muhtarına verilecek olan kar bıçaklarıyla karla mücadelenin çok daha etkin hale getirildiğini söyleyerek şunları söyledi: “Daha önceki yıllarda pilot olarak uygulamasına başladığımız 25 köyümüzde, traktör arkasına takılabilen kar bıçaklarıyla muhtarlarımızın bu mücadelemize dahil edilerek köylerimizdeki kar mücadelemizin çok daha etkin ve hızlı yapıldığı görülmüştür. Bu sebeple karla mücadelemizi çok daha etkin hale getirebilmek için 2023 yılında da 55 köyümüze vereceğimiz kar bıçaklarıyla toplamda 80 köyümüzün muhtarlarının köy içerisinde yapacakları kar mücadelesi ile yine özel idaremizin tüm iş makinalarıyla eş güdüm içerisinde yapacak. Bu çalışmalarla karla mücadelemizi daha etkin hale getirecek. Bu kapsamda karla mücadelemize bu çalışmalarla katkı verecek olan köy muhtarımızın yakıt ihtiyaçları karşılanacak. Bu çalışmalarımıza destek veren tüm köy muhtarlarımıza şimdiden teşekkür ediyor, mücadelelerinde başarı ve kolaylıklar diliyoruz.”
Eğitime büyük destek!
2023 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynağın eğitim yatırımlarına ayrıldığının altını çizen Dursun, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilimizde yapımını planladığı 7 okulun yapımına İl Özel İdaremizin bütçesiyle 13 Milyon 192 Bin 789 TL destek veriyoruz” dedi. Günümüz eğitim sisteminde müfredat kadar okulların da fiziki yapılarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Dursun, 2005 yılından bugüne Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel İdare kaynaklarıyla Bartın’a 41 adet kolej niteliğinde modern eğitim yuvaları kazandırıldığını kaydetti. Dursun, eğitim yatırımlarıyla ilgili de rakamsal veriler paylaşarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Yine 2023 yılında da Bakanlıkça yapımı planlanan 7 adet okulun yapım işlerinin ihale edilebilmesinin önünü açabilmek amacıyla toplam maliyeti yaklaşık 160 milyonu bulacak olan eğitim yatırımlarına Özel İdaremizin öz kaynağından ödenek vererek ilimizdeki modern eğitim yuvalarının sayısını artırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda; Karaköy Ortaokuluna geçmiş 3 yıllık bütçe döneminde ayrılan ödenekler ile birlikte 10 milyon 800 bin TL, Karaköy İlkokulu için 1 Milyon, Kozcağız Ahmetler İlkokulu Ek Binası için 1 milyon 100 bin TL, Esentepe Anaokulu için 850 bin TL, Karaköy Anaokulu için 598 bin 952 TL, Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü Anaokulu için 700 bin TL, Çaydüzü Anaokulu için 650 bin TL olarak yeni okul projelerine toplam 7 milyon 898 bin 952 TL ayrıldığını, tefrişat alımları için ise 3 milyon 600 bin TL ayrıldı. Bunun yanında yine Özel İdarenin imkânlarıyla 1 milyon 120 bin TL kaynak ile temel eğitim okullarının küçük onarımlarına da destek verilecek. 2023 yılı için yatırım programına almış olduğumuz yeni okul yapım projelerinin şimdiden hayırlı olması diliyor ve bu projelerin ilimize kazandırılmasında çok önemli katkısı olan başta AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekilimiz Sayın Av. Yılmaz Tunç’a, Bartın Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan’a ve İl Genel Meclis Üyelerimize yürekten teşekkür ediyoruz.”
“Desteklemeye devam edeceğiz”
Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün hizmet alanlarına da desteklerinin devam ettiğini söyleyen Meclis Başkanı Dursun, “Diğer bir hizmet alanımız Sağlık İşleri Müdürlüğü ile ilgili de ayırdığımız ödenekler doğrultusunda İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar, Bozköy, Çakraz, Göçkün ve Kapısuyu plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jeet ski, 2 adet zodiak botlarla 8 sahilimizde 22 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalıştık. Son dönemde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde sahillerimizde yoğun tatilci akımının yaşandı ve bunun sonucunda özellikle Karadeniz'in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakalarının bu hizmet öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 7 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 689 vatandaşımıza müdahale edilerek canlarının kurtarıldı. 2016 yılında sadece 1 vakanın ölümle sonuçlanarak 2017-2020 2021 ve 2022 yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık. Devamında bu başarıyı önemsiyoruz. 2023 yılında da bu alanı desteklemeye devam edeceğiz. Sosyal projelere destek vermeye devam ediyoruz. Toplumumuzun içerisinde kendi engelinden dolayı sosyal hayata katılmayan ve bu konuda sıkıntı yaşayan kardeşlerimize bütçe imkânlarımız ölçüsünde 2021 yılında başlatmış olduğumuz akülü engelli araç alımı projemize 2023 yılında da devam edeceğiz” diye konuştu.
“Çevre temizliğini önemsiyoruz”
Çevre temizliği konusunda da yeni araç ve konteynerlerle daha geniş kapsamda hizmet vereceklerini kaydeden Dursun, “Çöp taşıma hizmetlerimizi imkanlar nispetinde kapsamını genişletiyoruz. İlimizde yapımı tamamlanmak üzere olan katı atık bertaraf tesisinin tamamlanmasıyla birlikte çevre temizliğinin çok daha büyük önem kazanacak. Bu nedenle İl Özel İdaremizin bu alandaki çalışmalarını daha da donanımlı hale getirilmesi amacıyla her yıl araç ve konteyner sayılarını artırıyoruz. İdaremizin görev ve sorumluluk alanında bulunan merkez ve ilçe köylerimizin evsel nitelikli katı atıklarının toplanması ve sağlıklı çevre bilincinin artırılması amacıyla çeşitli zaman dilimlerinde Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gönderilen 7 adet çöp toplama araçları ve yaklaşık 3 bin konteynır ile bu alanda verilen hizmet kalitesini artırılacaktır” dedi.
13 yıldır aralıksız çalışmalar devam ediyor
2009 yılında başlatılan “Tüm Çocuklar Mutlu Olsun” projesiyle 13 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 304 köy ve mahallere kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettiklerini söyleyen Dursun, hedeflerinin 260 köy ve 907 mahallenin tamamına ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istediklerini söyledi. Meclis Başkanı Dursun, aynı kapsamda 670 noktaya yolcu bekleme duraklarının kurulduğunu, bütçe imkanları doğrultusunda 2023 yılında da çocuk parkı ile yolcu bekleme durağının kurularak kırsalda yaşayan vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceklerini açıkladı.
“Tarımın gelişmesine katkı sağladık”
Tarım İl Müdürlüğü koordinesiyle Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile birlikte her yıl olduğu gibi yine yem bitkileri alanında çiftçileri destekleyerek, Bartın’da hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirten Meclis Başkanı Dursun, Özel İdare’nin bünyesinde kurulan Toprak Analiz Laboratuvarı’nın tarımsal üretimi artırmaya dönük özendirme çalışmaları yaptığına da dikkat çekerek “Ayrıca tarımsal üretimin artırılmasına büyük katkısı olacağına inandığımız 51 Özel İdareler arasında sadece Bartın İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulumunu gerçekleştirdiğimiz Toprak Tahlil Laboratuvarının modernizasyonunu da yaparak ilimizde tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin toprak analizlerini yaptırmaya özendireceğiz. Topraklarının analizlerini yaptıran çiftçilerimizin toprağın ihtiyacı olan gerekli gübre ve uygulamaları yaptıktan sonraki üretime yansıyan maddi artışlardan istifade etmelerini sağlamaya gayret göstereceğiz” dedi.
“2023 imar uygulamasında yeni düzenlemelere yer verilecek”
Başkan Dursun, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün 2023 yılında il genelinde yapacakları uygulamalı imar planları ve 18 uygulamalarının Bartın’ın sorunlu alanlarındaki imarının çözümüne katkı sağlayacaklarını belirtti. Gelişme alanı olarak belirlenen yerlerde yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacaklarını söyleyen Dursun, bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesimindeki başarılı çalışmalara imza attıklarına da işaret etti. 2023 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimizi hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceklerini ifade eden Meclis Başkanı Dursun, bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarıyla geçmişte başarıyla uyguladıkları çalışmaları da dile getirdi.
“Sahillerimizi turizme kazandırmaya devam edeceğiz”
İmar konusundaki çalışmaları geniş bir alanda sürdürdüklerini açıklayan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, şöyle konuştu: “Yapılan imar planına dayalı olarak 18. madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada, Güzelcehisar, Büyükkızılkum, Hatipler, Çakraz plajlarında yaptığımız planlarımız ile bu sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Özel idaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder peyi devam edecek. 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerimizi kapsayan imar planına dayalı peyzaj çalışmaları Bakanlığın destekleri ve İdaremizin katkılarıyla başlatılacak. Yine aynı kapsamda Mugada sahilimizde Bakanlık desteğiyle yeşil yürüyüş ve bisiklet yolu projesinin 1. etabı hayata geçirildi. Yapılacak düzenlemeler Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilecek. 12 yıldan bugüne bu kapsamda yapılan Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerimizde yaptığımız düzenlemelerle önemli bir mesafe kaydedildi. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.”
“Sağlıklı ve çok daha ekonomik su temin ediyoruz”
Su ve Kanal hizmetleri Müdürlüğü ile köylere sağlıklı ve çok daha ekonomik su temini sağladıklarını vurgulayan Dursun, “Son dönemde Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ile kapsamını genişletilerek büyük gurup sularını köylerimizde hayata geçirildi. Fakat yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar yaşandığı görüldü. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeleri var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesini yapmaya çalışıyoruz” dedi.
51 özel idaresinde yine bir ilk gerçekleştirildi
Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışlarının olduğunu da söyleyen Dursun, bu kapsamda tüm özel idarelere örnek olarak hazırlanan yönetmelik çalışmalarıyla ilgili de şunları kaydetti: “İl Özel İdaresi Kanununda kendilerine içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi yoktu. Bunun yanında mevcut köy kanunun muhtarlarımıza verilen işletme yetkisi günümüz şartlarını tarif edemiyordu. O nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılamamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 il özel idareleri arasında ilki gerçekleştirerek içme suları işletme yönetmeliğini 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı. Mevzuat gereği çıkartılan yönetmeliğin maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyordu. Bu süreci Sayıştay'a doğru ve açık bir şekilde iyi anlattık, Bartın İl Genel Meclisinin çıkartacağı bu yönetmelik bu alanda yaşanan sıkıntıları ve oluşan kamu zararının önüne geçeceğini, bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edeceğini söz ile de ifade ettik. Sayıştay’ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesinde ‘Bartın İl Genel Meclisinin 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.’ ibaresiyle bizlere ulaştı. Şimdi bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaremiz bünyesinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. İşletmeciliğini aldığımız ve alacak olduğumuz hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadan özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini peyder pey devralacağız. Bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısı 26 köy ve 6 bin 400 aboneye ulaştı.” Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyetinin giderek arttığını söyleyen Başkan, bu işletmeden kar amacı güdülmediğini ifade ederek önemli olanın vatandaşların sağlıklı ve sürekli olarak suya erişimlerinin sağlanması olduğunu ifade etti. Sözlerinin sonunda Dursun, “20 gün boyunca il genel meclisinde görüşülerek oy çokluğu ile karara bağlanan 195 milyon TL bütçenin hazırlanmasında önemli ölçüde katkısı olan başta Bartın Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan olmak üzere yine tüm yenilikçi projelerimize her zaman destek veren AK Parti Grup Başkan Vekili Bartın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’ a ve idaremiz yetkililerine, ayrıca Kasım ayı toplantılarına katılarak meclis çalışmalarına katkı sağlayan tüm İl Genel Meclis Üyelerine tekrar teşekkür ediyor, bütçemizin hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.