İl Milli Eğitim Müdürü Demir, ‘Servisler ne kadar güvenilir?’ tartışmasına açıklık getirdi;
‘Bizde borsan servisçilik mümkün değil’
İzmir Çiğli’de kreş servisinde unutulan 3 yaşındaki Alperen’in hayatını kaybetmesi, dikkatleri servis taşımacılığına çevirdi. Alperen’in içinde unutulduğu için havasızlıktan can verdiği servisin korsan çıkması “Servisler ne kadar güvenilir?” sorusunu gündeme getirdi. Ajans Bartın Kurucusu Sercan Engin okulların açılmasına kısa bir süre kala bu konuyu Bartın’da tartışmaya açtı.
Gerekli önlemleri alıyoruz
Ajans Bartın Kurucusu Sercan Engin okulların açılmasına kısa bir süre kala bu konuyu İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir’e sordu. Toplam 162 okul, 30 bini geçen öğrenci, 300’ün üzerinde de okul servisi bulunan ilimizde bu servislerden bazılarının korsan olduğu iddialarına yanıt veren İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, gerekli önlemleri aldıklarını, Bartın’da korsan servisçiliğin mümkün olmadığını söyledi.
Sözleşme imzalıyoruz
İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan okul servislerinde korsan taşımacılığın mümkün olmadığını belirten Demir; “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz öğrenci taşımacılığını ihale ile veriyor. İhaleyi alanlarla noterden sözleşme imzalanıyor. İhalenin ardından taşıma yapan servislerle ilgili bilgiler Maliye, SGK, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’na bildiriliyor” diye konuştu.
Bizim haricimizde varsa bilemeyiz
Demir “Araçların da Karayolları Öğrenci Taşıma Yönetmeliğine uygun araçlar olması gerekiyor. Bizim öğrenci taşımada korsan servisçilik mümkün değil. Bizim haricimizde taşıyan varsa bilemeyiz. Ancak yapılan ihale sonucu bizim bünyemizde taşımacılık yapan servisler de böyle bir şey mümkün değil” dedi.
Araçların tam donanımlı olması şart
Velilerin, korsan okul servislerine karşı dikkatli olmaları istenirken, araçların plakası ve şoför bilgilerinin alınması gerektiği bildirildi. Okul servislerindeki donanımın önemi çok büyük. Okul servis araçlarının 2005 ve üzeri modeller olması ve öğrenci taşımacılığı yapan şoförlerin Bartın Belediyesi’nden çalışma ruhsatı ve uygunluk belgesi alması şart. Araç içerisinde emniyet kemeri, 2 boyutlu kameralar, yangın tüpü, kapı sensörü, kapı boşaltma kolu, araç arkasında okul taşıtı ile dur levhasının bulunması gerekiyor.
Önemli belgeler isteniyor
Sağlık raporu, adli sicil kaydı, ehliyet, sigorta kağıdı, ruhsat ve araç muayene kağıdı fotokopilerinin okullara ve ihaleyi alan firmaya teslim edilmesi şart koşuluyor. Yine servis şoförlerinin her üç ayda bir araç bakımı yapıldığına dair bakım formu alması gerekiyor.
Köylerden gelen öğrenci servislerinde uygulanmıyor
Engelli öğrenci taşımacılığında, okul öncesi ve ilköğretimde rehber öğretmen bulundurma zorunluluğu yer alıyor. Bu uygulama ilimizde şehir içi taşımacılığında uygulanırken, köylerden gelen öğrenci servislerinde uygulanmıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.