Bartın Valiliği tarafından Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilimsel Danışma Kurulu’nun görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanan Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberinde belirtilen hükümler çerçevesinde İlimizde Covid-19 test sonucu pozitif vakalar ile temaslılarının takibine katkı sağlamak amacıyla filyasyon çalışmaları ile tespit edilen pozitif vaka ve bu vakaların temaslılarının takibine katkı sağlamak için barkotlu Bileklik Takma Uygulaması başlatıldığı açıklandı. İlimizde Covid-19 test sonucu pozitif çıkan 211 vatandaşa kırmızı bileklik, pozitif vakalar ile temaslı olan 287 vatandaşa da beyaz bileklik takıldı.
Başarılı olunacağı kanaatinde değiliz
Ancak barkotlu basit bir bileklikle önlem alındığının açıklanması vatandaşlar arasında tepkiye neden oldu. Pozitif vaka ve bu vakaların temaslılarının takibine katkı sağlamak için Bartın Valiliği tarafından uygulamaya konulan barkotlu Bileklik Takma Uygulaması ile ilgili vatandaşlar birçok soruya yanıt aradı. Bilekliklerdeki barkot numarasıyla sisteme kayıt edilecek olan pozitif vaka ve temaslıların sistem üzerinden otomatik takip edilip edilemeyeceği merak konusu olurken, eğer bilgisayar üzerinden takip edilemiyorsa neden böyle bir sisteme geçildiği sorgulanıyor. Barkotlu bileklikle sistem üzerinden vakaların takip edilemeyeceğini belirten vatandaşlar, ancak yine oluşturulan ekipler vasıtasıyla bizzat adreslerine gidilerek kontrol edilebileceğini ifade ettiler. Vatandaşlar, test sonucu pozitif vakalar ile temaslılarının bilgisayar üzerinde kaydedilebileceği, ancak yine sistem üzerinden bu kişilerin otomatik takip edilemeyeceğini söylediler. Vatandaşlar, şu ifadeleri kullandılar; “Sağlık Bakanlığı, yeni korona virüs tedbirleri kapsamında evde tedavi gören hastaların izolasyon sürecinde takibini kolaylaştırmak amacıyla 'elektronik bileklik' uygulamasına pilot il olarak Kırıkkale'de başladı. Uygulamadaki başarıya göre diğer illerde yaygınlaştırılacak. Ancak ilimizde de buna benzer bir uygulamaya geçildiğini duyduk. Barkotlu Bileklik Takma Uygulaması başlatılmış. İlimizdeki bu uygulama ile başarılı olunacağı kanaatinde değiliz.
Neden bileklik uygulamasına geçtik
Çünkü Kırıkkale'de başlatılan uygulama gibi sistem üzerinden takip edilemeyeceğini düşünüyoruz. Bir vakaya bileklik takıldığını düşünürsek, bu kişinin evde olup olmadığını nasıl anlayacağız? Evden çıktığını bileklik sayesinde görebilecek miyiz? Eğer göremeyeceksek görevliler yine eski usul tek tek evleri ziyaret ederek denetim gerçekleştirecekler. Peki hal böyle olacaksa neden bileklik uygulamasına geçtik. Bu konu inşallah bizim tahmin ettiğimiz gibi değildir. İnşallah bileklik uygulaması görevlilerin işini kolaylaştıran bir uygulamadır.
Bilekliği kıyafetiyle kapatıp sokakta gezerse nasıl tespit edilecek?
Koronavirüs testi pozitif çıkan ve temaslılarının takibi için başlatılan ‘Bileklik Uygulaması’ kapsamında karantinadaki kişilere, 'kırmızı' ve 'mavi' renkte bileklikler takılarak takip edilmeleri sağlanacağı açıklanıyor. Bu takip nasıl olacak? Bildiğimiz kadarıyla bu bilekliğinin özelliği tek kullanımlık olması. Bir kez hastanın bileğine taktığınızda tekrar açılması durumunda takılması mümkün değil. Evine giden filyasyon ekipleri ya da kolluk kuvveleri hastanın veya temaslının kolunda bunları görmeyecek olursa 3 bin 150 lira Hıfzıssıhha Kanununa göre cezai müeyyide uygulanacak. Bizim de demek istediğimiz şey yapılan denetimlerde evde olmayanlar zaten tespit edilebiliyor. Denetim ekipleri gittiğinde karantinada olan kişi kolundaki bilekliği kıyafetiyle kapatıp sokakta gezerse nasıl tespit edilecek?”
İlgili kurumun bu konuda açıklama yapması bekleniyor
'Bu konu vatandaşların dediği gibi mi? Söz konusu bilekliklerle otomatik takip yapılabiliyor mu? Sistem üzerinden kontrol edilebilecek mi? Bileklik sayesinde sistem üzerinden otomatik olarak takip yapılamayacaksa eğer bu uygulama neden yapılıyor? Bu uygulamanın takip anlamında ne gibi faydası olacaktır? İstanbul’dan getirtildiği söylenen bu bilekliklere Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ne kadar ücret ödenmiştir? Kaç adet bileklik alımı yapılmıştır? Barkotlu bileklik yerine elektronik bileklik neden alınmadı? Maliyet nedeniyle barkotlu bileklik tercih edildiği doğru mu?' gibi sorular akıllara geldi. İlgili kurumun bu konuda açıklama yapması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.