Başkanlık sistemi hayırlı olsun
Kesin olmayan sonuçlara göre ülke genelinde yüzde 51.32 civarında evet çıkarken, hayır oyları da yüzde 48.68 civarında kaldı. Bartın’da da evetler yüzde 13 farkla önde çıktı. Sonuçlar referandumda evet kampanyası yapan AK Partililer ve MHP’liler arasında sevinçle karşılanırken, hayır kampanyası yapan CHP’liler diğer partililer arasında üzüntü yarattı.
Bartın’da evet’i Ulus sıçrattı
Evet’lerle hayır’ların merkez, Amasra ve Kurucaşile’de birbirine yakın olduğu Bartın’da durumu Ulus ilçesi değiştirdi. Ulus’ta yüzde 69.60 civarında evet çıkarken, hayır oyları yüzde 30.40’da kaldı. Amasra ilçesinde evet yüzde 42, hayır yüzde 58, Kurucaşile’de evet yüzde 49,65, hayır yüzde 50.35, merkezde de evet yüzde 55.65, hayır yüzde 44.35 şeklinde oldu. Bartın anayasa değişikliğine 67 bin 739 evet oy ve yüzde 56.03 ile evet derken, 53 bin 160 oy ve yüzde 43.97 ile hayır dedi. İlin geçerli oyları da 120 bin 899 oldu. Bartın’da referanduma katılım oranı yüzde 85,78 oldu.
16 Nisan demokrasi bayramı
AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç sonuçlar belli olduktan sonra yaptığı açıklamada “Teşekkürler Bartın, teşekkürler Türkiyem. Millet olarak tarih yazdık, darbe anayasasına son verdik. Cumhuriyetimizi güçlendiren, millet iradesini esas alan hükümet sistemine evet dedik. 16 Nisan demokrasi bayramını kutluyoruz” dedi. Vatandaşlara ayrıca SMS mesajı göndererek teşekkür eden Tunç, Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama yapan partililere hitaben yaptığı konuşmada, Bartın’ın yeni döneme yaptığı katkıdan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Ankara, İstanbul, İzmir hayır dedi
Referandumda Türkiye’nin üç büyük şehri Ankara, İstanbul ve İzmir’de hayırların kazanması da dikkat çekici not olarak kayda geçti. Trakya, Ege ve Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu’nun büyük bölümü hayır dedi. Komşu ilimiz Zonguldak’ta hayır oyları az farkla evetin önünde çıkarken, Karabük’te evetler hayırlara yüzde 20 civarında fark attı. Kastamonu’da da farklı bir şekilde evet kazandı.
Yeni bir sayfa açıldı
Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında referandumu Türkiye’nin kazandığını söyledi. Yıldırım, “Sonuçlar hayırlı uğurlu olsun. Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açılmıştır. Yüksek bir katılımla sandık başına giderek demokrasisine sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza oylamanın güvenliğini sağlayan bütün kamu kurumlarımıza ve partililerin sandık müşahitlerine teşekkürlerimi sunuyorum. Çıkan sonucu halkımızın huzuru ve refahı için en iyi şekilde değerlendireceğiz” dedi.
Yeni sistem 2019 yılında
Dün oy kullanarak vatandaşlık görevini yerine getiren seçmenler Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu onayladı. 18 maddelik anayasa değişikliği ile birlikte Türkiye’nin 2019 yılında başkanlık sistemine geçmesi kabul edilmiş oldu. AK Parti tarafından hazırlanan bu düzenlemeye MHP destek verdi. CHP ve HDP ise değişikliğe karşı çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. referandumu
Bu referandum Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 7. referandum oldu. 1961 yılında yapılan ilk referandumun ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandum gerçekleştirildi. Geçmişte yapılan 6 referandumun beşinde 'Evet' sonucu çıkarken, 1988 yılında yapılan referandumda 'Hayır' oyu çıktı. 2017 referandumu ile birlikte evet sayısı altıya çıkmış oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.