• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Bartın 1 °C
  • Ankara 3 °C
  • Bolu -1 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 4 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Başkan Tv8’de Bartın’ı Anlattı

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, TV8int ekranlarında yayınlanacak olan “Ekonomi Dünyası” programı için röportaj verdi.
Başkan Tv8’de Bartın’ı Anlattı

Şehrimizin tarihi, kültürü ve turizmi hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Akın, Muhabir Duygu Daşdemir’in sorularını yanıtladı.  Bartın’ın turizmi, doğası, tarihi ve kültürüyle çok önemli bir şehir olduğunu belirten Akın, detaylı bilgiler verdi. Bartın'ın adının nereden geldiğinin sorulması üzerine Akın; “Parthenia’dan Bartın’a dönüşen adın kaynağı Parthenios’tur. Bartın ismi “Sular İlahı veya Muhteşem Akan Su” anlamlarına gelir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrimiz, tam bir tarih şehri. Gezilip görülmesi gereken çok önemli değerlerimiz var. 4000 yıllık geçmişinden günümüze taşıdığı seçkin tarihi, kültürel ve folklorik değerleri ile olağanüstü güzellikler sergileyen doğal turizm kaynaklarıyla önemli bir cazibeye sahip. Bartın, halk kültürünün vazgeçilmez öğeleri açısından seçkin bir yere sahiptir. Yöre insanı, toplumsal değişimden etkilenmekle birlikte gelenek ve göreneklerini, halk oyunları ve müziğini, giyimini, el sanatlarını, mutfak kültürünü ve yöresel şiveyi günümüze taşımasını bilmiştir. Gelenek ve göreneklerin en çarpıcı örnekleri, Garıla Pazarı ile uzun yıllar anılarda yaşayıp dilden dile dolaşan Bartın düğünleri ve topluca kutlanan dini bayramlarda görülür. Gemi atması töreni, yöresel giyim-kuşam, el işlemeleri, tel kırma, dokumacılık, ağaç oymacılığı (çekicilik), gemi yapımcılığı, taş sac yapımı, yöre mutfağı, yerel etkinlikler ve kutlama günleri gibi aktiviteler ve sosyal ögeler Bartın canlı kültür hayatının vazgeçilmez parçalarıdır” dedi.

Şu Anda Musluklardan Akan Su İçilebilir Duruma Geldi

Bartın Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Akın, Bartın’ın en önemli sorunları arasında yer alan su, hava kirliliği ve kanalizasyon meselesini tamamen çözdüklerini söyledi. Başkan Akın; “Bartın’da su en büyük meseleydi. Yağmur yağdığında suyumuz bulanık geliyordu. Arıtılamıyordu. 3 bin tonluk Bartın’a yeni su deposu yaptık. Bartın’a 40 yılda 4 bin 400 tonluk su deposu yapılmış. 3 bin tonluk su deposu için Kültür Bakanlığına proje sunduk. 1 milyon 650 bin TL hibe aldık. Bu depo Bartın’a kesinti olduğunda en azından yarım günlük hiç kesilmeden su verebilecek kapasitede bir depo. Çayır Köyünde su bulduk. Her gün 14 bin ton su ilave geliyor. Şu anda musluklardan akan su içilebilir duruma geldi” dedi.

Mavi Bayrağı İnkumu’na Kazandırmış Olacağız

Kanalizasyonun artık Bartın ırmağına akmadığını belirten Akın; “Kanalizasyon anlamında da her gün 3 bin ton Bartın Irmağına akıyordu. 28 trilyonunu Avrupa Birliği’nden, yüzde 6’sını Çevre Bakanlığı’ndan ve geri kalanını da Bartın Belediyesi karşılamak üzere bir projeyi uygulamaya koyduk. Bartın Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi ve İnkumu Kanalizasyon Atıksu Paket Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı'nın Projesini yaptık. İnkumu’nda fosseptikler denize akıyordu. Derin deniz deşarjı yaptık. Paket arıtmayı kurduk. 12 kilometre kanalizasyon hattını yaptık. İnkumu’nda da sıkıntımız kalmadı. Kanalizasyon sorununu da çözdük. Bu yatırımlarımızla birlikte İnkumu için Mavi Bayrak başvurusunda bulunduk. İnşallah önümüzdeki yaza Mavi Bayrağı İnkumu’na kazandırmış olacağız” diye konuştu.

Hava Kirliliği Sona Erdi

Akın; “Doğalgaz çalışmalarına önem verdik. Doğalgaz nedeniyle sökülen alanın parasını firma veriyor. Kalan yerleri Bartın Belediyesi yapıyor. Sadece yolla da bitmiyor. Altyapısı ve kaldırımları da yapılıyor. Meşakkatli bir iş. Alta yapıyı yapmadan hiçbir yerde üst yapıyı yapmadım. Daha önceden yol katkı payı alınırdı. Biz yaptığımız yoldan bugüne kadar para almadık. Bundan sonra da almayacağız. Bunlar çok önemli. Alt yapıyı bitirdik. Yaptığımız çalışmalar çerçevesinde hava kirliliği de sona ermiş oldu. Uzun yıllar hizmet edecek çalışmalara imza attığımızı düşünüyorum” dedi.

2.400 Eser Sergileniyor

Göreve geldiği günden bu yana kent kimliği ve tanıtımı yönünde büyük adımlar attığını belirten Akın; “Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, 4 bin yıllık geçmişe sahip tarih ve kültür şehri Bartın için büyük öneme sahip olan Bartınlıların anıları ile zenginleşen, Bartın sevdalılarının eser bağışlarıyla her yıl daha da geniş envantere sahip olan Kent Müzesi, 3.kuruluş yıldönümünü kutluyor. 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi’ndeki tarihi binayı 27 Ocak 2018 tarihinde Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açtık. 2.400 eserin sergilendiği Bartın için büyük önem taşıyan Kent Müzesi, açıldığı günden buyana 116 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu müzemizin asynı sıra yeni dönemde de önemli müzeleri şehrimize kazandıracağız” diye konuştu.

Kültür Yolu Oluşturduk

Geçmiş ile geleceği birleştiren belediyecilik anlayışıyla bugüne kadar birçok çalışmayı Bartın’a kazandırdıklarını belirten Akın; “Bartın Belediyesi Bartın Tarih Envanteri ve Kültür Haritası Projesi kapsamında harita hazırlandı. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde basılan haritada tarihi yerlerimiz olan Ebu Derda Türbesi, Şehitlik, Dikilitaş, Kuleyanı Çeşmesi, Şadırvan, Su Terazisi, Taş Han, Kent Müzesi, Şehir Hamamı, Bartın Evler, Gavurtaşı Şelalesi, Aya Nikolas Kilisesi, Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi, Gazhane Kültür Parkı, Tarihi İskele, Orduyeri Köprüsü, Fatih Sultan Mehmed Heykeli, Galla ( Kadınlar ) Pazarı, Millet Konağı ve Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi’ne ait tarihi bilgiler ile ulaşım güzergahı hakkında bilgiler bulunuyor. Bu projeyi hayata geçirebilmek için tarihi mirasımız olan yapılarda Bartın Belediyesi olarak gerekli restorasyon çalışmalarını yaparak turizme kazandırdık” şeklinde ifade etti.

İlimizin Önemli Bir Değeri

Biz göreve geldiğimiz günden buyana Bartın’ın tarihini ortaya çıkartabilmek için önemli projeler ortaya koyuyoruz. Üzerinde nakliye yapılabilen çok güzel bir ırmağımız var. Bu anlamda ülkemizde üzerinde taşımacılık yapılabilen tek ırmak diyebiliriz. İlimizin önemli bir değeri. Dünyadaki bütün önemli şehirlerin içinden su yolu geçer, bu o şehre değer katar. Bartın bu açıdan çok şanslı. Irmak rekreasyonunu bir an önce sağlamamız lazım. Güzelcehisarda 80 milyon yıllık bir lav sütunlarından görünmesi için denizden gidilmesi gerekiyor. Bartın’a gelen turist kent merkezinden işte bahsettiğim ırmak yoluyla Güzelcehisar’a gidebilecek. İlimize gelen misafirlerimiz denizden doğru lav sütunlarını görebilmeliler. Bartın Irmağı ve Turizm Destinasyonu Projesi ile bu sağlanacaktır” dedi.

Şehrimizin Mutfağına Sahip Çıktık

İller için gastronomi de çok önemli. 6 tane yemeğimizi tescil ettirdik. Belediyemizin girişimleriyle kentin damak zenginliğini öne çıkarmak amacıyla yöresel lezzetleri arasında yer alan 5 tatlı ve bir yemeği Türk Patent ve Marka Kurumunca tescilleterek resmiyete kavuşturduk. Yine Bartın’a özgü 8 yemek için de başvuruda bulunulacağız. Bartın’ın kendine has Bartın Ağda Tatlısı, Bartın Tatlı Böreği, Bartın Beyaz Baklavası, Bartın Kabak Burma Tatlısı, Bartın İncir Donduma Tatlısı ve Bartın Pirinçli Mantısı gibi yöresel yemek ve tatlılarının tescillenmesiyle birlikte şehrimizin turizmi, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra bu özgün lezzetleriyle de birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapacaktır. Bartın’ımızın değerlerinin markalaşması bizler için çok önemli. Geleneksel tatlı ve yemeklerimizin korunması ve unutulmaması adına önemli bir çalışma oldu” diye konuştu.

Akın’dan TV8’e Teşekkür

Bartın’ın tanıtımına katkılarından dolayı TV8 ailesine teşekkür eden Akın; ““Ekonomi Dünyası” programı için şehrimize gelen Muhabir Sayın Duygu Daşdemir ve Kameraman Sayın Murat Güneren’e nazik ziyaretleri için şükranlarımı sunuyorum.  Şehrimizin tanıtımına katkısı bulunan TV8int ailesine teşekkür ediyor, kıymetli misafirlerimize çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Tunç Kurban Bayramını Kutladı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:22
  • Vali Arslan’ın Kurban Bayramı Mesajı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:17
  • “En İçten Dileklerimle Kutluyorum”15 Haziran 2024 Cumartesi 00:11
  • Bartın Barosu’ndan Kurban Bayramı mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:27
  • TSO Başkanı Balık'ın Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:26
  • Oda Başkanı Uzun’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:24
  • Tepe, Kurban Bayramı Kutladı14 Haziran 2024 Cuma 23:23
  • Başkan Özkan'dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:22
  • SMMMO’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:08
  • Günay Çeyiz’den Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535