2019’da doğru ŞEB Forumu düzenlendi
2019 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı, Milletvekili ve yerel seçimler öncesinde, şehirlerin yatırım anlamında beklentilerini, illerin siyasetten önemli konularını konuşmak ve öncellikli talepleri belirlenmek için, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından illerde Şehirlerin Ekonomik Beklentileri (ŞEB) Forumu başlatıldı. Bu kapsamda 81 ilde gerçekleştirecek olan “Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu” projesi Bartın ilinde de uygulandı. Bartın Öğretmenevinde Ekonomi İşleri Başkanı Cevdet Yılmaz’ın Yardımcısı 24.Dönem Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın katılımıyla düzenlenen toplantı 2 oturumda gerçekleştirildi. Toplantının ilk oturumunda, Bartın’ın ekonomik beklentileri ve talepleri dinlenerek çözüm önerileri masaya yatırıldı. İlk oturuma AK Parti teşkilatı, belediye başkanları katıldı.
Şehrin beğendiği yatırımlar soruldu
Bu forumda AK Parti’nin geçmişte gerçekleştirdiği, halen yaptığı ama devam etmekte olan ve yapması gerekenler ile ilgili şehir bazlı detaylı bir mikro analiz çalışması yapıldı. AK Parti tarafından son 15 yılda tamamlanan ve şehrin beğendiği en önemli yatırımları ve projeleri tespit edilmeye çalışılırken, diğer yandan şehirde başlatılmış ancak tamamlanmamış ya da şehrin ihtiyaç duyduğu yatırımların gerçekleşmesinin önündeki engellerin neler olduğu soruldu. En önemlisi de şehrin ihtiyaç duyduğu yani işsizliği azaltacak ve kalkınmayı hızlandıracak yatırımların neler olması gerektiği masaya yatırıldı. Ayrıca, şehirleri cazibe merkezi haline getirecek ve şehrin öne çıkmasını sağlayacak projeler ve yatırımlar gün yüzüne çıkartıldı.
Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum
Ekonomi İşleri Başkanı Cevdet Yılmaz’ın Yardımcısı 24.Dönem Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın katılım sağladığı toplantının açılış konuşmasını AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı gerçekleştirdi. Kalaycı; “Bugün buradan çıkacak sonuçların şehrimize katkıda bulunacağına inanıyorum. Şehrimiz orman ve turizm bakımından zengin bir yöredir. İnşallah yapmış olduğumuz çalışmalar meyvesini verir. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını ve hayırlı toplantılar diliyorum” dedi.
Birçok görevde bulundum
İl Başkanı Kalaycı’nın konuşmasının akabinde kürsüye gelen AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkanı Cevdet Yılmaz’ın Yardımcısı 24. Dönem Muğla Milletvekili Ali Boğa; “İsterseniz biraz kendimden bahsedeyim. Siyasal Bilimler Fakültesini bitirdikten sonra ekonomik işlerin içine girdim ve hala ekonomik işlerin içinde devam ediyorum. Uzman yardımcılığı ve uzmanlık yaptım. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcılığı ve yurt dışında ticari müşavirlik yaptım. İhracımızın 36 miyar dolardan 146 milyar dolara çıktığı dönemde İhracat Genel Müdürlüğü yaptım. Daha sonra Sanayi Bakanlığı Müsteşarlığı yaptım. 24. Dönemde Muğla Milletvekili olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda çalıştım. Bugünde AK Parti’de ekonomik işlerde çalışmalar yapmaktayım” diye konuştu.
İlin ne istediğini tespit etmek için aranızdayız
Boğa; “Ekonomik İşler Başkanı Numan Kurtulmuş zamanında başlayan şehrin ekonomik gücünü ortaya çıkaran çeşitli çalışmalar yapılmıştı. Şimdi şehirlerin ekonomik beklentileri yönünde çalışmalar yapıyoruz. Tabi bu çalışma Sayın Kurtulmuş’un yürüttüğü çalışmalara dayanıyor ama ondan biraz farklılık arz ediyor. Biliyorsunuz 2 sene sonra Türkiye sistem değişikliğiyle birlikte çok önemli bir seçime gidiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dediğimiz bir sisteme geçiyoruz ve dolayısıyla şuandaki takvime göre 2019 önce yerel seçimlerin yapılacağı daha sonra milletvekilliği ve cumhurbaşkanının seçileceği bir yıl olacak. Bizde Ekonomik İşler Başkanlığı olarak bütün illerimizin 2019’a kadar giderken hangi yatırımların başarılı olduğu hangi devam eden yatırımların biran önce bitirilmesi gerektiğini bir de şehrin dinamiği olarak önümüzdeki dönemde bu ilin ne istediğini tespit etmek için aranızdayız” şeklinde konuştu.
Başarılı gördüğünüz yatırım nedir?
İlin isteklerinin ve beklentilerinin önemli olduğunu vurgulayan Boğa, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “81 vilayeti ocak ayının sonuna kadar bitirip şubat ayına da Ankara’da yine ekonomiyle ilgili milletvekillerimizin ve akademisyenlerin de bulunduğu Ekonomi Danışma Kurulumuzda bu çalışmalara son şeklini vereceğiz. 3 önemli konumuz var. Birincisi son 15 yıl içerisinde Bartın’da en iyi ve başarılı gördüğünüz yatırım nedir? Elbette ki kişiler arasında farklı cevaplar çıkacaktır. Bunları değerlendirip nihai şeklini vereceğiz. İkincisi şuanda devam eden ama bu şehrin dinamiği bakımından biran önce bitirilmesi gereken ekonomik faaliyet ya da yatırım nedir? Üçüncüsü önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisinin gelişen bir parçası olan Bartın’da yaşayan halkın ve Bartın politikasını belirleyen insanların ortak düşüncesi nedir? Bunları ortaya koyacağız.
Millet ne istiyor bunu önemseyen bir parti
Biz her ilin beklentilerini bulmayı kendimize amaç ama her ilin beklentilerini gerçekleştirmeyi de kendimize hedef edindik. Bu hedef doğrultusunda çok güzel bir çalışma ortaya çıkacağına inanıyoruz. Biz 81 vilayetteki insanlarımıza ekonomik olarak bir güven vermenin ötesinde elimizde de insanların neyi istediklerine dair bir yol haritası olacak. AK Parti’nin diğer partilerden farkı şu milletin içinden gelen milletten başkalaşmamış ve yabancılaşmamış milletle beraber insanlar AK Parti’yi yürüttüğü için ve politikayı millet için yaptığı için millet ne istiyor bunu önemseyen bir partidir AK Parti.”
4 milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirdik
Son olarak kürsüye gelen AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç; “Ekonomi İşleri Başkanlığımızın organize ettiği illerin ekonomik beklentileri ile ilgili forum için buradayız. Ben toplantımızın hayırlara vesile olmasını ve Bartın’ın kalkınmasında kilometre taşı olmasını diliyorum. Çok önemli bir çalışma. Tüm illerimizde gerçekleştiriliyor. Bartın 1991 yılında il oldu. Zonguldak’tan ayrıldık. O dönemde 91’e kadar ilçeydik. İl olduktan itibaren 2002 yılına kadar koalisyonlarla geçen bir dönemdi. Bu dönemde Bartın’a bir valilik binası dahi yapılamadı. 2002 yılından sonra AK Parti ile başlayan yeni dönemde Bartın’ımızın kalkınmasını başlattı. İl olduğunda bir siyasi istikrar olsaydı bugün Bartın çok daha farklı bir noktada olurdu. 2002 yılından buyana Ak Parti iktidarında Bartın’a 4 milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirdik” dedi.
Sigortalı sayısını 3 kattan daha fazla artırdık
Milletvekili Tunç; “Organize Sanayi Bölgemiz fabrikalarla doldu. OSB’nin dışında yeni iş sahaları açıldı. İkinci OSB ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şehrin ekonomik yapısı sanayi ve hizmet sektörü anlamında gelişmeye devam ediyor. Turizm ile ilgili çalışmalara var. Sigortalı çalışan sayısı 30 bini geçti. Sigortalı sayısını 3 kattan daha fazla artırdık. İnsanların göç etmesinin önüne geçildi. Nüfus arttı. Üniversitenin kurulmasının ardından nüfus artış daha hızlı oldu. Hizmet sektörü gelişti. 15 bin öğrencimiz sayesinde esnaflarımızda yaz kış hareketlilik meydana geldi. Üniversitenin getirdiği bir canlılık var. Balıkçılık ve turizm faaliyetleri de söz konusu. Tabii bu faaliyetler kendiliğinden olmuyor. AK Parti sayesinde bu faaliyetler yapılıyor” diye konuştu.
Kirazlı Köprü ve Kışla Barajı bitti
Gerçekleştirilen yatırımlarla ilgili bilgi veren Milletvekili Tunç, şu ifadeleri kullandı; “Bugün Bartın’a baktığımızda ulaşıma açılan dört tane tünelimiz var. Hayırsever vatandaş bir üst geçit yaptırmıştı. Bartın tarihinin en büyük yatırımı üst geçit açılıyor diye reklam yapılıyordu. Bugün dört tane tünel ile dağları deliyoruz. Ardından altı tane daha tünel geliyor. Toplamda baktığımız zaman 30 kilometreye varan bir uzunlukta tüneli sadece Bartın sınırlarında yapıyoruz. 15 yıl önce Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Bolu Dağı Tüneli 3,5 kilometre.3,5 kilometreyi açamayan 17 hükümet ama AK Parti sadece oradaki uzunluğun 10 katını sadece Bartın’a yapıyor. Şu anda sadece Bartın’a 6 Milyar TL’lik yatırım var. 6 Milyarlık yatırım tamamlandığında Bartın çok farklı bir yer olacak. 4 tane barajdan 2 tanesini Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız Beştepe’den canlı yayınla açacak. Kirazlı Köprü ve Kışla Barajı bitti.
2 barajda çalışmalar devam ediyor
Kozcağız ve Eldeş’deki barajlarımız devam ediyor. Bartın sürekli sel tehlikesi altındaydı. Yağmur eğer bir hafta kesilmezse Bartın Irmağı taşardı. Bir haftadır yağışlar devam ediyor. Ama o barajlarımız sayesinde sular tutulduğu için Bartın taşkın tehlikesinden kurtulmuş oldu. Üniversitemizde çalışmalarımız devam ediyor. Aslında Bartın Üniversitesi Bartın’dan daha büyük bir ekonomik değer. Her yıl Bartın Üniversitesi’ne ayrılan bütçe 100 Milyon TL. 3 yılda 300 Milyon TL’yi geçiyor. Hükümetin ayırdığı 100 Milyon TL’nin dışında öğrencilerin de katkısı var. Bu yüzden hizmet sektöründe de önemli bir ilerleme söz konusu. Turizm yatırımlarımız, yolcu limanımız, gümrük kapısı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Filyos projesi var. Bu proje bölgenin değerini daha da artıracak çok önemli bir proje. Endüstri bölgesi Zonguldak’tan ziyada Bartın’a daha yakın. Bartın’da ikamet eden gidip Filyos’ta çalışacak.
Filyos’un yan sanayileri Bartın’da olacak
Üniversite sanayi işbirliği noktasında Bartın Üniversitesi Filyos’a daha yakın. Yine Bartın olarak şu teklifte bulunduk. Dosyamızı hazırladı. Havaalanın daha da genişletilmesini istiyoruz. Çevre yolu ile ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor. 400 yataklı devlet hastanemizin 12 Aralık’ta ihalesi gerçekleştirilecek. Bölgeye hizmet verecek modern bir sağlık tesisini Bartın’a kazandıracağız. 11 Aralıkta 1000 kişilik öğrenci yurdu ihalemiz var. Şu anda devam eden 2500 kişilik öğrenci yurdu inşaatı var. Yine planlanan 2000 var. Toplu konutla ilgili 800 konut emeklimiz için şu anda imar çalışmaları tamamlandı ve proje çalışmaları devam ediyor. Yakın zamanda onun da yapım ihalesine geçilecek.
Örnek ilçe ve beldelerimiz var
İlçelerimizin çehreleri değişti. O döküntü caddelerden şu anda modern ilçelere geçildi. Elektrik telleri yerin altına alınmış kanalizasyon çalışmaları bitmiş ve cadde meydan düzenlemeleri yapılmış örnek ilçe ve beldelerimiz var. 37 tane okulu Bartın’a kazandırdık. Gençlik ve Sporla ilgili çok önemli yatırımlar yaptık. Yüzme havuzundan sporcu fabrikasına kadar. Tarımda da önemli çalışmalarımız var. Birleşmiş Milletler Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kapsamına Bartın’ı aldırdık. 40 Milyon Dolarlık bir fon var ve bu fondan Bartın’sa payını alacak. Barajlarımız zaten tarımsal sulamaya dönük barajlar. Bu barajlar faaliyete geçtiğinde tarım ürünlerinin arttığını göreceğiz. Bartın’ımızı hem sanayide hem tarımda hem turizmde hem de hizmet sektöründe her alanda geliştirmek için gayret sarf ediyoruz.
Hükümetin yatırımlarına yerel yönetim yetişemiyor
Bartın halkıda bu yatırımlar için teşekkürünü her sandıkta gösteriyor. Bartın’ın bir eksiği var o da belediyecilik noktasında. Merkezi hükümetin bu hızlı ve büyük yatırımlarına yerel yönetimin yetişemediğini görüyoruz. Merkez belediyesinden bahsediyorum. İlçe belediyelerimizle zaten uyumlu çalışıyoruz ama merkez belediyesinde özellikle imar çalışmaları noktasında sıkıntılar çekiyoruz. Yani üç yıl önce yaptığımız Çatmaca Hastane Kavşağı arasındaki bölünmüş yolu imar çalışmaları bitmediği için üç yıl sonra inşaatına başlayabiliyoruz. Koruma amaçlı imar planı yapılmadığı için dört beş yıl geciken bir köprü inşaatımız olabiliyor. Dolayısıyla merkezi hükümet yerel yönetim işbirliği uyumu çok önemli. Bunu da Bartın halkı 2019 Mart seçimlerinde inşallah gerçekleştirecek. Merkezi yönetim belediye uyumunu sağlayacak ve 2019 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine giderken Bartın’dan inşallah çok daha rekor bir oy bekliyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.