Bartın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında açılan 3 ayrı davada, 4'ü tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla görevinden ihraç edilen öğretmen Cevdet T., tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Sanık avukatı ve yakınlarının da hazır bulunduğu duruşmada mahkeme başkanı, talep edilen şifreli haberleşme programı "ByLock" baz istasyonu kayıtlarının gelmediğini belirtti.
Savunmasında hiçbir yapı ve oluşum içinde olmadığını öne süren T., tanıkların kendisi hakkında "il imamlığı" yaptığı yönündeki iddiaları da reddetti.
T.'nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, "ByLock"a ilişkin dijital raporların beklenmesi için duruşmayı, 25 Nisan'a erteledi.
- İkinci duruşma
Aynı mahkemedeki ikinci duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanan üniversite öğrencisi Cihat Ç., duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla bağlandı.
Önceki celsede tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen R.G. ve H.S. ile avukatları ve yakınlarının da hazır bulunduğu duruşmada tüm sanıklar, telefonlarında "ByLock" tespit edildiği iddialarına karşın, programı yüklemediklerini ve kullanmadıklarını öne sürdü.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıkların "ByLock" kullandıklarının tespit edildiğini, sanıklardan R.G. ve H.S'nin, eski Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alınmasını protesto amacıyla düzenlenen eylemlere katıldıklarının belirlendiğini belirtti.
Tutuklu sanık Cihat Ç.'nin "ev abiliği" yaptığı, "ışık evleri"nden sorumlu olduğu ve "Hamza" kod adıyla sohbetler düzenlediğinin de tespit edildiğini savunan cumhuriyet savcısı, tüm sanıkların sadece sempatiyle değil, organik bir bağ kurarak hiyerarşiye dahil oldukları, il yapılanmasında çeşitli görevlerde bulunduklarının anlaşıldığını ifade etti, sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.
Sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunma için süre talep ettiği duruşma, 23 Mart'a ertelendi.
- Üçüncü duruşma
Son duruşmada ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanan, örgütle bağlantılı yurtlarda çalışan tutuklu sanıklar Mahmut A. ve Gökhan Ş. ile tutuksuz sanık E.M. savunma yaptı.
Tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS aracılığıyla savunma yapan A. ve Ş., üzerilerine atılı suçları kabul etmediklerini belirtti.
Mahkeme başkanı da sanıklarla ilgili ByLock programı ve cep telefonları sinyallerinin uyumlu olup olmadığına ilişkin Bilgi Teknolojileri Kurumu'ndan beklenen raporun gelmediğini söyledi.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 25 Nisan'a erteledi.
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamelerde, 7 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.