• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • Bartın 8 °C
  • Ankara 5 °C
  • Bolu 5 °C
  • Kastamonu -1 °C
  • Zonguldak 9 °C
  • Karabük 7 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Bartın’da 157 genç çiftçiye hibe desteği verilecek

Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın’da ’Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında 157 genç çiftçiye hibe desteği verileceğini bildirdi.
Bartın’da 157 genç çiftçiye hibe desteği verilecek

‘4 milyon 710 bin TL destek sağlanacak’

18-41 yaş arasında olan ve kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen Genç çiftçilere 30'ar bin liralık hibe desteği sağlayacak olan hem tarımsal nüfusu gençleştirmek hem de kırsal kalkınmanın gençlerle beraber daha dinamik ve kalıcı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek olan Genç Çiftçi Projesine ülke genelinde gençler yoğun ilgi gösterdi. Ülke genelinde desteklerden faydalanmak için müracaatta bulunan 161 bin 529'unun değerlendirilmesi işlemi tamamlandı. Yapılan değerlendirmelerin ardından hibe almaya hak kazanan 16.067 genç çiftçi projesi askıya çıktı. İlimizde destekleme kapsamında 94 kişiye 565 sığır, 5 kişiye 25 manda, 20 kişiye 800 koyun, 12 kişiye büyükbaş ahır tesisi,  1 kişi küçükbaş ahır tesisi, 4 kişiye 2 bin tavuk, 7 kişiye 280 arı kovanı, 5 kişiye örtü altı sera, 5 kişiye mantarcılık, 1 kişiye meyve bahçesi, 1 kişiye çilek bahçesi ve 2 kişiye lale süs bitkisi olmak üzere toplamda 157 kişiye 4 milyon 710 bin TL destek sağlanacak.

Sözleşme imzalanması gerekiyor

Genç Çiftçi Projeleri uygulama takvimine göre 30 Mayıs - 05 Haziran 2017 tarihleri arasında beş iş günü tüm il/ilçe müdürlüklerinde askıda kaldı. Hibe almaya hak kazanan genç çiftçiler, 06-12 Haziran tarihleri arasında il/ilçe müdürlükleri ile yapacakları sözleşmelerden sonra projelerini faaliyete geçirmeye başlayacaklar.

Ülke genelinde 16 bin 67 proje desteklenecek

2017 yılı için ülke genelinde hibe verilecek 16 bin 67 projenin; 8.375'i büyükbaş hayvancılık (sığır), 165'i manda, 2 bin 860'ı küçükbaş hayvancılık (koyun-keçi), 1.020'si büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisi ve hayvan alımı, 1.423'ü arıcılık, 513'ü kanatlı yetiştiriciliği tesisi, 50'si ipekböceği yetiştiriciliği tesisi, 359'u bağcılık ve kapama meyve bahçesi tesisi, 411'i mantar üretimi tesisi, 732'si örtü altı tesisi, 67'si fide-fidan süs bitkisi üretimi tesisi ve 92'si de tıbbi aromatik ve coğrafi işaretli ürünler alanlarında uygulanacak.

165 bin 400 adet hayvan dağıtılacak

2016 yılında başlatılan ve üç yıl sürecek olan bu program kapsamında geçen sene 15 bin genç çiftçiye çeşitli projeleri karşılığı olarak 450 milyon liralık hibe kullandırıldı. Bu yıl ise 16 bin 67 genç çiftçiye 483 milyon TL'lik hibe kullandırılacak. Bu projeler içerisinde yer alan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri kapsamında 165 bin 400 adet hayvan dağıtımı gerçekleştirilecek.

Bağkur yatırma zorunluluğu yok

Genç Çiftçi Projesiyle ilgili sitemiz kurucusu Sercan Engin’e yaptığı özel açıklamasında Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram; “İl genelinde 681 başvurudan Bakanlığımız tarafından 157’sine destek verilmesi kararlaştırıldı. Şimdi açıklanan 157 kişi ile 12 Haziran’a kadar sözleşme imzalayacağız. Proje ile başvuran kişilerin 18-40 yaş arası olması gerekiyor. Tabii çalışmıyor olma şartı da var. Bağkur yatırılacağı yönünde yanlış bilgi var. Projesi desteklenen kişilerin Bağkur yatırma zorunluluğu yoktur. Projesi desteklenen kişiler, en az üç yıl devam ettirmek zorunda. Eğer bu süre içerisinde devam ettirmezse ödenen para geri alınıyor. O nedenle destek alanlar bu işle geçimini sağlayacak” dedi.

Çekinecek bir durum yok

Bayram; “Gençleri kırsala çekebilmek için oluşturulan bir proje bu. Bizler teknik olarak da yanlarındayız. İlimize tarımsal açıdan katkı sağlamaya çalışıyoruz. Sözleşme deyince insanlar çekiniyorlar. Çekinecek bir şey yok. Hayvanı alıp satamıyorlar. Bakılması zorunlu. Burada amaç bir iş imkanı sağlamak. İstihdam sağlamak için ortaya konulan bir proje. Bu nedenle satmaması gerekiyor. Sözleşme ve taahhütnamenin amacı devamlılığı sağlamak. Yine süre zarfında ikametgahını değiştiremeyecek. Alıp satmayacağına ve köyde kalacağına dair taahhütname alıyoruz. Gerçekten bu işi yapacaklar olanlar için çekinecek bir durum yok. Tedirgin olmasınlar. Çevre illere baktığımız zaman ayrılan bütçe noktasında ilimiz fena yerde değil. Geçen yıl 152 proje vardı. Bu yıl 157 proje oldu. Çiftçilerimiz uygulayacakları bu projeleri devam ettirsinler. Maddi desteğin yanında teknik destekle de yanlarındayız. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Genç Çiftçi Projesi değerlendirme sonuçları yayınlandı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ’Genç Çiftçi Projesi’ başvuru sonuçlarının belirlendiği belirtilerek açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Genç çiftçi projelerine 30 bin TL’ye kadar hibe verilmesine ilişkin asil icmal listeleri 30 Mayıs / 5 Haziran tarihleri arasında İl/İlçe müdürlüklerinde ve web sayfamızda ilan edilmiştir. 05 - 12 Haziran tarihleri arasında asil listede yer alan genç çiftçiler ile hibe sözleşmesi imzalanacaktır. 12 Haziran 2017 mesai bitiminden sonra hibe sözleşmesi imzalamayanların hakları kaybolacaktır.

Sözleşme aşamasında istenecek belgeler

Büyükbaş ve Küçük Baş Hayvancılık Projeleri İçin (TİGEM) Genç çiftçiye Ön Ödeme-Hibe Ödemesi yapılması için Hibe Sözleşmesi (Sistemden), Hayvan Alım Sözleşmesi (Sistemden), Taahhütname (Sistemden-Noter Onaylı), İkametgah Belgesi (Sistemden Kontrol), Vergi Dairesinden vadesi geçmiş borcu olmadığına dair belge, İcra takibinde olmadığına dair belge, SGK'dan prim borcu olmadığına dair belge, Takipte borcu olmadığına dair T.C. Ziraat Bankasından alınan belge, İşletme Kapasite Belgesi, Tapu ve Kira Sözleşmesi (Noter veya Muhtar Onaylı) veHibe-Ön Ödeme Talep Dilekçesi gerekiyor. Sözleşmeden sonraki 5 iş günü içinde 3.000,00 TL'nin TİGEM'in ilgili hesabına yatırıldığına dair dekontunda getirilmesi zorunlu.

Genç çiftçiden İstenecek Belgeler

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri haricindeki ödemeler için Hibe Ödeme Talep Dilekçesi ve Ekleri, Vergi Dairesi’nden vadesi geçmiş borcu olmadığına dair belge, SGK'dan prim borcu olmadığına dair belge, icra takibinde olmadığına dair belge, takipte borcu olmadığına dair T.C. Ziraat Bankasından alınan belge, işletme Tescil Belgesi (ağıl/Ahır, Kanatlı, İpekböceği ve gıda üretimi ve işlemeye esas tesisler için istenir.), ÇKS belgesi veya proje konusunda Bakanlık uhdesinde kurulmuşolan HAYBİS, AKS, ÖKS, OTBİS vb. çiftçi kayıt sistemine üye olduğunu gösterir belge; proje uygulama ve takip sürecinde, ilgili kayıt sistemlerinin Bakanlığımızca belirlenen, eni kayıt veya güncellemeye açık olduğu dönemde belge temini sağlanır. Sistemlerin kapalı olması ödemeyi engellemez. Proje konusunda ve içeriğinde olan ürün ve malların doğal risklere karşı en az bir üretim döneminde veya en az bir yıl TARSİM tarafından sigortalandığına dair sigorta poliçesi.

Ziraat mühendisleri tarafından onaylı olmalı

Basınçlı sulama sistemi kurulması ile ilgili projeler, 24.01.1992 tarihli ve 21121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük" hükümlerine göre yetkili ziraat mühendisleri tarafından hazırlanmış ve onaylı olmalıdır. Uzmanlık belgesi ve/veya diploma ödeme talebine eklenmelidir. Teknik şartname; genç çiftçinin alımını yaptığı bireysel sulama, sera, askı sistemi, üretim odası, arıcılık malzemeleri vb. kullanılan makine ve ekipmana ait üretici firmalarından temin edeceği teknik özellikleri içerir belge. Diğer alımlara ait fatura, kasa fişi (ithal edilen makineler için tercüme edilmiş noter tasdikli fatura), ödeme ile ilgili eklere göre düzenlenerek aslı ve suretleri şeklinde il/ilçe müdürlüğüne ibraz edilecektir. Suretlerin aslına uygunluğu onaylandıktan sonra belgelerin asılları proje sahiplerine iade edilecektir. Sözleşmeden sonraki 5 iş günü içinde 4.000,00 TL'nin Merkez Birliğinin ilgili hesabına yatırıldığına dair banka dekontu. ( Sadece ağıl ve ahır yapımı projelerde 4000 TL'lik ödeme yapılacaktır.)”

  • Yorumlar 1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535