Araştırmacı Yazar Çetin Asma, Zonguldak’ın ilk gazetecisi, ilk yayıncısı, bu kentte geçirdiği 41 yıl içinde sosyal ve kültürel birçok ilklerde imzası olan kişi, Karaelmas adının isim babası, Kuvay-ı Milliyeci şair ve yazar Tâhir Karauğuz’un oğlu Yazar Doğu Karaoğuz tarafından hazırlanan ‘Bir Zamanlar Zonguldak’ isimli kitapla Bartın ve Zonguldak’ın tarihine ışık tutulduğunu söyledi.
Basın tarihinde önemli bir yer edindi
Tâhir Karauğuz’un Zonguldak’a ilkleri yaşattığını belirten Asma; “Tahir Bey Zonguldak’a ilkleri yaşattı. Birçok alanda ilklerle Zonguldaklıları buluşturdu. Tabii bizler basın alanında ki icraatlarına değinelim. Büyük çabalarla Zonguldak'ın ilk matbaasını, Zonguldak Karaelmas Yazım ve Basımevi adıyla, Boyacıoğlu maden ocağında kurdu. Cumhuriyet'in ilânından yedi ay önce, 23 Mart 1923 tarihinde, Zonguldak Gazetesinin ilk sayısı bu basımevinde basıldı. Zonguldak'ın ilk gazetesi olarak Türk Basın Tarihi'nde yerini alan bu gazetenin yaşamı 1923-1953 yılları arasında tam 30 yıl sürdü. Basın tarihinde önemli bir yer edindi. Tabii basın tarihinin yanında dernekçiliğiyle de ön plandaydı. Kurduğu derneklerle ve yaptığı çalışmalarla birçok sosyal etkinliğe imzasını atmıştı. Bu dernekler arasında ilimizi yakından ilgilendiren Amasra'yı Sevenler Derneği de bulunuyor. Bu derneğin kuruculuğunu ve başkanlığını üstlendi” dedi.
Birçok esere sahip
Asma; “Zonguldak’a ilkleri yaşatan Tâhir Karauğuz’un oğlu Sayın Doğu Karaoğuz da yayımladığı kitaplarla Zonguldak’ın tarihine ışık tutan çok değerli bir yazar. Babası gibi Zonguldak tarihinde çok önemli bir yeri var. “Kuvay-ı Milliye Ruhuyla Bir Ömür” adını taşıyan ilk kitabı 2011 yılında yayımlandı. Bu kitapta, Zonguldak kentinde ilk gazeteyi çıkartan, Zonguldak kömürüne "Karaelmas" adını veren, Kuvay-ı Milliyeci yazar ve şair Tâhir Karauğuz'un yaşam öyküsü anlatılmıştır. “Karelmas’ın İlk Madencileri” adıyla 2014 yılında yayımladığı ikinci kitapta ise, Karadağ’dan, 1850’li yıllarda amele olarak gelip, Zonguldak ve Amasra’nın en varsıl madencileri arasına giren, büyük dedeleri Ahmet Ali Ağa ve Edhem Ağa’nın yaşamlarını öyküledi” diye konuştu.
Amasralı Şairin yaşam öyküsünü anlattı
Doğu Karaoğuz’un Amasra'da doğup, büyüyen şair-yazar "Kemâl Uluser’i de kaleme aldığını belirten Asma; “2015 yılında yayımlandığı “Rüzgârın Getirdiği” kitabı ise yine bir başka Zonguldaklı yazarın hayatından kesitler içeriyor. Bu kitap, Amasra’da doğup, Zonguldak’ta yetişen ve kısa süren ömrüne, edebiyat çevrelerince beğeniyle karşılanan eserler sığdıran Kemâl Uluser’in yaşam öyküsünü içeriyor. “Yağdı Yağmur” adlı tek şiir kitabının ardından yayımlanan “Biz Zamanlar Zonguldak” adlı eseri altıncı kitabı olarak kütüphanelerde yerini alıyor” şeklinde konuştu.
Önemli bir kültür hizmeti
‘Bir Zamanlar Zonguldak’ isimli kitabın Zonguldak ve Bartın’a sunulmuş önemli bir kültür hizmeti olduğunu belirten Asma; “A4 boyutunda, toplam 200 sayfa olan kitap, yazarın, çoğunlukla gazetede yayımladığı yazılardan oluşuyor. Kitapta Karaoğuz’un kentin yakın tarihine ışık tutan 14 makalesinin yanı sıra, Zonguldak üzerine yazılmış altı şiiri de bulunuyor. Kitabın girişinde, yazarın, “Yeraltında gün yüzü görmeden çalışıp canını veren tüm maden şehitlerinin anısına” şeklinde bir ithafı bulunuyor. Sayın Doğu Karaoğuz Zonguldak için çok değerli bir isim. Kitapları önemli. Bu son kitabını okuyunca, benim gibi pek çok insanın da merak ettiği hususlarda bilgi sahibi olacağını düşünüyorum. Zonguldak Türkiye’nin gerek sosyal, gerekse endüstri tarihinde çok önemli yeri olan bir vilayet. Ancak bunlar ne yazık ki çok bilinmiyor. Yakın tarih konusunda çok bilgi eksiğimiz var. Bu kitabı Zonguldak ve Bartın’a sunulmuş önemli bir kültür hizmeti olarak görüyorum” diye konuştu.
Kitapta Amasra anlatıldı
Bölgemizde ki belediyelerin tarihi çalışmaları desteklemesinin büyük önem taşıdığını belirten Asma; “Gazete sayfalarında kalmış yazıların belediye tarafından kültür hizmeti olarak bastırılması bizleri memnun ediyor. Çaycuma Belediyesi örnek bir çalışmaya imza attı.Tabii bu kitap sadece Zonguldak’la sınırlı değil. İlimizle ilgili bilgileri de içeriyor. Bartın ve ilçemiz Amasra’da ki madencilik faaliyetleri anlatılıyor. Hatta Edhem Velovic tarafından Amasra’ya 4 kilometre uzaklıktaki Tarlaağzı Köyü’nde ki maden ocağına ilk kazma vurulduğu an anlatılıyor. Bunun yanında Kuvayı Milliye yıllarında Amasra başlığıyla Amasra’dan cephelere taşınan cephane ve savaş malzemeleriyle ilgili de önemli bilgiler veriliyor. Hatta kitapta Amasra için ‘Fatih Sultan Mehmet’in Acep Çeşm-i Cihan Bu Mu Ola? Dediği Yer: Amasra’ adıyla ayrı bir bölüm oluşturulmuş. Amasra ilçemizin tarihi bu bölümde tek tek anlatılmış. Bu çalışmada emeği geçen başta Yazar Doğu Karaoğuz’a ve Belediye Başkanı Sayın Bülent Kantarcı Beye teşekkür ederiz. Tabii ilimizde de Bartın Belediyesi de bu tür tarihi çalışmaları her zaman destekledi. Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın, ilin tarihi ile ilgili tüm çalışmalarda üzerine düşeni yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Bu nedenle Belediye Başkanlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.