Kirazlıköprü Barajı’nın 2011 yılında proje revizyonu gerçekleştirildi. Eski projede Baraj gövdesi kil çekirdekli dolgu tipinde idi, yeni proje ile beton dolguya çevrildi. Baraj içerisinden geçen yol inşaatı da DSİ müteahhidinden alınarak karayollarına devredildi. Karayolları yolun yapım ihalesini gerçekleştirdi ve yol çalışmaları kısa sürede tamamlandı. Baraj sahasında Bartın içme suyu hatlarının da deplaseleri yapıldı. Proje revizyonu çalışmalarının ardından 2014 yılında ikmal ihalesini gerçekleştirildi. Barajın ikmal inşaatının temelini de 2014 yılının temmuz ayında o dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ile atıldı. Yaz-kış aralıksız sürdürülen çalışmaların sonunda barajın gövde inşaatı tamamlandı.
Barajın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan aralarında Bartın Kirazlıköprü Barajı ve Kışla Barajının da yer aldığı 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser Ankara’da düzenlenen toplu açılış töreni ile hizmete girdi. Dev eserlerin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirildi. Yapılan bu açılışla baraj gövdesi sus tutmaya başlamış ve ilimizi sel tehlikesine karşı korur duruma gelmişti. Gelinen süreçte barajda elektrik üretimi için hidroelektrik santral çalışmalarına da başlandı.
41 milyon KW saat elektrik üretecek
Kirazlıköprü Barajı Sulama, Taşkın ve Enerji amaçlı önemli bir yatırım. 72,5 metre yüksekliğinde, 66 milyon metreküp suyu depolayabilecek kapasitede. Bartın il merkezini ve 670 hektar tarımsal alanı sel tehlikesinden koruyacak olan barajda 66 milyon metreküp depolanacak su ile 2113 hektar tarım arazisine sulama suyu temin edilecek. Kurulu gücü 8 MW olan bir adet Hidroelektrik Santral ile yılda 41 milyon kwh enerji üretilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.