Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Devlet Su İşleri 23. Şube Müdürlüğü iş birliğinde ilimizdeki barajların kıyılarında tarıma uygun arazilerin araştırılarak tespit edilmesi ve gerekli hazırlıkların ardından ekonomiye kazandırılması için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda Kirazlıköprü, Kışla Sel Kapanı ve Kozcağız Barajları’nın kamulaştırma alanlarının mecburi kıyı koruma bandı alanlarını aştığı kısımlarda ayrı ayrı yerlerde toplamda 629 bin metrekarenin üzerinde bir alan tespit edildi. Bu alanların tarıma uygunluğu araştırıldıktan sonra uygun olan alanların tarım yapılarak ekonomiye kazandırılması, tarıma uygun olmayan alanların ise Bartın’ın ihtiyaç duyduğu emek, yoğun imalat sektörleri ve depoculuk faaliyetlerine yönelik yatırımlar için değerlendirilmesi hedefleniyor. Her bir dekar arazide en az 2 kişinin çalışabileceği öngörüldüğünde çalışmanın yaklaşık bin kişilik ilave istihdam ve aileleriyle birlikte 5 bin kişilik bir ilave gelir katkısı ile sonuçlanması bekleniyor.
Valinin talimatıyla başladı
Bartın Valisi Sinan Güner’in talimatı doğrultusunda başlatılan çalışmada, DSİ tarafından kamulaştırıldıktan sonra zaman içerisinde kullanım amacının değişmesi veya DSİ tarafından kullanım ihtiyacının sona ermesi gibi sebeplerle atıl durumda kalan arazilerin tespit edilerek ekonomiye kazandırılması planlanıyor.
3 barajın etrafında 629 bin metrekarelik bir alan var
Bartın Valiliğinden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamaya göre; çalışmanın yürütüldüğü alanlar olan Kirazlıköprü, Kışla Sel Kapanı ve Kozcağız Baraj alanlarında mecburi kıyı koruma bandı ile kamulaştırma sınırı arasında kalarak kamulaştırma alanlarının mecburi kıyı koruma bandı alanlarını aştığı kısımlarda ayrı ayrı yerlerde toplamda 629 bin 204,73 metrekarelik bir alanın kaldığı tespit edildi. Açıklamada şöyle denildi: “Çalışmanın ilerleyen kısımlarında tespit edilen baraj kıyı bandındaki arazilerin tarıma uygunluğu araştırılacak ve tarımsal üretime açılması için ilgili kurumlar nezdinde çalışmalar başlatılacaktır.
Tarıma elverişsiz araziler de değerlendirilecek
Tarıma uygun olmayan araziler, Bartın’ın özellikle ihtiyaç duyduğu emek, yoğun imalat sektörleri ve depoculuk faaliyetlerine yönelik yatırımlar için değerlendirilecektir. Her bir dekar arazide en az iki kişinin çalışabileceği öngörüldüğünde bin kişilik ilave istihdam ve aileleriyle birlikte beş bin kişilik bir ilave gelir katkısı beklenmektedir.
Önemli bir çalışma
Bu çalışmanın Bartın gibi yatırım arazisi üretmekte zorluk yaşayan bir il için önemli olacağı düşünülmektedir. Bu uygulamanın başarılı olması halinde benzer sorunlarla karşı karşıya kalan iller için de örnek teşkil etmesi ve ülke ekonomisine atıl durumdaki arazilerin kazandırılmasına vesile olması beklenmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.