16 Nisan’da gerçekleşecek anayasa değişikliği referandumu öncesinde Bartın’a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir dizi temaslarının ardından Bartın Üniversitesi Kutlubey Yazıcılar Kampüsünü ziyaret etti. Bakan Özlü, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan tarafından Edebiyat Fakültesi’nde ki Rektörlük makamında ağırlandı. Bartın Üniversitesi’ Yazıcılar kampüsünün son durumu ile ilgili Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan’dan bilgiler alan Bakan Özlü, Bartın Üniversitesi’ne gereken desteğin her zaman verildiğini ifade ederek, bundan sonra yapılacak olan çalışmaların da destekleneceğini belirtti.
Özlü, üniversitelerin önemine değindi
Üniversite sanayi işbirliğinin önemine değinen Bakan Özlü, kampüste yer alan laboratuar ve fakültelerle ilgili detaylı bilgiler aldı. Üniversitelerin bilimin merkezleri olduğunu belirten Bakan Özlü, köklü ve derin birikime sahip kurumların, yetiştirdiği mezunlarla ülkemize önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin sanayi kuruluşlarının desteklenmesi ve üniversitelerin bilimsel yaklaşımıyla Türkiye’yi parlak bir geleceğin beklediğinin altını çizen Özlü, üniversitelerin önemine değindi.
Bilimin en büyük sorunu kalite sorunudur
Ziyarette ilk olarak değerlendirmelerde bulunan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan; “Bugün üniversitelerin ve bilimin de en büyük sorunu kalite sorunudur. İstiyoruz ki üniversitelerimiz sadece bölgesel ve ülke bazında değil dünya ölçeğinde bilim üreten, söz sahibi olan öğrenciler yetiştirmiş olsun. Allah’a şükürler olsun devletimiz fiziki planlama ve diğer konularda elinden geleni fazlasıyla yapıyor. Bugün burada gördüğünüz 81 ilimizde tekrarlanan bir manzara ve devletimizin, milletimizin gücünü göstermesi bakımından da güzel bir görüntü, bununla iftihar ediyoruz, inşallah bu süreç çok daha hızlı, çok daha gelişmiş olarak devam edecek” dedi.
Bilim, sanayi ve teknoloji arasında bir köprü kurmak istiyoruz
Kaplan’ın konuşmasının akabinde konuşan Bakan Özlü ise; “Biz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyız. Eğitimden sorumlu YÖK var, Milli Eğitim Bakanlığı var ama biz de bilimin ve teknolojinin gelişmesinden sorumlu bir Bakanlığız. En son yaptığımız düzenlemeyle ‘Bilim Teknoloji ve Sanayi Eğitimi’ adı altında bir yapılanmaya gittik. Yani hem Milli Eğitim Bakanlığı’na hem de YÖK’e ve üniversitelerimize girdi sağlamak, destek olmak amacıyla bu düzenlemeye gittik. Bilim, sanayi ve teknoloji arasında bir köprü kurmak istiyoruz. Bunu da çok önemsiyoruz çünkü sanayinin daha yüksek katma değerli ürünler üretmek için teknolojiye ihtiyacı var. Teknolojinin de iki kaynağı var; ya transfer edeceksiniz ya da teknoloji üreteceksiniz. Teknoloji transferini düşündüğünüz zaman daima birilerine bağımlı ve takipçisi olacaksınız. Bu da uzun vadede Türkiye’nin hayrına bir şey değil” diye konuştu.
‘Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı’ kurulacak
Bakan Özlü; “Türkiye artık kendi teknolojisini üretmeli ve Türkiye teknoloji üretebilecek bir ülke. Bizim üniversitelerimizin artık bilim ve bilgi üreten yerler olması gerekiyor. Türkiye’de son dönemde kurulan yeni üniversiteler var, bir de köklü üniversiteleri var. Yeni üniversitelerimiz aslında Türkiye’deki bilimsel çalışmalara bir dinamizm katacak. Devletin bütün Ar-Ge harcamalarını tek bir hesap altında topluyoruz. Fona, ‘Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı’ adı verilecek. Bu hesap içerisinde toplanacak olan toplam miktarı harcamak üzere de bir icra kurulu kuruyoruz. Başında da Başbakanımız ve ilgili bakanlar var. Fonun büyüklüğünün şu an 12 milyar TL olması öngörülüyor. Bunu üniversitelere dağıtmayacağız. Bunu akademisyenlerimizin projelerine vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.