Bartın İl Genel Meclisi Haziran Ayı Toplantılarının dördüncü birleşiminde gündemdeki 3 madde görüşüldü. İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda İl Genel Meclis Üyelerinin yanı sıra daire amirleri de katıldı. Toplantı bir önceki Mecliste alınan karar özetlerinin okunmasıyla başladı. Gündemin 8.maddesi görüşüldüğü sırada Başkan Dursun, 2012’de belediye kapandıktan sonra İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanına giren Arıt’a müjdesi olduğunu belirterek, Arıt’ı Ulus’a bağlamak için yol yapacaklarını söyledi.
Doğalgaz dönüşüm işleri programa alındı
Toplantıda ilk olarak gündemin 7.maddesinde yer alan Lise ve Temel Eğitim Okulları Onarımları ile Jandarma Hizmet Binaları ve Lojmanlarının Bakım Onarımı İle Doğalgaz Dönüşümleri projelerinin 2017 mali yılı ek çalışma ve yatırım programına alınmasıyla ilgili Plan Bütçe Komisyonu Raporu değerlendirildi. Kamu binalarının doğal dönüşümlerine önem veren İl Genel Meclisi maddeyi kabul ederek, bina bakımlarını ve doğalgaz dönüşüm işlerini çalışma ve yatırım programına aldı. Proje için 2 milyon 758 bin 500 TL bütçe ayrıldı.
Eğitime olan katkımız devam edecek
Madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Dursun; “Temel eğitim okullarının yapımı ve bakımı İl Özel İdaremizin öz kaynağında ayırdığımız bütçemizle yaptığımız projeler. Biz İl Özel İdaresi olarak liselere bütçemizden kanun gereği kaynak ayıramıyoruz. Bu nedenle bakanlık liselerin bakım ve onarımlarıyla ilgili ödenekleri peyderpey gönderiyor. Bartın İl Genel Meclisi hakikatten eğitimde hassasiyetlerini ortaya koyuyor. Bunu her yılki bütçemizde ortaya koyuyoruz. Biz 2009’a kadar kendi öz kaynağımızla okulu yapamıyorduk. Bütçemiz buna müsait değildi. O dönem borç alarak okul yaptık. Tabi okul yapma geleni o yıldan itibaren devam etti. İnşallah eğitime olan katkımız devam edecek” dedi.
Temiz yakıta uygun hale getiriyoruz
Başkan Dursun; “İl Genel Meclisimizin 2016-2017 yıllarında en büyük taahhüdü de şehir merkezinde tüm kamu binalarını temiz yakıta uygun hale getirmektir. Şu anda Bartın Merkezde liselerimizden katı akıt yakan hiçbir okul kalmadı. Bu şehrimizin temiz havasına büyük katkı sağlayacak. Meclisimiz bu çalışmasıyla hem okulların modernleştirilmesi anlamımda çalışma yapıyoruz hem de kamu binalarını temiz yakıtla buluşturuyoruz. İnşallah biz bu çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
Arıtma Tesisi yeri belirlenecek
Dursun’un konuşmasının akabinde toplantıya gündemin 8.maddesiyle devam edildi. Gündemin 8.maddesinde yer alan Arıt Köyü Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu değerlendirildi. Arıt Köyü’ne yapılacak olan Arıtma Tesisi yerinin belirlenmesi için gerekli olan plan değişikliği tüm İl Genel Meclis Üyelerinin oyuyla kabul edildi.
Ortada kaldık dedirtmedik
Maddenin oylanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Dursun; “Arıt 2012 yılına kadar belediyeydi. 2012 yılında çıkan Torba Yasa ile Arıt Belediyesi kapatılan belediyeler arasında yerini aldı. Tabi Arıt’ta belediye kapatıldıktan sonra köye dönüştü. Köye dönüşen Arıt dolayısıyla Özel İdare’nin görev ve sorumluluk arasına giren köyler arasında yerini aldı. Arıt Belediyemizin önemli çalışmaları vardı. Bunların bir tanesi alt yapı kanalizasyon işi bir tanesi de içme suyu şebekesiydi. Belediye bu çalışmalara önem vererek tamamladı. Ama biz Arıt’ı devir aldığımızda yaklaşık 2,5 Milyon TL borç ve mahallelerdeki alt yapı çalışmalarından dolayı yolu olmayan sokaklarla karşı karşıya kaldık. Bun dönem halkın tepkisi gerçekten yüksekti. Biz buradaki çalışmalarımızda Arıt’taki o beş mahalleye çok önem verdik. Bir yıl içerisinde 20 km kilitli parke taşı ve asfalt çalışması gerçekleştirdik. Arıt’a hiç bir zaman belediyemiz kapandı ortada kaldık dedirtmedik” dedi.
Tarım alanı gözüken alan değişti
Başkan Dursun; “Biz üzerimize düşen görevi sorumluluğu Arıt’ta diğer ilçelerimizde beldelerimizde olduğu gibi yerine getirdik. Şimdi bizler belediyeden bize devir olan bu alt yapı şebekesini hayata geçirmemiz gerekiyor. 2016 yılında Arıt’ın imar planı bu mecliste onaylanmıştı. İller Bankası tarafından hazırlanan Arıt 1/1000 ve 1/5000’lik uygulama imar planları Mecliste onaylandı. Şimdi ise kanalizasyon arıtma tesisi için tarım alanı gözüken bir alanı arıtma tesisi olarak imar planımıza işlemiş olacağız” diye konuştu.
Arıt’ı Ulus’a yolla bağlayacağız
Arıt Köyü ile ilgili müjde veren Başkan Dursun; “Bir diğer çalışmamız ise Arıt’u Ulus’a bağlıyoruz. KÖYDES programında asfaltlanması da var. Arıt’ı çıkmaz sokaktan kurtaracağız. Arıt’a standardı yüksek bir yol ile ulaşıyoruz. Bunun yanında Ulus ilçesine de yol ile Ulus’u bağlayacağız. Arıt’ta nüfus az. Ancak bunu geliştirmenin yolu Küre Dağlarının öne çıkması ve yol ile Ulus’a bağlanmasıdır. Bunu hep birlikte başaracağız.
İtirazlar gereksiz
Meclis toplantısında son olarak gündemin 9.maddesinde yer alan Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama projesinin 2017 yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınmasıyla ilgili konuyu görüştü. Meclis Üyeleri projeyle ilgili dosyayı Sanayi, Ticaret ve Turizm Komisyonu, Eğitim ve Kültür Hizmetleri Komisyonu ve Plan ve Bütçe Komisyonuna oy birliğiyle havale etti. Projenin İl Özel İdaresi, Bartın Üniversitesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ortaklaşa bir proje olduğunu ifade eden Dursun, “Güzelcehisar’la ilgili bir diğer gündem maddemizi 3. oturumumuzda görüşmüştük. Güzelcehisar’da şuanda 2 tane projemiz var. 6’ncı gündem maddemiz Güzelcehisar’da bizim 6 yıldır mücadelesini verdiğimiz koruma amaçlı imar planımızdı. Bu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan bir plandır. Plana itirazlar oldu Meclisimiz de bunu komisyon raporları doğrultusunda değerlendirdi ve itirazları reddetti. Bizim 14 kilometrelik sahil şeridimizde denize girilebilir olan plajlarımız var ve Güzelcehisar’da bunlardan bir tanesi” dedi.
Ortaklaşa bir çalışmamız
Başkan Dursun; “Öncelikle koruma amaçlı imar planı artık tamam, oradaki arkeolojik ve doğal sitlerden kaynaklanan bir koruma planımız var. Bu plan eksiksiz olarak şuan yürürlükte bulunan bir planımız. Bütün argümanları kullanmaya çalışıyoruz Buna mukabil Özel İdare ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müzle yapmış olduğumuz ortaklaşa bir çalışmamız daha var. Bu proje de Güzelcehisar’da bulunan lav sütunlarıyla alakalı. Lav sütunlarını turizme açma konusunda İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ilgili müdürlükleri çalışmalar yaptı. İşin içerisine Üniversitemizi de dahil ettik ve sonuç itibariyle buraya Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan hibe alacağız” diye konuştu.
Çok güzel bir Güzelcehisar’la karşılaşacağız
Projenin onaylandığını kaydeden Dursun; “Proje onaylandı, inşallah Özel İdare’miz de buna finans ortağı olacak. Böyle yaptığımız çalışmaların örnekleri de var. Bartın’a maksimum desteği alabilmek için bütün argümanları kullanmaya, bütün kanalları açık tutmaya çalışıyoruz. Güzelcehisar çok güzel bir hal alacak Güzelcehisar Koruma Amaçlı İmar Planıyla bütünleşerek diğer peyzaj işleri, iskele işi, lav sütunlarına ulaşan bu iskeleyi de seyir terasıyla birleştirerek buraya kazandırdığımızda, Güzelcehisar yolunu da daha geniş bir şekilde açabildiğimizde buradaki turizm sirkülasyonunu daha güzel hale getireceğiz. Buradaki günübirlik hayatı da kolaylaştırmaya çalışmış olacağız. Proje bittiğinde inşallah çok güzel bir Güzelcehisar’la karşılaşacağız. Güzelcehisar hem Koruma Amaçlı İmar Planıyla hem de lav sütunları projesiyle bütünleştiğinde çok güzel hal alacak. Biz de Özel İdare ve Meclis olarak alt yapı, kanalizasyon ve yol işlerini hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Bu çalışmalarımızı elimizin uzandığı her noktaya taşımaktır” ifadelerini kullandı. Başkan Dursun’un konuşmasının ardından Meclis 7 Haziran Çarşamba günü saat 15.00’da toplanmak üzere sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.