Koruma altına alınarak doğal miras kabul edilen Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'nın yanı sıra Türkiye’de sadece Bartın’da bulunan Lav Sütunlarının turizme kazandırılması amacıyla İl Özel İdaresi önemli bir projeye imza atıyor. 1.derece doğal sit alanı olan Güzelcehisar Sahilinin koruma amaçlı imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandı. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamına alınan “Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel idaresi tarafından hayata geçirilerek Güzelcehisar Lav sütunları turizme kazandırılacak. BAKKA’nın yüzde 50 hibe desteğiyle sahilden lav sütunlarına kadar uzanan bölüme 3 milyon liraya mal olacak ahşap iskele yapılacak.
BAKKA destek programına alındı
Lav sütunlarıyla ilgili değerlendirmesinde Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar’ın milyonlarca yıl öncesinde oluşan Lav kayalarına sahip olduğunu belirterek; “80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşmesi, altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşerek düzgün geometrik yapıya sahip denize dik bir şekilde çapları 50–100 cm, boyları 30 metrenin üzerinde sütunlar halini alması ile doğal bir güzellik oluşmuştur. Bu güzelliği ülkemiz turizmine kazandırmak için başlattığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler sağladık. Koruma amaçlı imar planımızı Bakanlıktan onaylattık, BAKKA’dan alacağımız maddi destekle, Güzelcehisar lav sütunları ve sahilinin turizm ve rekreasyon amaçlı peyzaj uygulama projesini hayata geçireceğiz” dedi.
Turizm çalışmalarının en önemli ayağını oluşturulacak
2014-2018 yıllarını kapsayan “5 Yıllık Stratejik Planına eklenen ‘Güzelcehisar Lav Sütunlarına ahşap iskele yapımı’ projesi ile ilgili bilgi veren İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun: “Çalışma Yatırım programında yer alan ahşap iskele işi, Güzelcehisar’da bizim Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle ortaklaşa yürüttüğümüz bir projemiz vardı. Buda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızdan yüzde 50 hibe desteği olacak bir proje. Oradaki lav sütunlarını ortaya çıkaracak sahilden lav sütunlarına kadar uzanan bir bölüme ahşap iskele gerçekleştireceğiz. Oradaki Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Özel İdare eliyle yürüteceğimiz projemiz yaklaşık 3 milyon liraya bulacak bir çalışma. Orada denize iskele yapılacak, lav sütunları ortaya çıkarılacak dolayısıyla güzel iş olacak. Yeni dönemde yapılacak turizm çalışmalarının en önemli ayağını oluşturulacak” şeklinde ifade etti.
Bartın’ın hem ekonomisine hem de turizmine kazandırmış olacağız
Dursun, “Bu proje Özel İdare eş finansal ortağı olacak. Biz, burada Güzelcehisar’ın lav sütunlarını deniz yoluyla da ulaşımı sağlamış olacağız. Orada turizmi çeşitlendirecek, turizmi hareketlendirecek bir çalışmayı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansınızın katkılarıyla ve Özel İdarenin de eş finansal desteğiyle sağlamış olacağız. Güzelcehisar’da o işin önderliğini yapmış olacak. Devamında projenin daha farklı çalışmaların Güzelcehisar’da devam edecek. Mugada da yapılan peyzaj çalışmalarının daha güzelini Güzelcehisar’da hayata geçirmiş olacağız. Ben turizm yatırımlarında bizim 59 kilometrelik sahilimizin 14 kilometresi denize girebilecek turizme hizmet edebilecek alan. Buralarda gücümüzün yettiği ölçüyle bu çalışmalarla Bartın’ın hem ekonomisine hem de turizmine kazandırmış olacağız” dedi.
Lav Sütunları 80 milyon yıllık
Dünyada sadece 4 ülkede ve Türkiye’de de sadece ilimiz Güzelcehisar Köyü’nde bulunan lav sütunlarının Bartın için önemli bir değer olduğunu belirten İl Kültür Turizm Müdürü Fuat Dursun ise açıklamasında: “Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar, Bartın'a 17 km uzaklıktadır. Güzelcehisar'ı 80 milyon yıllık "Lav Sütunları" daha da anlamlı hale getirmiştir. Lav sütunları şu şekilde gelişmektedir. Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür. İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir” şeklinde ifade etti.
İlgi odağı olacak
Dursun, açıklamasının devamında: “Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 cm olup, boyları 30 metrenin üzerindedir. Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdir. Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içerisinde bulunan Güzelcehisar lav anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır. Kalifornia'daki Devil's Postpile doğal anıtı her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Önümüzdeki yıllarda Güzelcehisar, iyi bir tanıtımla hem doğa kaşiflerinin, hem de güneş-kum-deniz turizmini sevenlerin ilgi odağı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.