Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü tarafından Demirciler Mahallesi 492.Sokak’ta Ziyaiye Camii yanında bulunan 1785 yılında Çalıkzade Süleyman Ağa tarafından yaptırılan tarihi Çörtlebaşı Çeşmesi’ne Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu’nun talimatıyla kavşak suyu verildi. Yapılış şekli, ön cephesinde bulunan kemeri ve kitabesiyle şehrimizde bulunan Osmanlı yapısı çeşmelerin en güzel örneklerinden biri olan 238 yıllık tarihi çeşmenin üzerindeki yazı ve lekeler tarihi yapıya zarar verilmeden Bartın Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından teknik olarak hızlı ve pratik bir yöntem olan kumlama yöntemiyle geçtiğimiz yıllarda temizlendi. Restore edilen tarihi çeşmeden kaynağının kuruması nedeniyle su akmıyordu. Gerçekleştirilen asfalt çalışmaları nedeniyle bölgede inceleme yapan Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, çeşmede ki bu durumu fark etti. Suyun akmadığını gören Başkan Fırıncıoğlu, ekiplere çeşmeye kavşak suyu bağlanması talimatı verdi. Fırıncıoğlu’nun talimatının ardından su hattı çalışmaları kısa sürede tamamlanan çeşmeye kavşak suyu verilerek, 238 yıllık tarihi çeşme yeniden hayat buldu.
“Çeşmenin Adına Yakışır Şekilde Olmasını Sağladık”
Çeşmenin adına yakışır şekilde aktığını belirten Başkan Fırıncıoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Geçtiğimiz yıllarda restore edilen 238 yıllık tarihi çeşme yaptığımız kavşak suyu hattı çalışmasıyla yeniden hayat buldu. Demirciler Mahallesi 492.Sokak’ta Ziyaiye Camii yanında bulunan 1785 yılında Çalıkzade Süleyman Ağa tarafından yaptırılan tarihi Çörtlebaşı Çeşmesi geçtiğimiz yıllarda kumlama yöntemiyle temizlenerek, restore edilmişti. Ancak çeşmeye suyun geldiği kaynağın zamanla kuruması nedeniyle çeşmeden su akmadığı yaptığım inceleme sırasında fark ettim. Tarihi çeşmeye kavşak suyu bağlanması yönünde talimat vererek, 238 yıllık tarihi çeşmeden yeniden su akmasını sağladık. Aslında çeşmenin adına yakışır şekilde olmasını da sağladık diyebiliriz.
“Şehrimiz İçin Çok Önemli Bir Yere Sahip”
Yapılış şekli, ön cephesinde bulunan kemer ve kitabe ile şehrimiz için çok önemli bir yere sahip olan bu tarihi çeşmeye anlamlı bir isim de verilmiş. Çeşmenin adına “Daimi süratle akan ve çeşme haline konulmuş memba” anlamına gelen Çörtle denilmiştir. Yaptığımız bu çalışma ile tam anlamıyla çeşme adını taşımaya başladı. Çeşmemizin faaliyete alınmasındaki katkılarından dolayı görev alan personelimize teşekkür ediyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.